Barnmat världen runt – vad äter italienska bebisar?

Barnmat börjar vi i Sverige oftast med någon gång runt 6 månaders ålder. Men hur ser det ut i andra länder? Bettina Gamba berättar om synen på barnmat i Italien.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Barnmat till en bebis som kladdar vid bordet när hen äter.
Barnets första italienska mat: buljong på zucchini, potatis och morot. Tillsätt olivolja.
Foto: Johnér

I Sverige börjar vi vanligtvis med smakportioner eller ”smaksensationer” någon gång mellan fyra och sex månaders ålder. Ofta får svenska bebisar en första introduktion till mat i form av grönsaks- och fruktpuréer som sedan utökas till större portioner mixad mat av olika slag.

Bli inspirerad att göra egen barnmat – matbloggarens tips

Hur är synen på barnmat i andra länder? När börjar man introducera mat och vad får barnen att äta? Vi ställde frågorna till Bettina Gamba Radano som har en italiensk make och familj.

Att äta bra mat och socialisera vid matbordet får barnen lära sig tidigt.

När introduceras mat till bebisar i Italien?

– Precis som i Sverige är det olika rön som gäller från tid till annan, men från 4-6 månader brukar man säga att det är dags att introducera mat.

Recept på barnvänlig vegogryta

Är det vanligt att amma länge?

Vad gäller amning är min uppfattning, när jag talat med vänner och bekanta, att mammorna väldigt gärna skulle vilja amma länge men att deras arbetsgivare ofta förväntar sig att de är tillbaka på arbetsplatsen runt 3 – 5 månader efter förlossningen. Mammorna har då varit tvungna att lämna barnen hos föräldrar eller på dagis och gett mjölkersättning.

Jag har dock även väninnor som har varit hemma med barnen och på så sätt kunnat amma länge. Kort och gott skulle jag säga att mammorna precis som i Sverige har önskan om att amma länge, men att vissa arbetsrelaterade omständigheter ibland kan sätta käppar i hjulen för det.

Trebarnsmamman berättar: Amma är lätt, eller?

Vad får italienska bebisar som första mat?

– ”Snälla” grönsaker såsom potatis och morot. Därefter ger man vegetarisk buljong med små pastakorn ”semolino”. Buljongen görs på zucchini, potatis och morot. Det fett man tillsätter barnmaten är olivolja. Man ger gärna fisk, fågel och även kanin. Köttet är mört och lätt att smälta för de små magarna.

Veckomeny från familjen Matkoma – hitta favoriträtterna här!

Vad ger man inte det första året?

– Svamp som kan vara svårsmält och jordgubbar på grund av allergirisken.

Laga egen mat eller burkmat?

– Jag upplever att de flesta lagar egen mat, men användning av burkmat förekommer naturligtvis även i Italien, men kanske främst för att skarva med när tiden tryter.

Sitter små barn med vid bordet när man äter?

– Ja, så snart barnen kan sitta är de med vid matbordet. Att äta god och bra mat och att socialisera vid matbordet får barnen lära sig tidigt.

Bettina Gamba Radano

Bor: Älvsjö
Gör: juristassistent på advokatfirma i Stockholm
Familj: gift med Francesco och har döttrarna Lidia född 2012 och Elisa född 2015