Och nu är det jul igen!

När franska pappabloggaren Pierre Bel själv fick barn återfick julen plötsligt sin magi. Läs hans krönika med tips för att skapa den där härliga julkänslan.

Och nu är det jul igen

Innan jag fick barn var julen en tid när familjen träffades, när vi åt en massa god mat tillsammans och bytte klappar framför brasan. Efterhand kändes traditionen mest som en slentrian och så småningom försvann julmagin. Den här tiden på året med alla traditioner och festligheter betydde helt enkelt inte så mycket för mig längre.

Det glittrande julpyntet, doften av clementiner, den sprakande brasan …

Men så föddes Luna, jag blev pappa och den där härliga julkänslan var tillbaka! Julen blev återigen en speciell tid på året, precis som när jag var liten. Det glittrande julpyntet, doften av clementiner, den sprakande brasan, karusellerna på stan*, ljusen och tillfällena för hela familjen att umgås. Numera gillar jag allt med julen och laddar för den under hela december. Det kan jag tacka mina barn för!

Mina fyra tips för en skön julstämning

1. Leksakskatalogerna. När jag nu bläddrar i julkatalogerna kommer jag ihåg vad jag gillade att leka med, och vet vad jag skulle ha önskat mig om jag var barn idag. Vissa spel, som fortfarande är bästsäljare, minns jag med glädje, men jag hittar också nya som verkar roliga.

Det här är första året Luna är intresserad av katalogerna och hon har ringat in allt hon skulle vilja ha. Med betoning på ALLT! Snäll som hon är tänkte hon också på sin lillasyster och ringade in trumpeter, trummor och diverse andra ljudleksaker. Aj aj, det gör redan ont i mina öron.

Jag älskar att se de tindrade ögonen när granen tänds.

2. Julgranen. Det råder ingen tvekan om vem som får bära hem granen. Varje år försöker jag behärska mig, men det hela slutar alltid med att vi har ett enda jättelikt monument mitt i vardagsrummet! Det är ju så mysigt att klä granen tillsammans med familjen.

Alla får hänga upp någonting, en kula, glitter eller stjärnan högst upp. Jag älskar att se de tindrade ögonen när granen tänds. Jag ser verkligen fram emot Maëlies reaktion eftersom det är hennes första jul!

3. Julmarknaderna. Jag har även återupptäckt charmen med att gå på julmarknader, titta på hantverk och smaka på alla delikatesser i de olika stånden: pepparkakorna, honungen, nougaten (mmm …) och chokladen, som jag skulle kunna äta dygnet runt (vilket jag verkligen delar med Luna!). Jag gillar också att ta bilen till mindre byar för att titta på deras julbelysning och julskyltning och för att vara med på olika roliga aktiviteter med barnen.

Att tro på tomten är för mig synonymt med barndomen och ett bekymmersfritt liv.

4. Jultomten. Luna tror på tomten, men när hon var mindre blev hon väldigt blyg inför denna färgstarka figur. Men nu får vi inte skiljas från tomten utan att vi först tar en bild på henne tillsammans med honom. Vi läser massor av berättelser om den gamle mannen och sjunger julsånger tillsammans.

Att tro på tomten är för mig synonymt med barndomen och ett bekymmersfritt liv. Jag hoppas att Luna fortsätter att tro på honom ett litet tag till, men så småningom kommer vi att förklara för henne att han inte finns på riktigt, att han är en fin saga. Och jag hoppas att hon nu är gammal nog att hjälpa oss att berätta sagan om tomten för sin lillasyster.

När mina döttrar växer upp önskar jag att de kommer ihåg den där känslan, den speciella atmosfären, värmen, ljusen, dofterna och alla de härliga stunderna som vi har haft med familjen kring jul. Och vem vet, vi kanske får snö i år! Då blir den här högtiden ännu mer magisk – för både stora och små!

*I Frankrike är det vanligt att olika karuseller ställs ut på stan i juletid.
BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappabloggaren Pierre Bel ritar tillsammans med sin dotter.
 
Foto: monpapa.fr

Pierre Bel

Bor: St Céré, på landet, i Frankrike
Gör: driver bloggen monpapa.fr som handlar om livet i hans lilla familj
Familj: är gift och har två små flickor, Luna & Maëlie