Sinnenas utveckling under barnets första år

Bebisar ser suddigt under de första tre månaderna. Om de skulle se lika skarpt som vi vuxna så skulle mängden intryck kunna bli överväldigande. Läs om hur sinnena utvecklas under barnets första år.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Under barnets första år kan en bebis träna nacken och utveckla sina sinnen.
Små barn använder alla sina sinnen, medan vi vuxna är betydligt mer visuella.
Foto: BabyBjörn

Dags för potträning? 9 tips från experten

Utvecklingen går otroligt snabbt under barnets första år, men ändå är många sinnen välutvecklade redan vid födseln. Bebisar ser visserligen suddigt under de första tre månaderna, men det kan finnas en mening med detta.

Om de skulle se lika skarpt som vi vuxna så skulle mängden intryck kunna bli överväldigande. Så detta är förmodligen naturens sätt att hjälpa barnet att skärma av från den intensiva omvärlden. Att bära ett litet barnet inåtvänt mot förälderns bröst är ytterligare ett sätt att hjälpa barnet att skärma av.

Missa inte tvillingfamiljens äventyr: Barnens utveckling

Bebisen ser suddigt de första tre månaderna.

Färgseendet är inte helt färdigutvecklat vid födseln. Det är först vid 1 månads ålder som bebisen kan se skillnad på färger, och i ungefär samma ålder börjar bebisen kunna följa ett objekt med blicken. Vid cirka 3 månaders ålder har stereosynen, förmågan att se på djupet, utvecklats.

Läs! 7 saker som gynnar språkutvecklingen

Alla sinnen är påslagna

Hörseln är välutvecklad när barnet föds och bebisen känner igen familjemedlemmarnas röster. Också smaksinnet är utvecklat då, och 3D-ultraljud visar att barnet inne i mammas mage föredrar söta smaker framför sura.

Luktsinnet fungerar från start och det bästa ett nyfött barn vet är lukten av sina föräldrar i allmänhet, och i synnerhet bröstmjölk.

Barnet föredrar söta smaker framför sura.

– Man kan säga att små barn använder alla sina sinnen, medan vi vuxna brukar vara betydligt mer visuella. Men för ett litet barn bildar alltså lukt, syn, känsel, hörsel och smak en helhet av hur världen fungerar. Det säger Gustaf Gredebäck, spädbarnsforskare på Uppsala barn- och babylab.

Missa inte: Att bli förälder – allt jag hade velat veta

Och det som tidigare förklarades som reflexer hos spädbarnet, till exempel sugreflexen, rootingreflexen och grip- och gångreflexen, vet man i dag handlar om ett motiv att lära sig mer.

– Små barn förstår massor och är inte alls så reflexstyrda som man trodde för bara ett 20-tal år sedan. Saker som ett nyfött barn gör är oftast utlöst av något slags motiv att lära sig mer, säger Gustaf Gredebäck.

Utveckla smaksinnet: Barnmat världen runt

Barnets första år: sinnenas utveckling

  1. Syn. Under de första tre månaderna ser barnet suddigt. Vid ungefär en månads ålder börjar barnet se skillnad på färger.
  2. Hörsel. Barnets hörsel är välutvecklad och barnet hör bra redan inne i mammas mage.
  3. Smak. Nyfödda barn är små gourmander som helt klart föredrar sött. Surt, salt och beskt är mindre populärt.
  4. Lukt och känsel. Luktsinnet och känseln fungerar redan från födseln och barnet mår bra av beröring – då utsöndras välgörande endorfiner.