Visste du detta om spädbarns nacke och huvud?

Tänk om ditt huvud utgjorde en tredjedel av din totala kroppsvikt! Så är det för spädbarn. En bebis är inte stark nog att hålla huvudet upprätt själv så ett spädbarns nacke behöver ordentligt stöd de första 5 månaderna. 

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Spädbarns nacke tränas tillsammans med förälder i leken.
Ta för vana att låta barnet ligga på mage flera gånger om dagen.
Foto: BabyBjörn

Spädbarns nacke är en fråga som dyker upp lite då och då hos nyblivna föräldrar. Ett begrepp som används i sammanhanget är ”tummy time” – att låta små barn ligga på mage när de är vakna för att träna de viktiga nack- och halsmusklerna.

I Sverige är rådet ”lek på mage, sov på rygg”. Och det räcker faktiskt med några kortare stunder på mage per dag!

Anknytning – så funkar det. Läs och lär!

– Ett spädbarn har någon form av muskeltonus från födseln och försöker lyfta sitt tunga huvud redan när det för första gången ligger på sin mammas mage efter förlossningen, säger Camilla von Lörinszky på kliniken Barnsjukgymnasten.

En nyfödd försöker lyfta sitt huvud redan efter förlossningen.

Eftersom små barn tycker om att studera omgivningen är mobiler med klara mönster roliga att titta på. Men ansikten är det som är allra mest intressant.

Att ligga på magen är också en form av lek för barnet som är mycket bra för barnets motoriska utveckling. Ta för vana att låta barnet i vaket tillstånd ligga på mage flera gånger om dagen, samtidigt som du finns alldeles i närheten.

En läkare berättar hur barn lär sig krypa

Spädbarns nacke kan tränas med lek

– Ett barn mår mycket bra av att ligga på mage i vaket tillstånd. Då tränas nackmuskulaturen automatiskt och motoriken utvecklas, säger Camilla.

Hon är noga med att poängtera att man som förälder inte ska träna ett spädbarns nacke i traditionell mening, däremot kan man leka med sin bebis på ett sätt som stärker muskulaturen.

Även när man använder bärsele tränas ett spädbarns nacke eftersom barnet då och då kommer att vilja kika upp på förälderns ansikte.