Ätbart julpynt att göra själv - 5 enkla tips

Visst är det vackert att julpynta med dekorationer i glas, trä och papper, men det finns många sätt att dekorera med sådant du har i skafferiet också. Här får du tips på ätbart julpynt som är enkelt och roligt att göra med barn, och som dessutom får hemmet att dofta ljuvligt.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – ätbart julpynt av godis, socker, popcorn, örter och frukt.
Julpynta hemma med sådant du har i skafferiet.
Foto: Ida Köhler

Så här enkelt gör du ätbart julpynt

BABYBJÖRN Föräldramagasin – ätbara julpyssel av godis, socker, popcorn, örter och frukt

Apelsindekorationer – ett aromatiskt julpynt

En klassiker när det kommer till ätbart julpynt. Julpynt av apelsindekorationer är värda att göra bara för doftens skull och är väldigt vackra att hänga på ljusa platser där ljuset får skina igenom dem.

Gör så här: Sätt ugnen på 50–100 grader Celsius. Skiva apelsinerna tunt och lägg på galler i mitten av ugnen i några timmar tills de är helt torra. Sätt en träslev i ugnsluckan så den hålls lite öppen och släpper ut fukten.

Gör fina arrangemang med t.ex. kanel och grankvistar och häng i fönster, gran eller dörröppning.

Pyssla med pepparkakor – 5 pynttips till jul

BABYBJÖRN Föräldramagasin – ätbara julpyssel av godis, socker, popcorn, örter och frukt

Godisgirlang är perfekt som ätbart julpynt

Bli inte förvånad om den här goda girlangen mest består av tomma godispapper när det är dags att plocka ner den – med så frestande julpynt kan det bli svårt för både vuxna och barn att hålla fingrarna i styr.

Gör så här: Knyt fast fina karameller i ett tunt sidenband eller snöre. Använd som girlang eller istället för glitter i granen.

”Får vi snö till jul?” Här är 5 enkla julpyssel för barn

BABYBJÖRN Föräldramagasin – ätbara julpyssel av godis, socker, popcorn, örter och frukt

Väldoftande örtkrans

Gran, tall och järnek i all ära, men en julkrans du kan slänga ner i soppan när den gjort sitt jobb är ett smakrikt och ätbart julpynt som inte tar slut bara för att julen gör det.

Ett ätbart julpynt som inte tar slut för att julen gör det.

Gör så här: Bind ihop kvistar av rosmarin med sytråd eller ståltråd. Det är fint med bara rosmarin, men vill du ha en yvigare krans kan du sticka in några timjankvistar i kransen. Sätt ett fint band i toppen och häng upp.

Mer julpyssel! Dekorera julgranskulor på 4 roliga sätt

BABYBJÖRN Föräldramagasin – ätbara julpyssel av godis, socker, popcorn, örter och frukt

Ett poppigt ätbart julpynt

Små fluffiga och snölika dekorationer är perfekta att hänga i växter av den skörare sorten som inte orkar hålla upp tunga julgranskulor.

Gör så här: Poppa popcorn, trä försiktigt igenom en tunn sytråd med hjälp av en synål genom de finaste popcornen och häng upp.

Recepttips: Prova denna saftiga glutenfria citronkaka

BABYBJÖRN Föräldramagasin – ätbara julpyssel av godis, socker, popcorn, örter och frukt

Gnistrande sockerglitter

Går det att få ett sötare ätbart julpynt? Ätbart glitter finns på riktigt och går att göra själv! Ju mörkare färg desto mer glitterlikt blir sockret, prova dig fram.

Gör så här: Häll någon deciliter strösocker i en glasburk med lock, droppa i några droppar valfri hushållsfärg, sätt på locket och skaka, skaka, skaka tills allt socker är samma färg.

Häll i fler droppar och upprepa skakandet tills sockret har den färg du önskar. Se till att sockret inte blir för blött av hushållsfärg innan du gräddar det, då kan vätskan börja koka i ugnen.

Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på 175 grader i ca 7–9 minuter. Vakta så att sockret inte smälter. Om det klibbat ihop lite när du tar ut det, smula sönder det på nytt med fingrarna eller en sked.

Strö ditt ätbara glitter på kakor, pepparkakshus eller muffins med glasyr eller varför inte på pannkakor?

God jul i dubbel bemärkelse!