När börjar barn krypa?

Lär dig mer om den spännande tiden från barnets första dagar fram till kryp-rulla-hasastadiet. Vi har bett läkaren och barnortopeden Göran Kendorf förklara utvecklingen från stilla knyte till ett barn som kryper och förflyttar sig självständigt.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – När börjar barn krypa?
Krypa och sitta självständigt är två utvecklingssteg som brukar inträffa ungefär samtidigt.
Foto: Johnér

När börjar barn krypa? Göran Kendorf sammanfattar processen bakom barns krypande så här:

”Rent motoriskt så börjar det med att barnet får ökad kontroll över sitt huvud och huvudrörelserna. Sedan fortsätter den utvecklingen neråt i kroppen med ökad kontroll över armarna och till sist benen.

Denna typ av motoriska utveckling pågår under det första och andra levnadsåret och resulterar i att barnet till slut kan förflytta sig helt själv. Det är en del av självständighetsprocessen för de allra flesta människorna.”

Hur börjar barn krypa?

Men om vi tar ett utvecklingssteg i taget så börjar allt med huvudet. Spädbarns huvud utgör i princip en tredjedel av den totala kroppsvikten. Så när börjar barn krypa?

Vid ungefär 1-2 månaders ålder börjar många barn kunna lyfta sitt huvud när de ligger på mage. Det upplevs av många föräldrar som en viktig milstolpe i den motoriska utvecklingen. Det lilla knytet visar tydliga tecken på att vilja upptäcka världen!

När barnet kan lyfta huvudet gäller det sedan att kunna balansera det, något som brukar ske vid cirka 3-4 månaders ålder.

Det kan kännas frustrerande för föräldrar när tiden går och ”alla andras bebisar” verkar ligga på mage och lyfta huvudet. Det egna barnet däremot ser inte ut att ha några som helst planer på att släppa den trygga markkontakten.

Men som Göran förklarar: ”En del barn är lite mindre, andra lite större, och det kan påverka vid vilken ålder något sker.”

Vad ska jag göra om mitt barn inte kryper?

Om barnet inte kryper eller visar intresse för att förflytta sig kan oron komma. När bör man kontakta vården?

Görans råd är att kontakta sjuksköterskorna på BVC för att få svar på frågor. Förhoppningsvis minskar det oron.

”Eftersom Sverige har en välutvecklad barnhälsovård i form av BVC kan man alltid diskutera med de erfarna sjuksköterskorna där och få stöd kring sina tankar.

Krypandet sker oftast runt 5-9 månader.

Göran säger att krypandet bör ha kommit igång innan 10-12 månaders ålder. Åldersmässigt sker krypandet oftast runt 5-9 månader och då börjar barnet också kunna sitta utan stöd. Krypa och sitta självständigt är två utvecklingssteg som brukar inträffa ungefär samtidigt då balansen i buk- och ryggmusklerna har utvecklats tillräckligt.

”Det är viktigt att veta att en del barn aldrig kryper. Vissa ställer sig upp direkt. Andra stjärthasar sig fram. Inget av detta är onormalt.”

Läs del 2: Hur barn lär sig att gå

Vad innebär krypande för små barn?

Göran berättar att många föräldrar undrar om man kan se när barn är på väg att börja krypa.

”Ett tecken är att barnet gör ansatser att resa upp rumpan och försöker komma upp på knä. För det krävs att även rygg- och bukmusklerna är med.”

Om du vill uppmuntra utvecklingen kan du lägga ditt barn på mage och låta barnet försöka nå leksaker eller ta sig fram till dig, tipsar Göran.

Ett barn som kan vända sig runt brukar motoriskt också klara av att komma upp på alla fyra och krypa. Benens utveckling kommer alltid sist.

Vad som exakt sker är att barnet reagerar på olika stimuli och själv vill förflytta sig. En del barn kommer upp och förblir sedan stilla. De försöker hitta balansen och den motoriska kraften att föra framför allt benen framåt.

Att armarna oftast är redo för detta sedan tidigare kan man se på att många barn hasar sig fram med överkroppen.

Krypandet är en del av frigörelsen.

Krypandet är en del i frigörelsen där barnet själv kan förflytta sig mellan två platser och inte är helt beroende av föräldern. Och vad innebär denna frigörelse för ett litet barn? Göran Kendorf:

”Det betyder förstås inte att barnet inte vill vara med sina föräldrar utan att barnet har utvecklats motoriskt och är redo för nästa steg.”

När barnet kan förflytta sig framåt genom att till exempel krypa väntar nästa utmaning – att ställa sig upp och sedan gå! 

Läs om 7 saker som gynnar barns språkutveckling

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Barnortoped Göran Kendorf.
 
Foto: BabyBjörn

Göran Kendorf

Familj: gift, har sex barn varav två som bor hemma
Yrke: läkare, specialist i barnortopedi och i allmän medicin
Bakgrund: Göran är uppvuxen i en söderförort till Stockholm (kallar sig gärna söderkis). Tidigare verksam på barnortopeden vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna där han arbetade mycket med barns höfter och fötter. Sedan 2014 privatanställd barnortoped i centrala Stockholm.

Så här går det till när barn börjar krypa

  • Det börjar med att barnet får ökad kontroll över huvudrörelserna, därefter armarna och sist benen.
  • Denna motoriska utveckling pågår under barnets första och andra levnadsår.
  • Barnets storlek (liten eller stor) kan påverka vid vilken ålder krypandet sker.
  • Krypandet är en del av barnets ökade självständighet.
  • Krypandet bör har kommit igång innan 10-12 månaders ålder.
  • Alla barn kryper inte. Vissa stjärthasar eller står direkt.