Nyhet - snabb och smidig hemleverans med Airmee. Läs mer

Hjälp, min bebis vill inte äta mat!

Har du en bebis som nyss börjat äta mat och är tveksam till det nya? Läs föräldrarnas tips om hur du väcker matlusten hos de minsta ätarna.

BABYBJÖRN Föräldramagasin - bebis äter mat
Ärligt talat, vuxna gillar inte all mat så vi kan inte begära att barnen ska tycka om allt heller.
Foto: Johnér

Håller din bebis på att gå från amning eller flaska till att börja äta mat? Antingen har du ett barn som gillar det hela och det går lätt och lustfyllt, eller så går det lite trögare. Kanske har din bebis inget intresse alls för mat och förstår inte varför hen ska behöva överge den mysiga mjölken för något som smakar och känns helt annorlunda.

Tips på fina doppresenter som passar i köket!

Det kan också variera från dag till dag eller mellan olika perioder och utvecklingsfaser. Vissa dagar har din bebis helt enkelt ingen lust att äta mat. Hur gör man då för att försöka väcka matlusten hos ett litet barn?

Mat till små barn måste inte vara okryddad och utan smak.

Vi frågade föräldrar på Facebook om deras bästa äta-tips för små barn och fick flera hjälpfulla tips. Här är 7 tips på hur du kan få din bebis att gilla mat.

Så får du din bebis att gilla mat:

 1. Låt ditt barn vara med och se på vid matlagningen
  ”Vår lilla är 6 månader nu och äter allt som bjuds på – även det vi inte bjuder på om hon kommer åt. Hon tycker det är jätteintressant att se på när vi lagar mat och får då också smaka på sådant hon kan smaka på. Vi låter henne även lukta och känna på det som är möjligt.”
 2. Ät tillsammans vid matbordet
  ”Vi har en liten som äter allt, men sedan har han också fått sitta med vid bordet varje gång vi ätit. Han fick smaka det han ville smaka på och drack vatten från våra glas tidigt. Han tyckte verkligen det var spännande att se oss klunka dricka och tugga mat! Så tipset är: låt alltid barnet sitta med vid bordet.”
 3. Låt ditt barn utforska själv – men ha en extra sked
  ”Låt ditt barn äta och utforska maten på vilket sett hen vill, med händerna eller med sked. Sedan har man en extra sked vid sidan om som man då och då smyger in med maten i munnen på den lilla utforskaren. Har funkat utmärkt för oss.”
 4. Gör det roligt
  ”Man äter mycket med ögonen så ha mycket färg på maten, t.ex. ärtor, morötter och majs, alltså färgglad mat. Och för att göra det lite roligt brukar vi också forma maten till figurer. Och sist men inte minst, brumma, surra eller flyga in maten i munnen då brukar våra barn nöjt skratta och öppna munnen.”
 5. Dela upp maten i högar istället för att blanda
  ”Jag jobbar som förskollärare och upplever att många barn sällan vill att man blandar maten, de föredrar istället när man delar upp det i små högar. Tex majs i en hög, potatis i en, fisk i en. Så det är mitt bästa äta-tips! ”
 6. Gå efter barnets intresse och våga krydda
  ”Gå efter barnets intresse och låt barnet smaka på många olika smaker och konsistenser. Mat till små barn måste inte vara okryddad och utan smak. Undvik saltet för de minsta men var inte rädd för att testa olika kryddningar. Vår yngsta gillade inte barnmat alls, utan ville bara ha ordentligt kryddad mat, gärna med vitlök och chili!”
 7. Låt ditt barn ta det i sin egen takt utan tvång
  ”Att själv föregå med gott exempel hemma vad gäller maten funkar bäst hemma hos oss! Sedan tvingar jag inte i henne mat, det är bättre att hon får prova i sin takt. För ärligt talat, vi vuxna gillar inte heller all sorts mat så vi kan inte begära att barnen ska tycka allt smakar bra heller.”

Läs mer om barnmat i andra länder: Vad äter italienska barn?