Sluta med blöja? 5 tecken på att ditt barn är redo

Hur vet jag att mitt barn är redo att sluta med blöja? Det är väldigt individuellt men här är 5 tecken på att ditt barn är moget för potträning.

Smart Potty Vit/Grå - BABYBJÖRN

Är mitt barn redo att sluta med blöja? Vanliga tecken är att du inte behöver byta blöja lika ofta, att blöjbytena blir mer regelbundna, att barnet inte gillar att ha på sig en smutsig blöja, pratar mycket om kiss och bajs och är nyfiken på dina toalettbesök.

Tips på smarta presenter till 2-åringar som vill sluta med blöja!

Barnläkaren Dr Robyn Strosaker vid ett av USA:s främsta barnsjukhus Rainbow Babies & Children’s Hospital i Cleveland beskriver fem vanliga mognadstecken:

Sluta med blöja – 5 tecken på att ditt barn är redo

 1. Du behöver inte byta blöja lika ofta
  När ditt barn börjar hålla sig torrt ett par timmar i taget eller har en torr blöja efter att ha sovit, är hen oftast redo att sluta med blöja och börja sin potträning.
 2. Det finns ett mönster för blöjbytena
  Om du börjar märka att det finns ett visst mönster för när det behövs bytas blöja, t.ex. efter sovstunder eller vissa måltider, är detta ett tecken på att det är dags att ta fram träningspottan.
 3. Smutsiga blöjor ogillas och/eller ditt barn visar tydligt att det är dags att byta blöja
  Visar ditt barn tydligt att hen inte gillar att ha på sig en blöt eller smutsig blöja? Att blöjan blivit ett vanligt samtalsämne hemma hos er är en bra indikation på att ditt barn är redo att börja potträna.
 4. Snack om kiss och bajs
  Börjar ditt barn prata om ”kiss” och ”bajs” så är det ett tecken på att hen börjar bli självständig nog att sluta med blöja. Läkarens bästa tips: Så här får du till en bra potträning
 5. Nyfiken på dina toalettbesök
  Följer ditt barn nyfiket med dig när du går på toaletten och intresserar sig för vad du gör där? I så fall är det läge att berätta vad och hur man gör på toaletten och uppmuntra ditt barn att göra detsamma. Potträningen och vägen till att bli blöjfri kan börja!