Planera din resa med vår checklista

Om du ska ut och resa med en liten bebis är det skönt att vara förberedd. Allt går inte att förutse men det finns mycket att kolla upp i förväg. Använd vår checklista för att bocka av de viktigaste punkterna innan du åker på en längre resa med barn.

Resa med barn - packlista - BABYBJÖRN
  • Vaccinationer. Kolla i god tid upp vilka vaccinationer du och ditt barn behöver, vissa vaccin måste tas en månad i förväg för att ge ett fullgott skydd på resan. Ifall ditt barn ännu inte hunnit få alla sina vaccinationer i det allmänna vaccinationsprogrammet kan en tidigarelagd vaccination vara nödvändig. Ta med ditt vaccinationskort på resan.
  • Pass till bebis. I vissa länder måste ditt pass vara giltigt 6 månader efter hemkomst för att du ska få resa in i landet. Och i en del länder gäller inte provisoriska pass. Kolla upp vad som gäller för ditt resmål och hur länge ditt pass är giltigt. I Sverige kräver ansökan om ett pass till bebis, och till alla under 18 år, ett skriftligt medgivande från samtliga vårdnadshavare.
  • Visum. För vissa resmål är det nödvändigt att ansöka om visum i förväg, för andra behövs inget eller så går det att fixa på flygplatsen vid ankomst. Visum kan du ansöka om på landets ambassad i Sverige eller via olika servicesajter online som hjälper till med visumansökningar.

Packlista för bebis i 8 korta steg

  • Reseförsäkring. I god tid innan du ska ut och resa med barn, kolla upp vilka försäkringar du har och vad de täcker under en resa. Vissa betalkort, t.ex. VISA och MasterCard, har inbyggd reseförsäkring om du betalar resan med kortet och om du har en hemförsäkring ingår ofta reseförsäkring under ett visst antal dagar. Skriv ut reseförsäkringsbevis och ta med på resan och kontrollera om att dina försäkringar även gäller ditt barn.
  • Regler för bagage. Kostar det extra att ta med vagn och bilbarnstol på flyget? Flygbolagen har olika bestämmelser för hur mycket incheckat bagage och handbagage ett barn under två år som reser utan eget säte får ta med sig. Med en del flygbolag får barnet checka in ett bagage med samma maxvikt som en vuxen men inte ta med något handbagage och med andra gäller en lättare maxvikt för barnets bagage. Kolla vad som gäller hos flygbolaget du reser med.
  • Flygplatsens regler. Europas flygplatser har restriktioner för hur mycket vätska som är tillåtet att ta med sig på flygplanet och till vätskor räknas bland annat krämer, geléer och sprayer. Kolla vad som gäller för flygplatserna du kommer att resa ifrån. Går det inte att ta med den sortens vätska du önskar kan du ta med tomma (napp-)flaskor att fylla på när du gått genom säkerhetskontrollen eller sitter på flygplanet. 

”Där någonstans insåg jag att det skulle bli en jobbig flygning”

  • Vad erbjuder hotellet? Många resebyråer har speciella familjeerbjudanden för att det ska vara enkelt att resa med barn, och väldigt många hotell erbjuder roliga aktiviteter för barnen. Om du inte bokar en paketresa via resebyrå har flera hotellbokningssajter information om hur barnvänligt hotellet är, vissa informerar om de har barnpassning, barnklubbar och aktiviteter för barn i närheten av hotellet.
  • Trafiken på resmålet. Reser du i ditt hemland har du nog lite bättre koll på hur trafiken fungerar än om du åker utomlands, och kanske reser du då också med egen bil. Åker du till ett nytt ställe kan du planera i förväg för en mer trafiksäker resa. Vet du att ni kommer att åka mycket taxi eller hyrbil, kolla ifall det finns möjlighet att även hyra bilbarnstol eller om det finns ett uthyrningsföretag som är inriktade på familjer med barn. Om det inte går eller finns, kolla med flygbolaget ifall du får ta med bilbarnstol gratis som bagage.
  • Appar, appar, appar! Ett bra sätt att förbereda sig inför en resa med barn (eller utan) är att ladda ner favoritreseapparna till mobilen. Vissa saker blir bara så mycket enklare. Inför resan kan du  använda appar till att boka hotell, läsa recensioner och samla all reseinformation på ett ställe. Och när ni är framme finns det en uppsjö av reseplanerare, kartor, stadsguider och översättningsappar att använda sig av. Välj och vraka i kategorin Travel i App Store eller motsvarande i Google Play och Windows Phone Store.

Mer apptips! 9 populära appar som gör det roligt och enkelt att planera resan