Börja göra egen barnmat

Christine är matbloggaren från Frankrike som lagar ekologisk och nyttig mat för barn. Vi bad henne berätta om bra barnmat och fick massor av nya idéer för att göra egen barnmat – och tips när ditt barn vägrar äta.

Hjälp mig! Mitt barn tycker inte om maten jag lagar

Tanken med de första smakportionerna puré och mos är att väcka barnets intresse för nya smaker. Därför tror jag att det är viktigt att inte tvinga barn att äta om de inte gillar smaken. All näring barnet behöver finns ändå i mjölken.

Det är viktigt med rätt konsistens.

Däremot är det viktigt att låta barn smaka samma rätt flera gånger för att vara säker på att de inte tycker om det. Det är också viktigt med rätt konsistens på maten. Om den är för tunn, för tjock, för grynig eller om det finns bitar så kan det störa barnet.

Mina bästa råd till dig som vill göra egen barnmat

  1. Utforska smaker och konsistenser successivt. Låt ditt barn få smaka en frukt eller grönsak i taget innan du blandar flera eller börjar krydda.
  2. Stressa inte och tvinga inte ditt barn att äta upp allt på tallriken. Om barnet får sin mjölk och har en fin tillväxtkurva, sover bra och utvecklas normalt så betyder det att hon eller han fått det som behövs.
  3. Njut av att laga egen barnmat på de nyttigaste och bästa från säsongen. Tveka inte att prova dig fram med smakrik och exotisk mat.

Är barnmaten du lagar annorlunda?

Jag använder mycket frukt och grönsaker, även förbisedda grönsaker och exotisk frukt som mina vänner och släktingar inte lagar till sina barn.

Jag blandar också gärna sött och salt. Det är något som jag uppskattar efter att ha bott några år i England. Där är den kombinationen vanligare än här i Frankrike.

Jag är inte heller rädd för att använda kryddor – andra jag känner ger sällan sina barn det. Mina barn får även smaka många olika ostar, till och med de riktigt smakrika!

Läs också våra tips på presenter till 1-åringar!

Varför började du göra egen barnmat?

När det blev dags att börja med smakportioner kändes det helt naturligt att laga egen barnmat. Jag har alltid lagat mat till mig och min man så det var självklart att jag skulle laga maten till vårt barn.

beetroot-muffins-baby-food
Njut av att laga egen barnmat på de nyttigaste och bästa från säsongen.
Foto: Cubes et Petits pois

Dina barns favoriträtt?

Risotto med gröna ärtor och getost eller rödbetsmuffins som de fick så fort de kunde äta mat med bitar. Det är rätter som båda mina barn slukade, från första till sista tuggan.

Jag låter barnen upptäcka smaker från världens alla hörn.

Var hittar du inspiration?

Jag läser massor av kokböcker och mattidningar och anpassar recepten för barn. Jag tycker om att laga mat efter säsong och diskuterar ofta med grönsaksodlare som tipsar om årstidens bästa produkter.

Jag har även haft turen att kunna resa mycket och låter mina barn upptäcka kryddor och smaker från världens alla hörn.

Christine Zalejski

Christine Zalejski

Bor i: Rueil-Malmaison utanför Paris, Frankrike
Familj: Jag har två barn, en femårig pojke och en tvåårig flicka.
Gör: Mamma, egenföretagare, författare och barnmatsbloggare. Jag driver mitt företag Cubes et Petits pois med inriktning på kost och ekologisk barnmat.
Cubes et Petits pois: Startade 2011 och var den första franska webbsidan som helt fokuserade på barnmat och recept för småbarn. På bloggen finns Christine Zalejskis enkla och snabblagade recept för föräldrar som vill göra egen barnmat – men har ont om tid.