När börjar barn gå?

När börjar barn gå? Barnets första steg är en efterlängtad händelse för många föräldrar. Läkaren och barnortopeden Göran Kendorf förklarar den fascinerande utvecklingen när barn börjar gå.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – När börjar barn gå? Ett barn som lär sig att gå med hjälp av gåvagn eller förälderns hjälp.
Premiärpromenaden kan ske någon gång mellan 9 och 18 månader.
Foto: Johnér

När ett barn kan förflytta sig framåt genom att till exempel krypa väntar nästa utmaning – att ställa sig upp och sedan gå.

Den motoriska utvecklingen har naturligtvis pågått sedan barnets första dagar, men det är först när barnet kan krypa eller hasa sig fram som den stora ”frigörelsen” har uppnåtts. Frigörelse betyder inte att barnet inte vill vara med föräldrarna utan att hen har utvecklats motoriskt och är redo för nästa steg.

Tips på presenter till 1-åringar!

Krypa och sitta – två utvecklingssteg som brukar inträffa samtidigt.

Vad händer efter krypastadiet? Göran Kendorf berättar att krypa och sitta självständigt är två utvecklingssteg som brukar inträffa ungefär samtidigt.

”När barn börjar gå försöker de komma upp från sittande genom att i första hand använda överkroppen – det vill säga armar och händer – för att därefter utveckla den motoriska förmågan i ben, höfter och fötter. På samma sätt som med krypande så sker utvecklingen gradvis från topp till tå.”

Läs del 1: Hur barn lär sig att krypa

När börjar barn gå?

Det är mycket som ska vara på plats för att ett barn som rest sig upp ska kunna ta sina första steg. Göran berättar:

”Man kan se tidiga barn som redan vid åtta månaders ålder kommer upp till stående. Men sen står de och gungar fram och tillbaka för att hitta balansen.

Att sätta en fot framför den andra kräver många musklers aktivering, flera av dem är autonoma och styrs alltså via hjärnan utan att vi behöver tänka på det.

Åldersmässigt brukar stå-förmågan komma runt 8-10 månader. Premiärpromenaden kan ske någon gång mellan 9 och 18 månader utan att det är onormalt.”

Dags för potträning? Fem tecken på att ditt barn är redo

Hur uppmuntrar man ett barn att gå?

Föräldrar vill gärna underlätta eller till och med skynda på sitt barns utveckling. Hur kan man hjälpa ett barn som håller på att lära sig gå? Göran Kendorf:

”Vill man uppmuntra barnet att gå finns det lära-gå-vagnar och liknande hjälpmedel. Men man ska komma ihåg att dessa inte passar alla barn. Vissa föredrar att bara stå och sedan gå med sina föräldrar. Som alltid får man utforma det hela efter vad barnet verkar gilla.”

Om tiden går och barnet inte börjar gå.

Om tiden går och barnet inte börjar gå är Görans råd är att kontakta sjuksköterskorna på BVC för att få stöd. Förhoppningsvis minskar det oron. Och BVC kan ofta ge råd och rekommendationer när man ska söka vidare hjälp i vården.

Mer om barns utveckling: När är barnets 5 sinnen fullt utvecklade?

När barn börjar gå måste de måste ha kommit tillräckligt långt i den motoriskt utvecklingen för att kunna hålla balansen och sätta en fot framför den andra, förklarar han.

Så när börjar barn gå? När och hur detta sker kan variera enormt. Gången kan som sagt variera mellan 9 och 18 månader utan att det är onormalt. Sist men inte minst så gör blöjan att barnet måste gå mera bredbent – men det behöver inte alltid vara en nackdel!

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Barnortoped Göran Kendorf.
 
Foto: BabyBjörn

Göran Kendorf

Familj: gift, har sex barn varav två som bor hemma
Yrke: läkare, specialist i barnortopedi och i allmän medicin
Bakgrund: Göran är uppvuxen i en söderförort till Stockholm (kallar sig gärna söderkis). Tidigare verksam på barnortopeden vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna där han arbetade mycket med barns höfter och fötter. Sedan 2014 privatanställd barnortoped i centrala Stockholm.

När börjar barn gå?

  • Gå-utvecklingen börjar med att barnet försöker komma upp från sittande.
  • Förmågan att stå kommer ofta vid 8-10 månaders ålder.
  • Premiärpromenaden kan ske vid 9-18 månaders ålder.
  • Att gå kräver många autonoma musklers aktivering och styrs alltså via hjärnan utan att vi behöver tänka på det.