Saftig glutenfri citronkaka

Sötsugen men less på julgodis? Då är denna syrliga citronkaka med mandelmjöl och polenta perfekt. Kakan blir så saftig att den står sig i flera dagar, de syrliga bären på toppen ger lite extra fräschhet och vispad grädde rundar av.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Saftig glutenfri citronkaka med polenta och mandelmjöl.
En saftig, syrlig citronkaka blir en fräsch kontrast till julens alla smaker.
Foto: Ida Köhler

Den här glutenfria kakan är enkel att göra och står sig flera dagar om du kan hålla dig från att äta upp hela på en gång.

 

Citronkaka med polenta och mandelmjöl

 

Ingredienser

Kaka

200 g rumsvarmt smör

2 dl (200 g) strösocker

4 dl (200 g) mandelmjöl eller sötmandlar som du mixar fint

1,5 dl (100 g) polenta eller majsmjöl (jag gillar den grövre sorten så kakan blir grynig)

2 citroner, rivet skal

1,5 tsk bakpulver

3 ägg

 

Citronsockerlag

2 citroner, saften

2,5 dl florsocker

 

Gör så här:

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader Celsius med ugnsgallret i mitten. Smöra en springform som är cirka 24 cm i diameter.
  2. Vispa socker och rumsvarmt smör pösigt. Det är viktigt att smöret är riktigt mjukt, annars blir det svårt att vispa. Tillsätt ett av äggen om det är alldeles för trögvispat.
  3. Blanda mandelmjöl, polenta och bakpulver i en separat skål.
  4. Tillsätt äggen till smörsockerblandningen och sedan lite av mjölblandningen i taget medan du rör om. Se till att allt blandas ordentligt. Tillsätt rivet citronskal, endast den gula delen av skalet.
  5. Bred ut den lite tröga smeten i formen och grädda i ca 40 minuter, kolla kakan efter 30. Ta ut den när kanterna fått färg och har släppt lite från formen. Kolla med en sticka att kakan är genomgräddad och inte kletig inuti.

Citronsockerlag

  1. Värm citronsaft och florsocker i en kastrull på spisen tills sockret smält.
  2. Häll lagen över kakan medan den fortfarande är varm och låt den sjunka in i kakan. Låt kakan svalna innan servering.

Ät kakan tillsammans med syrliga bär och lättvispad grädde. Kakan går bra att frysa men behåller sin saftighet i kylen några dagar också.

 

Text & bild: Ida Köhler