Amma är lätt, eller?

Upplevelsen av att amma sitt barn är otroligt individuell. Franska trebarnsmamman Florence berättar om hur det var för henne. Läs hennes amningstips.

BABYBJÖRN Föräldramagasin - bebis som ammas
"Jag förstod först senare att det var för högt tryck i mjölkstrålen och att det gjorde det svårt för pojkarna att ta bröstet."
Foto: Johnér

Amma – alla mammor har sina egna erfarenheter och upplevelser. För vissa är det en smärtsam upplevelse och det fungerar inte alls. Andra älskar det och vill fortsätta amma sitt barn länge. För många mammor går det olika lätt i olika perioder, allt efter att barnet utvecklas.

Vi frågade trebarnsmamman och bloggaren Florence i Bordeaux i Frankrike om hennes upplevelser av att amma. Hon berättar hur det skiljde sig mellan hennes olika barn.

Populär artikel: Den första tiden med en nyfödd bebis

Ammade du dina barn?

– Ja, jag har ammat alla tre.

Hur länge?

– Jag ammade faktiskt vår dotter i 17 månader! Med pojkarna blev det mycket kortare. Det var mer komplicerat så jag ammade dem bara helt i två månader. Sedan både ammade jag och gav nappflaska tills de var ungefär sex månader.

Hade du problem med amningen?

– Om! Med min dotter höll jag på att ge upp flera gånger. Hon ville ha bröstet hela tiden, sög lite grann, somnade och så höll det på. Det kändes som om jag gjorde fel. Men jag höll ut och när jag väl kommit till rätta med amningen var det både enkelt och bekvämt.

I början kändes det som ett misslyckande och jag lade skulden på mig själv.

Med mina söner fungerade amningen däremot inte helt. Trots att de fick bröstet när de ville gick de inte upp i vikt, så jag blev tvungen att komplettera med nappflaska efter cirka 2,5 månader. I början kändes det som ett misslyckande och jag lade skulden på mig själv. Men när jag såg att de var lugna och mådde bra kände jag att det var det som var huvudsaken. Jag förstod först senare att det var för högt tryck i mjölkstrålen och att det gjorde det svårt för pojkarna att ta bröstet.

Läs också: Anknytning till barn – en kort introduktion

Amma – vilka tycker du är de största fördelarna?

Det bästa med amning är utan tvekan att bröstmjölken hjälper till att stärka barnets immunförsvar och att mängden anpassar sig efter deras ålder och behov. Att mjölken alltid har rätt temperatur och går snabbt att ge är också en stor fördel. Inga nappflaskor att diska, pulver att mäta upp eller flaskvatten att släpa hem. Dessutom kostar den ingenting. Och att få se vår lilla bebis somna tätt intill oss, lugn och harmonisk efter att ha sugit sig mätt – det är magiskt!

Mer om närhet: Fördelarna med att bära barn

Vilka amningsställningar fungerade bäst för dig?

– Som regel ammade jag i klassisk sittande ställning med barnet i famnen tryckt mot magen. Nattetid ammade jag ibland liggande.

Amma på offentlig plats, hur ser du på det?

– Jag störs inte av att folk ammar offentligt. Jag tycker det är helt naturligt och ser inga problem med det, även om jag själv försökte göra det så diskret som möjligt. Jag har aldrig känt att det stört någon annan, eller så märkte jag det inte eftersom jag var så fokuserad på mitt barns behov och välbefinnande.

Barnmat: Hjälp, min bebis vill inte äta mat!

Florence Gauchet

Gör: Är föräldraledig och driver bloggen Cerise sur le Berceau
Bor: I Bordeaux, Frankrike
Familj: Min man James, våra tre barn (en flicka på 7, en pojke på 5 och en liten bebis 1,5 år), en hund och en katt.