Barnfamiljens vardagsmat – enkelt och gott

Joacim och Karolina Winqvist är tvillingföräldrarna på västkusten som fyller fritiden med mat, bakning och skogsutflykter. På bloggen Matkoma inspirerar de barnfamiljer till enklare och godare vardagsmat. I vår första artikel om familjen bjuder de på en lättlagad veckomeny.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Joacim och Karolina Winqvist fyller fritiden med mat och skogsutflykter. På bloggen Matkoma tipsar de barnfamiljer om enklare och godare vardagsmat.
"Som alla småbarnsföräldrar är vi trötta ibland. Den ena tycker plötsligt inte om pasta. Den andra säger att svamp är det värsta som finns."
Foto: Joacim Winqvist

Recept- och inspirationsbloggen Matkoma.se är många barnfamiljers räddare i nöden. Här publiceras inspirerande recept, veckomenyer och inte minst snygga bilder. Bakom bloggen står tvillingföräldrarna Joacim och Karolina Winqvist.

Sedan starten 2012 snittar de 400-500 unika läsare per dag, och för något år sedan var bloggen nominerad till Stora Matbloggspriset. Säkert hälften av läsarna är småbarnsföräldrar som letar inspiration till en enklare vardag och en snabb lösning på middagspaniken.

Allt mindre kött

Matkoma är riktig, enkel mat lagad från grunden. Numera mestadels vegetariskt och fisk.  Recepten är ofta deras egna men lika gärna länkar till andra matbloggare och inspirationskällor. Genomgående är kärleken till bra råvaror. Bra för barnen, enkelt för föräldrarna.

Bra för barnen, enkelt för föräldrarna.

– Det började med att vi ville haka på Meatfree Monday, vegetarisk måndag, berättar Joacim. Sedan provade vi en vegetarisk veckomeny med kött bara på helgen, men snart var det inget kött på helgen heller. Ju mer vegetariskt vi äter, desto mindre sugna blir vi på kött.

– Men vi är inga absolutister, inflikar Karolina. Tvillingarna tycker till exempel inte om sojakorv, så när vi grillar korv köper vi köttkorv till dem.

matkoma-02
”Tvillingarna tycker inte om sojakorv, så när vi grillar köper vi köttkorv till dem.”
Foto: Joacim Winqvist

Från två till fyra

Jocke och Karro träffades redan som sextonåringar, på en hiphopchat på nätet. Sjutton år senare utgör de en nästan irriterande perfekt bild av en inspirerande barnfamilj, med aktiv livsstil och omåttligt gulliga tvillingar.

Tvillingarna är Klara och Sixten. Två lintottar som chockade sina föräldrar rejält.

– Jag hade något som heter PCO, dvs många små äggblåsor på äggstockarna vilket gjorde ägglossningen svårare, berättar Karolina. Man får hjälp genom att ta en tablett som gör att de släpper.

Att få hjälp med ägglossning kan innebära en högre chans att få tvillingar. Därför görs ett extra ultraljud relativt tidigt i graviditeten.

En decembermåndag i vecka 29 ville tvillingarna plötsligt ut.

– Vi visste ju från början varför vi skulle dit men lyckades på något sätt ändå glömma bort det. När barnmorskan överdrivet självklart utbrast ”Ja, där ser jag ett hjärta till, grattis!” fattade jag ingenting. Vadå ett till? Det går inte, hur ska jag räcka till?  Det var ganska jobbigt i början faktiskt.

Men Karolina och Joacim vande sig och hade en ganska vanlig graviditet. Fram till en decembermåndag vecka 29, då tvillingarna plötsligt ville ut. Sex timmar senare hade familjen Winqvists utökats med två stycken prima 1,5-kilosbebisar. Efter en tuff start med fyra veckor på neonatal kunde familjen få åka hem strax efter nyår.

Tvillingarna växte snart till sig och med dubbelt så många munnar att mätta blev Matkomas receptsamling ganska snart ett vardagligt hjälpmedel.

Enklare vardagsmat med veckomatsedel

Som småbarnsförälder – i synnerhet med tvillingar – vet både Joacim och Karolina hur mycket planering kan underlätta. Bloggens veckomenyer har varit ett populärt och konstant inslag ända från början.

– Men vi är verkligen ingen superfamilj, försäkrar Joacim. Som alla småbarnsföräldrar är vi trötta ibland. Barnen vill inte äta. Den ena tycker plötsligt inte längre om pasta. Den andra deklarerar högljutt att svamp är det värsta som finns.

Låt bebisen få vara med och ”baka”.

– Vi försöker leva efter devisen ”de får äta det som finns”, säger Karolina. De uppskattar inte alltid maten med jag tror att det ger sig med tiden. Om vi gör mat som jag vet att de inte kommer äta – bulgursallad till exempel – så ställer jag också fram knäckebröd på bordet. Då äter de åtminstone någonting och vi slipper tjat. Det blir en trevligare måltid för alla.

Missa inte del 2 nästa vecka då familjen Matkoma gör en utflykt och tipsar om rolig mat i skogen.

Text: Katarina Gröndahl

 


Tips för köksglädje

  1. Låt bebisen ”baka”! Att få stå och röra runt med mjöl, bakpulver, mjölk, socker och ägg i en bunke är roligt. Grädda smeten till nåt slags muffin! Kanske blir det lite kladd och mjöl på golvet, men stoltheten hos barnet går inte att sätta ord på.
  2. Ställ fram en liten snackstallrik. Klara lärde sig att äta morötter genom att knapra på dem innan maten var klar.

 

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Familjen Matkoma består av pappa Joacim, mamma Karolina och barnen Klara och Sixten.
 
Foto: Joacim Winqvist

Familjen Matkoma

Joacim, 34, art director på reklambyrå. Gillar brödbakning, cyklar och musik. Karolina 33, kommunikatör på trafikbolag. Gillar kaffe, DIY och yoga. Klara & Sixten, 5 år. Gillar popcorn, bada och att leka katt.

När tiden inte räcker till: ”Vårt bästa tips när orken tryter är mackmiddag. Presentera det som frukostmiddag – det låter härligt upp & ner. Och på varma mackor kan man smyga i lite vad som helst under osttäcket.”

Blogg matkoma.se Instagram @matkoma.se

Veckomeny från Matkoma – hitta favoriträtterna här!

matkoma-03

Måndag

Smygnyttig tomatsås

Tisdag

Veg Stroganoff

Onsdag

Hot pockets

Torsdag

Klaras broccolisoppa och Hulkenplättar

Fredag

Cornflakes-tacos

Helgen

Kantarellpizza

Hemgjord risifrutti eller chokladpudding