På roadtrip i Europa: maten på resan

I del 5 berättar roadtripfamiljen om maten på resan, och hur de med ett minimalt kök utan frys lagar mat till både sig själva och tvillingarna. De bjuder också på ett recept på lättlagad vegogryta!

BABYBJÖRN Föräldramagasin – En av bebisarna sitter i matstolen och tittar förväntansfullt på maten som förbereds.
Hurra! Maten är snart färdig!
Foto: Christian Göran
Det här har hänt: Efter en tuff och orolig graviditet ville Juli och Christian spendera så mycket tid som möjligt med sina supermagicalunicorntwins. Därför bytte de lägenheten i Berlin mot en campingbuss och gav sig av på en flera månader lång bilsemester.
De startade från Tyskland och har i lugnt tempo åkt genom Danmark, Sverige och Norge. Nu är de någonstans i Tyskland. Läs tidigare delar här.
Undrar du över namnet supermagicalunicorntwins? I faktarutan i slutet av artikeln får du svar.

Enkla grytor som passar hela familjen

Köket i campingbussen är ganska litet med bara två gasplattor och ett kylskåp på 40 liter, så innan vi åkte tänkte vi ut några lätta men nyttiga rätter som hela familjen skulle kunna äta. Vi försöker hålla det enkelt med vegetariska grytor med bönor, någon grönsak, gryner samt extra C-vitamin. Under resan köpte vi även en liten grill så att vi kan grilla grönsaker över öppen eld.

Det enklaste är att kombinera barnmaten med dina egna rätter.

Det är rätt tufft att introducera smakportioner under en roadtrip. För det första kan du inte frysa in portionerna, så du måste laga mat varje dag (om du inte enbart vill använda barnmatsburkar). Därför är det enklast att kombinera barnmaten med dina egna rätter, t.ex. ångkokta grönsaker och gryn/ris/pasta utan kryddor till barnet först och sedan använda resten till din egen måltid.

För det andra kan du inte ta med hur mycket kläder som helst och kanske bara har möjlighet att tvätta en gång i veckan. Vi såg därför till att ta med haklappar som lätt kan sköljas av.

Ibland blir det köpt barnmat på burk

Vi lagar oftast barnmaten själva, men det beror lite på hur dagen ser ut. De dagar vi kör eller när vi är ute på längre vandringar värmer vi en färdig ekologisk barnmatsburk och häller på termos innan vi åker. Vi tar även med en fruktburk för att barnen ska få i sig C-vitamin.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – På bordet i campingbussen står en vegetarisk gryta, chiapudding och burkar med nötter.
Familjen lagar ofta vegetariska grytor. Chiapudding med bär som de plockat själva är också uppskattat.
Foto: Christian Göran

Vi är vegetarianer och riktiga ekofreaks som gillar supermat. Vi äter gärna grytor, sallader med pasta eller olika gryner, pesto- och ostsmörgåsar, chiapudding och overnight oats. Ibland blir det även popcorn och varm choklad.

Vi är vegetarianer och riktiga ekofreaks.

Vi provar också lokala specialiteter och råvaror efter säsong. Sedan plockar vi gärna maten själva – blåbär, hallon, smultron (i Sverige), svarta och röda vinbär, krusbär, brunsopp och kantareller. De blir perfekta tillbehör till våra vanliga rätter.

Det här har vi alltid hemma:

Gröt
Nötter, frön (chiafrön, linfrön, sesamfrön, solrosfrön)
Gojibär
Olivolja, kokosolja, vegetabilisk grädde, kokosmjölk
Salt, peppar, cayennepeppar, buljong, kanel, italienska örter, curry, spiskummin
Te, kaffe
Konserver med tomater, bönor, kikärter
Couscous, pasta, quinoa, linser
Jordnötssmör, sylt och äppelmos

Det här handlar vi varje vecka:

Potatis och morötter
Färska majskolvar att grilla
Tomater, äpplen, bananer, avokado
Svamp
Ingefära, vitlök, lök
Squash, spenat eller sallad
Havremjölk, havreyoghurt
Ost, fetaost

Till barnen behöver vi:

Gröt – morgon och kväll
Morötter, potatis, palsternacka, sötpotatis, gurka
Bananer, avokado, apelsiner, äpplen
Rapsolja
Vegetariska barnmatsburkar, efterrättsburkar

När vi gav oss ut på vägarna i juli hade vi redan börjat ge mosad avokado, gurkringar, morötter och bananer samt sötpotatismos med morot, zucchini och palsternacka.

Nu äter barnen tre måltider och mellanmål. På morgonen får de fruktgröt, till lunch blir det vegomos och C-vitamin (mosad eller riven frukt, t.ex. bär, äpple och banan) och på eftermiddagen serveras fruktmos. Till kvällen får de gröt kokad på mjölk. Barnen ammar fortfarande efter varje måltid och däremellan, men har redan lärt sig att dricka vatten ur mugg.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Bebis i matstol blir matad inne i campingbussen.
Mums! Det är både gott och roligt att börja äta riktig mat.
Foto: Christian Göran

Vegogryta för hela familjen – recept!

Till den här rätten behövs två grytor. En till potatisen och riset och en till morots- och kokosmjölksblandningen. Vi tar sedan undan en del av maten som vi gör barnvänlig utan starka kryddor. Till två föräldrar och två barn behöver du:

4 medelstora potatisar
ca 2 dl råris
ca 8 morötter
2 ekologiska apelsiner
2 msk rapsolja
3/4 dl pinjenötter
3 dl kokosmjölk
salt, peppar, mild curry

  1. Koka riset och den skivade potatisen i 6 dl vatten på låg värme i 20 min.
  2. Tvätta och dela morötterna på längden. Tvätta apelsinen, riv skalet och pressa ut juicen.
  3. Värm oljan i den andra grytan och fräs morötterna i 5 min med locket på. Tillsätt pinjenötter och rosta dem tills de börjar bli bruna. Häll i 1-2 dl vatten och låt sjuda i 12 min med locket på. Tillsätt kokosmjölken och värm upp allt.
  4. Till barnens portion: Ta en fjärdedel av ris- och potatisblandningen, blanda med 4 msk av morots-och kokosmjölksblandningen och mosa. Tillsätt 4 msk apelsinjuice.
  5. Till de vuxna: Använd sedan resten av apelsinjuicen till morötterna, tillsätt apelsinskal, salt, peppar och curry. Servera med potatis- och risblandningen.

Smaklig måltid!

xoxo
I nästa del berättar vi om hur barnen har utvecklats under resans gång. Missa inte det!
 
Foto: Christian Göran

Följ Supermagicalunicorntwins på Instagram

Följ Juli och Christian och deras tvillingflickor Lovisa och Matilda på deras roadtrip: @supermagicalunicorntwins och @christiangoran

Varför Supermagicalunicorntwins?

Så här berättar Juli och Christian:

”Tidigt i graviditeten, i vecka 12, fick vi hemska nyheter från vår läkare. Våra tvillingar led av tvillingtransfusionssyndrom, TTS. Det innebär i korthet att blodet från moderkakan blir orättvist fördelat mellan tvillingarna. Beroende på hur tvillingtransfusionen utvecklas under graviditeten kan tvillingarna dö inuti livmodern eller överleva, men med hög risk för fosterskador.

I vecka 18 fick vi nästa chock. En av bebisarna hade en cysta som växte på lungan och sköt hjärtat åt sidan. Varje vecka under graviditeten åkte vi till sjukhuset för att undersöka både TTS och lungcystan. Det var en tuff period med mycket oro men vi försökte vara positiva och hålla modet uppe.

Familj och vänner stöttade oss under den här kämpiga tiden. En dag sa en nära vän att hon var övertygad om att våra bebisar var supermagiska enhörningsbebisar och började sjunga om dem. Det var så skönt och befriande att höra att vi började skratta! Vi kommer aldrig glömma det lyckliga och lugnande ögonblicket.

Vår väns korta jingel följde oss sedan under resten av graviditeten och hjälpte oss att vara positiva och tro på att allt skulle bli bra. Och allt blev bra.

Och det är därför vi kallar dem supermagicalunicorntwins. För oss är de verkligen våra supermagiska enhörningsbebisar.”