Imponera med färg! Recept på enkla marmorerade småkakor
Den här glutenfria kakan är enkel att göra och står sig flera dagar om du kan hålla dig från att äta upp hela på en gång.
Citronkaka med polenta och mandelmjöl
Ingredienser
Kaka
200 g rumsvarmt smör
2 dl (200 g) strösocker
4 dl (200 g) mandelmjöl eller sötmandlar som du mixar fint
1,5 dl (100 g) polenta eller majsmjöl (jag gillar den grövre sorten så kakan blir grynig)
2 citroner, rivet skal
1,5 tsk bakpulver
3 ägg
Citronsockerlag
2 citroner, saften
2,5 dl florsocker
Gör så här:
Kaka
- Sätt ugnen på 175 grader Celsius med ugnsgallret i mitten. Smöra en springform som är cirka 24 cm i diameter.
- Vispa socker och rumsvarmt smör pösigt. Det är viktigt att smöret är riktigt mjukt, annars blir det svårt att vispa. Tillsätt ett av äggen om det är alldeles för trögvispat.
- Blanda mandelmjöl, polenta och bakpulver i en separat skål.
- Tillsätt äggen till smörsockerblandningen och sedan lite av mjölblandningen i taget medan du rör om. Se till att allt blandas ordentligt. Tillsätt rivet citronskal, endast den gula delen av skalet.
- Bred ut den lite tröga smeten i formen och grädda i ca 40 minuter, kolla kakan efter 30. Ta ut den när kanterna fått färg och har släppt lite från formen. Kolla med en sticka att kakan är genomgräddad och inte kletig inuti.
Citronsockerlag
- Värm citronsaft och florsocker i en kastrull på spisen tills sockret smält.
- Häll lagen över kakan medan den fortfarande är varm och låt den sjunka in i kakan. Låt kakan svalna innan servering.
Ät kakan tillsammans med syrliga bär och lättvispad grädde. Kakan går bra att frysa men behåller sin saftighet i kylen några dagar också.