Gör egen glass: krämig lime- och kokosglass

Det är sommar och vad passar väl bättre än att göra sin egen glass? Det här receptet svänger du ihop på nolltid och du får en härligt krämig kokosglass med fräsch limesmak. Perfekt som dessert eller när som helst under lediga sommardagar.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Gör egen glass: gott recept på lime- och kokosglass.
Den här krämiga kokosglassen med fräsch limesmak är enkel att göra och smakar ljuvligt.
Foto: Robin Karlsson

Att göra egen glass behöver inte vara svårt. Det här receptet från ätabörman.se gör du enkelt utan glassmaskin.

Hemgjord lime- och kokosglass är kanske den enklaste glassen att göra, det är i princip bara att blanda ingredienserna och ställa i frysen. Hemligheten är kokosmassan samt proportionerna mellan kokosmassa, socker och grädde, vilket gör att glassen blir krämig och mjuk även utan glassmaskin.

Några tips när du gör egen glass

Använd kokosmjölk utan tillsatser för att det ska vara lättare att separera kokosmassan från vattnet. Det är den tjocka kokosmassan som ligger högst upp i burken som används i det här receptet.

Det varierar hur mycket saft en lime innehåller, men två limefrukter per burk kokosmjölk är ett bra riktmärke. Det kan också vara bra att ha en flaska färdigpressad limesaft hemma.

För det här receptet rekommenderas en köksvåg. En burk kokosmjölk kan innehålla mellan 120 och 200 gram kokosmassa, varför det är bäst att väga kokosmassan efter att den separerats från vattnet.

Mått i gram eller deciliter. Om du vill mäta upp grädde, lime och strösocker i måttkanna är det enkelt att omvandla eftersom 1 deciliter väger ungefär 100 gram. Om du vill använda annat alternativ till strösocker, tänk på att olika sockertyper väger olika mycket.

Lycka till!

Recept på lime- och kokosglass

1 sats, cirka 1 liter
Tid: 20 minuter + 3-4 timmar i frysen

Ingredienser
Kokosmassa från 2 burkar kokosmjölk
Lika mycket socker som kokosmassa
Lika mycket grädde som kokosmassa
Hälften så mycket pressad lime som kokosmassa (cirka 4 limefrukter)
Rivet skal från limefrukterna

Övrigt: Köksvåg

Gör så här
1. Ställ en kastrull på en köksvåg och nollställ vågen. Öppna kokosmjölken och lägg försiktigt över kokosmassan i kastrullen. Notera vikten. Tillsätt lika mycket socker och lika mycket grädde.
2. Riv skalet från limefrukterna och pressa sedan ut så mycket saft du kan ur dem, och väg sedan saften. Om saften från limefrukterna inte räcker kan du tillsätta färdigpressad limesaft från flaska.
3. Sätt kastrullen på låg värme och rör eller vispa tills sockret har smält och du har en helt slät blandning. Ställ åt sidan och rör ner den pressade limen och det rivna limeskalet.
4. Häll blandningen i en plastbytta med lock och ställ i frysen tills det stelnat, cirka 3–4 timmar.
5. Låt glassen tina en stund före servering. Njut!

Receptet kommer från Robin Karlsson på matbloggen ätabörman.se Här hittar du fler recept och även recensioner, nyheter och annat som rör mat och matlagning.