Läsa med barn: boktips 1-3 år

För barnboksförfattaren och förläggaren Katarina Ekstedt är fakta, färgrika illustrationer och humor viktiga ingredienser i böcker för barn. Här tipsar hon om bra barnböcker för de minsta.

Att läsa med små barn är roligt men också stimulerande för barnets språkutveckling och tankeförmåga. Det menar Katarina Ekstedt, som är barnboksförfattare och förläggare på nystartade Triumf förlag, som ger ut barnböcker för åldern 1-3 år och 3-6 år. Hon har läst för sina barn sedan de var små.

– Jag och min man brukar läsa högt för dem varje kväll vid läggning. Det är en mysig stund som får dem att komma till ro.

Bra godnattsagor för barn 0-2 år

Högläsning väcker fantasi och nyfikenhet

Att läsa med barn kan också vara ett sätt att hjälpa dem att förstå verkligheten runtomkring och skapa en bild av vår värld. Det kittlar fantasin och sätter igång tankarna.

– I böckernas värld lär sig barnen massor med nya ord och fakta. Den där lässtunden tillsammans betyder mycket eftersom det också är en stund för reflektion och kan öppna upp för mängder av frågor som kanske aldrig annars hade kommit fram, säger Katarina.

När hon väljer bra barnböcker till sina barn blir det gärna böcker där barnen kan lära sig fakta eller bara försvinna in i sagans värld. Humor och levande illustrationer är också viktiga ingredienser.

– Eftersom jag arbetar med böcker tittar jag nog extra mycket på illustrationerna och färg och form.

boktips-katarina-ekstedt

Skrev själv den barnbok som saknades

När Katarinas äldsta son var tre år och han skulle börja åka slalom letade hon efter en bok om utförsåkning att läsa för honom men hittade ingen. Då skrev hon en egen bok.

– Jag jobbade ju med böcker och hade åkt skidor i hela mitt liv och kände att det var synd att det inte fanns några barnböcker i ämnet, särskilt när vi bor i ett vinterland som Sverige. Jag bestämde mig då helt enkelt för att skriva en bok själv.

Hon skrev ”Kaj lär sig åka skidor”, en fartfylld och pedagogisk berättelse med riktiga inslag om hur det faktiskt är att gå i skidskola och vad du ska tänka på för att lära dig åka skidor. Boken blev starten på en hel serie Kaj-böcker som också finns i ”Kaj lär sig simma”, ”Kaj lär sig spela hockey”. Till våren kommer även ”Kaj lär sig spela fotboll”.

I böckernas värld lär sig barnen massor med nya ord och fakta.

När hennes barn var mindre, runt 2 år och 3 år gillade de ”Den stora Richard Scarry-boken”. Andra favoriter var ”Nicke nyfiken på sjukhus”, ”Nalle Puh” och ”Spöket Laban”.

Här är hennes topplista över barnböcker som är roliga att läsa med de små barnen:

Boktips för barn 1-3 år

  • Jan Lööfs Bilderbok av Jan Lööf. Härlig pekbok som får fantasin att flöda och barnen kan tillsammans med föräldern hitta på sin egen berättelse.
  • Vems kompis (samt övriga böcker i serien) av Stina Wirsén. Innehåller trots sina korta texter ett djup där barnen kan dra lärdom av hur man ska vara mot varandra.
  • Bockarna Bruse på badhuset av Björn Rörvik. Favorit alla kategorier! Knasigt och spännande med fantastiska bilder och mycket humor. Vet inte hur många gånger jag har läst just den boken för båda barnen.

Rolig pekbok för pottränande barn

På sitt eget bokförlag har hon precis gett ut en pekbok för de allra yngsta, ”Hoppa till pottan, lilla kanin” av Sally Lloyd-Jones. Hon berättar att när hennes egna barn pottränades hade de behövt en peppande bok som kunde förklara att det är kul att gå på pottan.

– Vi hade alla möjliga tricks för att de skulle vilja lära sig. Klistermärken på en tavla när de kissade och bajsade, gosedjur som gick på pottan och liknande saker. När jag därför hittade ”Hoppa till pottan, lilla kanin” kände jag att den är perfekt för barn i potträningsåldern 1-3 år. Bokens fantastiska illustrationer och mängder med djur som alla vill gå på pottan gör hela pottanvändandet till en stor fest. Att det också finns med en liten spegel på slutet så att barnet själv kan känna sig delaktig i historien kändes som pricken över i.

Katarina Ekstedt

Bor: Nora i Danderyd.
Gör: Precis startat eget bokförlag, Triumf förlag. Tidigare sälj- och marknadschef på Pocketförlaget.
Familj: Gift med stjärnkocken Niklas Ekstedt, barnen Vinston 7 år och John 4 år.