Att bära barn + sjunga = lycka!

This is Life-redaktionen hamnade på en riktigt glädjefylld tillställning – en vuxenkör för föräldralediga med barn. Mammorna sjunger och en nöjd bebispublik gungar med i sina bärselar och bärsjalar.

 
Foto: BabyBjörn

Vid första anblick är det här en grupp mammor som gillar att bära sina barn. Men här händer mycket mer.

På Sångbolaget i Enskede, söder om Stockholm träffas föräldralediga en gång i veckan för att sjunga tillsammans. Barnen följer förstås med sina föräldrar, men kören sjunger vuxenlåtar, inga barnvisor. I bärselar och bärsjalar gungar en gillande bebispublik.

Fördelar med att bära sitt barn i bärsele

Körledaren Maria Peters leder kunnigt och engagerat.

– Fokusera på er själva nu! Släpp ut magen. Upp med ögonbrynen och tappa hakan.

Innan kören ger sig på Princes Purple rain måste stämband och kropp värmas upp.

René Rodig: ”Att bära barn är en häftig känsla!”

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Ett rum med mammor som sjunger och som bär sina barn i bärselar eller bärsjalar.
Mammorna sjunger och det är bebisar överallt – på golvet, i famnen, i bärselar och bärsjalar.

När sångarna drar igång med roliga ljud får de barnens fulla uppmärksamhet. Öppna små munnar, stora ögon, glada utrop och joller. Det låter så fint när mammorna sjunger.

Kören står eller går, rör sig i takt. Några bebisar sitter eller ligger på golvet. Många blir burna i bärsele eller bärsjal.

Att bära sitt barn är både mysigt och praktiskt

I pauserna mellan Prince, kanonövningar och Veronica Maggio passar vi på att ställa frågor om att bära barn.

Läs också: Bärandekonsulterna om fördelarna med att bära barn

– Här på kören är bärselen helt fantastisk att använda. Jag sjunger och vaggar runt lite med Livia och hon somnar, mitt i all musik och sång. Det är supermysigt, säger Anna Edoff som bär sin tre månader gamla dotter Livia i en bärsele.

Annas första dotter föddes för tidigt och vårdades en tid på neonatalavdelningen där de använde kängurumetoden, vilket innebär att föräldrarna bär sitt nyfödda barn hud mot hud. Det är både lugnande för barnet och har en positiv inverkan på dess utveckling.

Jag bär både för min bebis och min egen skull.

– Vår dotter mådde bra av att bli buren av mig och min man. När vi väl hade börjat bära henne gick det inte att sluta. Eftersom hon var så liten när hon föddes använde vi först bärsjal, men lite senare gick vi över till bärsele.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Tre mammor bär sina bebisar i bärsele eller i famnen.
De flesta små barn älskar att vara i famnen och att bli burna på ett eller annat sätt.

Anna Edoffs tips till nyblivna mammor och pappor är att bära barnet så mycket du vill, och så mycket som barnet vill.

– Jag bär både för min bebis och min egen skull. Jag tycker det är så härligt att vara nära mitt barn! Det är som alla säger – både mysigt och praktiskt. Som förälder får du fria händer och barnet är tillfreds med att få vara nära dig.

– För mig är det lättare med bärselen än med vagnen när jag lämnar och hämtar äldsta dottern på skolan. Jag behöver inte parkera eller låsa vagnen utan kan gå rakt in. Det är mycket praktiskt.

Lina Eidmark och Sophia Myhr bär också sina barn i bärselar. Lina berättar att hon fick rådet att skaffa en bra bärsjal eller bärsele till sitt första barn när hon var på BB.

 Barnmorskan sa till oss att bebisar behöver närhet och vill bli burna.

– Så fort vi la ner vår nyfödda bebis så skrek hon. Barnmorskan på BB lugnade oss och sa att det var helt normalt eftersom bebisar behöver närhet och vill bli burna.

Barnmorskan berättar om första tiden med bebis 

Lina och hennes man köpte då en bärsele och märkte snart att det både var praktiskt och bekvämt att bära sitt barn nära.

– Och bebisen blir jättenöjd. Nu har vi nästan fastnat i bärträsket, skrattar Lina och tittar på sonen Kasper, 4 månader i bärselen. Inget av våra barn gillar att åka vagn, de älskar att bli burna.

Sofia Myhr nickar instämmande och säger att hon och hennes man har burit alla deras barn.

– När inget annat hjälper så funkar det att bära i bärsele. Särskilt när en har flera barn är det stor hjälp, menar Sophia som har med sig sonen Alfred, 3 månader.

Hennes råd till nyblivna föräldrar är att testa att bära barnet i en bärsele. Det lönar sig också att fundera igenom vilka behov du har, hur ofta du vill bära och om du behöver extra stöd för ryggen och så vidare.

– Det finns så många olika märken och modeller att välja mellan. Vi hade först en bärsele som jag inte tyckte funkade men då provade vi ett annat märke, säger Sophia innan hon klämmer i med Veronica Maggios Från och med nu.

Att bära sitt barn – det mest naturliga i världen

Vi har burit våra barn sedan urminnes tider. Det finns flera fördelar med att bära sitt barn i en bärsele eller bärsjal. Förutom att det är praktiskt i vardagen främjar det anknytningen mellan dig och ditt barn, och hjälper det lilla barnet i sin utveckling på flera sätt. Läs mer om fördelarna med att bära barn.