Julkakor fyllda med glöggsylt

Dags att testa något nytt till årets julbak? Prova de här småkakorna med smak av glögg och pepparkakor.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Julkakor med smak av pepparkaka och glögg
Småkakor med smak av glögg och pepparkakor!
Foto: Robin Karlsson

Ett annorlunda julpyssel: Ätbart julpynt att göra själv

Det här receptet från Robin Karlsson på ätabörman.se är baserat på den svenska klassikern hallongrottor, men här kryddas kakdegen så den smakar pepparkaka och kakorna fylls med hemgjord glöggsylt. Glögg och pepparkakor i en liten munsbit med andra ord!

Syltreceptet ger mer sylt än vad som krävs till kakorna, så om du vill kan du halvera receptet (och även då blir det en del över), men ärligt talat – kan man verkligen ha för mycket sylt hemma? Dessutom blir sylten en jättebra gå bort-present!

Julkakor fyllda med glöggsylt

Cirka 3 timmar
20 kakor + extra sylt

Ingredienser sylt:

500 g syrliga äpplen
500 g plommon
500 ml rött vin
1 tsk kryddnejlika
En liten bit ingefära
2 kanelstänger
Ett par bitar citrusskal (t.ex. apelsin, citron, pomerans)
1 tsk hel kardemumma
750 g strösocker (cirka 7,5 dl)
Cirka 300 g russin

Ingredienser kakor:

125 g rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
100 g vetemjöl (cirka 2 dl)
40 g potatismjöl (cirka 3 msk)
1 tsk bakpulver
1 tsk finmalen torkad kanel
1 tsk finmalen torkad nejlika
1 tsk finmalen torkad ingefära
1 tsk finmalen torkad kardemumma
1 msk vatten

Övrigt

Små bakformar i papper
Russin och mandelspån att garnera med
Köksvåg (inte nödvändigt men rekommenderas)

Pyssel med pepparkakor – pynttips till jul 

Så här gör du sylten:

  1. Grovhacka äpplen och plommon och blanda tillsammans med vin, kryddor samt 1 msk russin i en stor kastrull och koka upp. Låt koka under omrörning (akta så det inte fastnar i botten) tills frukten är helt sönderkokt, cirka 40 minuter totalt. Passera sedan genom finmaskig sil ner i en annan stor kastrull eller skål genom att pressa igenom sylten med baksidan på en slev.
  2. Tillsätt sockret och koka upp igen och låt koka utan lock cirka 15 minuter (det ska reducera ner till cirka 2 liter).
  3. Placera under tiden en assiett i frysen. När 15 minuter har gått, ta ut assietten och lägg en liten klick sylt på den. Låt stå någon minut och testa sedan att vinkla assietten. Om sylten knappt rör sig är den klar, men om den fortfarande är rinnig får du låta den koka en stund till och upprepa testet.
  4. Ta ett par slevar sylt åt sidan till kakbaket, tillsätt sedan resterande russin till grytan och låt koka det hela någon minut och häll sedan sylten på väl rengjorda glasburkar, skruva på locken och vänd burkarna upp och ned för att sterilisera locken. Låt stå upp och ned tills de svalnat.
  5. Om du har varit noga med rengöringen så bör sylten klara sig i rumstemperatur i upp till ett år, men förvara öppnade burkar i kylen.

Så här gör du kakorna:

  1. Vispa smör och socker tills fluffigt och poröst i en stor skål. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och kryddor i en separat skål och sikta sedan ner i smörblandningen. Tillsätt vattnet och forma till en deg så raskt som möjligt utan att knåda degen mer än absolut nödvändigt. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 20 minuter.
  2. Rulla ut degen till en lång rulle och skär i 20 lika stora bitar. Forma bitarna till bollar och gör en ganska djup grop i dem med fingret och lägg dem sedan i små bakformar på en plåt.
  3. Klicka lite sylt i varje grop och grädda sedan i cirka 10 minuter på 200 grader. Garnera med russin och mandelspån när de är klara och låt dem sedan svalna på ett galler.

Roligt och enkelt! 4 sätt att dekorera julgranskulor

Receptet kommer från Robin Karlsson på matbloggen ätabörman.se Här hittar du fler recept och även recensioner, nyheter och annat som rör mat och matlagning.