9 vanliga amningsproblem & tips på lösningar

Amning kan verka enkelt och vara mysigt när det funkar. Men när det strular kan det vara oerhört frustrerande med såriga bröstvårtor, mjölkstockning eller barn som bits. Här listar vi vanliga amningsproblem och ger också tips på vad du kan göra själv för att amningen ska funka bättre.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Mjölkstockning och såriga bröstvårtor - så löser du vanliga amningsproblem
Amning är mysigt när det funkar, men kan också krångla och göra ont. Som tur är finns det hjälp att få.
Foto: Johnér

Vanliga amningsproblem – så löser du dem

1. Mjölkstockning

Det finns många orsaker till mjölkstockning, men de vanligaste är att barnet inte har ett bra tag om bröstet, att du missat en amning, att du pumpar för ofta, att du av någon anledning inte kan amma ditt barn eller att du försöker sluta amma för snabbt. Med andra ord uppstår en obalans mellan mjölken som produceras och den som tas från bröstet. Symptom på mjölkstockning är att brösten känns tunga, hårda, varma och känsliga – ungefär som om de håller på att sprängas.

Lösning: Mjölkstockning försvinner oftast om du fortsätter att amma, men för att bli av med problemet bör du först ta hjälp av din barnmorska för att se till att bebisen ligger rätt och får ett bra tag om bröstet för optimal mjölkproduktion. Försök att amma med 1,5–2 timmars mellanrum på dagen och var 2–3 timme under natten. Se till att din bebis har ätit klart på det ena bröstet innan du byter till det andra. Undvik flaskmatning och napp.

Använd gärna en behå som inte klämmer åt brösten, variera amningsställning, håll brösten varma och försök att alltid amma från det onda bröstet först. Massera brösten under amningen så att mjölkgångarna töms. Kontakta vården om besvären inte försvinner efter ett par dagar.

LÄS OCKSÅ: Amma nyfödd – 7 tips för att komma igång

2. Bröstinfektion eller bröstinflammation

Om du har influensaliknande symptom som feber och känner dig hängig i samband med att bröstet gör ont, är svullet och hårt kan du ha fått en bröstinfektion eller en bröstinflammation. Oftast blir bara ett av brösten infekterade. En bröstinfektion beror oftast på att för mycket mjölk samlats, ofta till följd av mjölkstockning. Det kan också bero på att barnet inte har ett ordentligt tag om bröstet eller på oregelbunden amning.

Lösning: Kontakta barnmorskan eller vården så att du får hjälp med att hitta en bra amningsteknik som gör att barnet får rätt tag om bröstet. Försök att vila så mycket som möjligt. Se till att du äter och dricker ordentligt. Fortsätt att amma och börja med det infekterade bröstet. Massera brösten när du ammar.

Om du får influensaliknande symptom kontaktar du läkare eftersom du kan behöva penicillin för att bli av med infektionen. Bröstinfektioner kan även påverka smaken på bröstmjölken och ibland kan bebisen vägra att amma. Om det sker är det viktigt att du pumpar från det infekterade bröstet.

Såriga bröstvårtor är det vanligaste problemet i samband med amning och den vanligaste orsaken till att kvinnor slutar amma.

3. Såriga bröstvårtor

Om du får såriga bröstvårtor har barnet förmodligen fått ett för litet tag om bröstet eller ligger snett mot bröstvårtan. Såriga bröstvårtor är det vanligaste problemet i samband med amning och den vanligaste orsaken till att kvinnor slutar amma. Oftast drabbas kvinnor av detta under de första veckorna efter förlossningen.

Lösning: Be din barnmorska titta när du ammar så att barnet ligger rätt och har ett bra tag om bröstet. Prova olika amningspositioner. Be barnmorskan att kontrollera att barnet inte har ett kort tungband. Det kan påverka hur barnet suger på bröstet. Använd en lanolinbaserad bröstvårtskräm och bröstvårtsskydd när du ammar för att skydda bröstvårtorna lite extra. Du kan också smörja in bröstvårtorna och vårtgården med lite bröstmjölk eftersom det har en läkande effekt.

LÄS OCKSÅ: 15 bevis på att föräldrar har superkrafter

4. Svampinfektion

Svamp är något som finns naturligt i barnets mun men om svampen ökar i mängd kan den sprida sig till mammans bröstvårta och vårtgård och även till mjölkgångarna inuti bröstet. Symptom på svampinfektion i bröstvårtan eller vårtgården är att det svider, bränner och kliar. Det bildas ofta småsår och sprickor kring bröstvårtorna och vårtgårdarna kan bli svullna, vätska och fjälla. Symptom på svampinfektion i mjölkgångarna är att det bränner, värker och kliar inuti bröstet.

Om svamp är orsaken till smärtan kommer du också märka att ditt barn har svamp. Det ser ut som en vit beläggning i munnen och på tungan.

Lösning: Om du misstänker att du eller din bebis har en svampinfektion kontaktar du läkare som kan skriva ut medicin till både dig och din bebis. Det är viktigt att ni båda behandlas för att förhindra att infektionen återkommer.

Det här kan du göra själv: Svamp trivs i fuktig miljö så försök lufta bröstet ofta och vara noga med handhygienen. Använd bröstvårdsskydd för att hålla torrt och rent i behån. Koka nappar, amningsnapp, bröstvårdsskydd, barnets bitleksaker, nappflaskor etc. dagligen. Tvätta även underkläder, behå och handdukar ofta.

5. Läckande bröst

Det är framför allt under den första amningstiden som mammans bröst läcker. Ofta sker det samtidigt som man ammar på det andra bröstet.

Lösning: Amma ofta. Ju mer du ammar, desto mindre är risken att brösten läcker. Om du läcker mycket kan du skaffa en särskild uppsamlingskopp för att samla upp mjölken. Om du läcker även när du inte ammar kan du köpa amningskupor som du lägger i behån.

LÄS OCKSÅ: Amning – den osminkade versionen

6. Barn som biter

Aj! Det kan göra väldigt ont att bli biten i bröstvårtan. Bitrisken kan också göra att du drar dig för att amma. Bitandet sker oftast när barnet börjar få tänder, från ca tre månader och framåt.

Lösning: Avbryt amningen varje gång barnet biter för att visa att det gör ont. Var beredd med ett finger i barnets mungipa för att lätta på barnets tag om bröstvårtan. Säg”nej” till ditt barn med bestämd röst och fortsätt sedan att amma.

Ofta är en så kallad amningsstrejk ett barns sätt att tala om att något inte är riktigt bra.

7. Barn som inte tar bröstet

Ofta är en så kallad amningsstrejk ett barns sätt att tala om att något inte är riktigt bra. Det kan bero på flera olika orsaker, kanske barnet är förkylt, har en öroninfektion eller ont i munnen på grund av tandsprickning. Det kan också vara så att mjölken rinner långsammare. Eller att ditt barn helt enkelt blir distraherat av andra saker.

Lösning: Om du misstänker att ditt barn är sjukt bör du kontakta läkare. Men om du tror att det handlar om att barnet lätt blir distraherat kan du tänka på att amma i en lugn miljö med dämpad belysning. Du kan även använda ett amningshalsband som hjälper din bebis att fokusera på bröstet.

Prova också att amma när barnet är väldigt trött, variera amningsposition, stå eller gå och amma och ge barnet extra mycket hud mot hud-kontakt. Om du tror att ditt barn vägrar att amma på grund av tandsprickning kan du lägga på lite tandsprickningsgel för att lindra besvären.

8. För lite mjölk

Det är ovanligt att ha för lite mjölk. Men känslan av att barnet ammar hela tiden men ändå inte går upp i vikt, eller att brösten inte känns lika fulla som den första tiden kan naturligtvis vara stressande. Oftast beror detta på att man ammar för sällan, vilket hämmar utdrivningsreflexen. Det kan också bero på att barnet inte får ett bra tag om bröstet , kort tungband, komplettering med ersättning, användning av mediciner eller tidigare bröstoperation.

Lösning: Öka produktionen genom mycket hud mot hud-kontakt med ditt barn och genom att amma oftare. Då bildas hormonet oxytocin som är viktigt för mjölkproduktionen. Försök att tillbringa ett dygn i sängen med din bebis och bara fokusera på hudkontakt. Amma varannan timme under dagen och var tredje på natten. Byt sida var femte minut så att båda brösten stimuleras. Pumpa i 15–20 minuter efter varje amning.

Om du känner dig stressad och upplever att barnet inte blir mätt: tveka inte att söka hjälp och stöd hos din barnmorska, BVC eller amningsmottagning.

LÄS MER: 5 tips som gör det enklare att amma bland folk

9. För mycket mjölk

För mycket mjölk kan bero på att du har överproduktion av mjölk vilket gör att barnet har svårt för att tömma brösten ordentligt och de ständigt känns spända. Det kan också bero på en kraftig utdrivningsreflex. När mjölken kommer för snabbt och i för stor mängd kan det bli besvärligt för barnet att äta. För mycket mjölk kan också bero på att du ammar för ofta eller att du inte tömmer det ena bröstet innan du byter till det andra.

Lösning: Om du tror att du producerar för mycket mjölk kan du prova blockamningsmetoden, alltså att amma från ett bröst i taget under ett tidsblock, t.ex. mellan 3–5 timmar. Kontakta din barnmorska, BVC eller en amningsmottagning för att få individuella råd om hur du bör gå tillväga. Men principen är att ett fullt bröst inte producerar mjölk och genom att blockamma kan du minska mjölkproduktionen och mjölkmängden.

Om utdrivningsreflexen är kraftig kan du mjölka ur bröstet lite innan du låter barnet amma så att mjölken kommer i ett lugnare flöde. Massera försiktigt på mjölkgångarna för att minska trycket. Prova också olika amningspositioner. Att ligga på sidan eller hålla barnet mer upprätt när du ammar kan hjälpa till att minska trycket.


Källor: 1177 Vårdguiden, babycenter.com, womenshealth.gov, amning.se

Artikeln är granskad av Katie Hilton, leg. barnmorska och distriktssköterska, England.

Tveka inte att söka stöd och hjälp

Kontakta alltid vården om du misstänker att du eller ditt barn är sjukt. Likaså om du misstänker att ditt barn inte får i sig tillräckligt med mat eller om problemen med amningen är ihållande och påverkar din hälsa.

Om du har frågor eller behöver stöd och hjälp, vänd dig till din barnmorska, BVC eller en amningsmottagning.