På roadtrip i Europa: förberedelser

Hur förbereder man sig inför en lång bilsemester med små bebisar? Valet av campingbuss är bara en av alla praktiska frågor att lösa. Läs fortsättningen av Familjen på roadtrip, del 2.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappa Christian kör campingbussen.
Christian och Juli tittade på många alternativ innan de bestämde sig för en Volkswagen LT31 Florida från 1991.
Foto: Christian Göran
Det här har hänt: Tvillingföräldrarna Juli och Christian köpte en campingbuss och gav sig ut på en flera månaders lång bilsemester med sina 6-månaders supermagicalunicorntwins. De startade sin resa från Tyskland och åkte i sakta mak norrut genom Danmark och Sverige. Nu befinner de sig i Norge. Läs hela del 1 här.
Undrar du över namnet supermagicalunicorntwins? I faktarutan i slutet av artikeln får du svar.

Vi köpte en campingbuss

Christian hade redan en del erfarenhet av att resa med campingbuss och fick därför ta hand om förberedelserna av denna. Han sökte på nätet i månader efter en buss som skulle passa våra behov och vår ekonomi. Vi reste genom hela Tyskland för att kolla på olika alternativ innan vi bestämde oss för vilken campingbuss vi ville ha. Det blev en Volkswagen LT31 Florida.

Om det plötsligt skulle bli fel på bussen mitt i natten någonstans ute i Europa…

Det vi gillade med bussen var att den hade en loftsäng som gick att dra ut. På så sätt fick vi en barnkammare där barnen kan sova medan vi är vakna ett tag till. Loftsängen fungerar också bra som ett spark- och kryputrymme för tvillingarna när vi står still.

Fler reseberättelser: På mammaledighet i Brasilien

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Glada tvillingar leker på loftsängen i campingbussen.
Campingbussen har en loftsäng som funkar som barnkammare för tvillingarna.
Foto: Christian Göran

Bussen behövde en noggrann genomgång

När vi hade köpt bussen hade vi en lång lista med saker att göra:

  • Service. Först och främst behövde bussen en ordentlig service med allt vad det innebär med oljebyte, koll av fläktrem, filter, tändstift, batteri osv.
  • Takbox. Vi behövde extra packutrymme och köpte därför en takbox. Det behövs otroligt mycket saker till småbarn och vi insåg att vi inte skulle klara oss utan en takbox.
  • Bilstolar. Vi behövde fixa bra bilstolar som fungerar med de tvåpunktsbälten som finns i gamla bussar.
  • Rengöring. Bussen behövde en rejäl rengöring, både in- och utvändigt. Vattenbehållaren skurade vi ordentligt också.
  • Brandsäkerhet. Installering av brandsläckare, brandvarnare och kolmonoxidvarnare.
  • Myggnät. Sätta in myggnät för att hålla mygg och insekter utanför.

Mer om att resa med bebis: Petra åkte till Seychellerna

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Mamma Juli med en av bebisarna utanför campingbussen.
Efter en hel del förberedelser var campingbussen färdig inför roadtripen.
Foto: Christian Göran

En hel del annat att fixa och tänka igenom

Sen var det en rad andra grejer som behövde fixas och frågor som vi behövde tänka igenom. Till exempel inköp av sådant som behövs för en säker resa: första hjälpen-låda, överlevnadskit, förlängningssladdar, verktyg, tändstickor, batterier, rengöringsgrejer, strömadapter för att ladda datorn, elelement osv.

Bussen började sakta ta form av ett hem på hjul.

Vi behövde också köpa filtar och sovsäckar. Och ta reda på hur vi skulle få med oss en dubbelvagn. En annan viktig fråga var bilförsäkringen. Vi ville ha en så heltäckande bilförsäkring som möjligt. Om det plötsligt skulle bli fel på bussen mitt i natten någonstans ute i Europa ville vi ha en sådan försäkring där vi bara kunde ringa ett nummer för att bli upphämtade och få bussen fixad. Och sist, men inte minst förstås så behövde vi ju planera en detaljerad rutt och budget.

Läs och skratta: En jobbig flygresa

Det krävdes med andra ord en hel del funderingar innan det var dags att ge sig ut på vägarna. När allt var klart med bussen och den sakta började ta form av ett hem på hjul var det dags att börja packa och förbereda för familjen. Det kommer vi att berätta om nästa gång.

xoxo
Missa inte nästa del från vår roadtrip när vi djupdyker i packlistor :)
 
Foto: Christian Göran

Följ Supermagicalunicorntwins på Instagram

Följ Juli och Christian och deras tvillingflickor Lovisa och Matilda på deras roadtrip:  @supermagicalunicorntwins och @christiangoran

Varför Supermagicalunicorntwins?

Så här berättar Juli och Christian:

”Tidigt i graviditeten, i vecka 12, fick vi hemska nyheter från vår läkare. Våra tvillingar led av tvillingtransfusionssyndrom, TTS. Det innebär i korthet att blodet från moderkakan blir orättvist fördelat mellan tvillingarna. Beroende på hur tvillingtransfusionen utvecklas under graviditeten kan tvillingarna dö inuti livmodern eller överleva, men med hög risk för fosterskador.

I vecka 18 fick vi nästa chock. En av bebisarna hade en cysta som växte på lungan och sköt hjärtat åt sidan. Varje vecka under graviditeten åkte vi till sjukhuset för att undersöka både TTS och lungcystan. Det var en tuff period med mycket oro men vi försökte vara positiva och hålla modet uppe.

Familj och vänner stöttade oss under den här kämpiga tiden. En dag sa en nära vän att hon var övertygad om att våra bebisar var supermagiska enhörningsbebisar och började sjunga om dem. Det var så skönt och befriande att höra att vi började skratta! Vi kommer aldrig glömma det lyckliga och lugnande ögonblicket.

Vår väns korta jingel följde oss sedan under resten av graviditeten och hjälpte oss att vara positiva och tro på att allt skulle bli bra. Och allt blev bra.

Och det är därför vi kallar dem supermagicalunicorntwins. För oss är de verkligen våra supermagiska enhörningsbebisar.”