Pyssel med pepparkakor inför jul

Få dofter är så förknippade med juletider som pepparkaksdoft. Här är fem pyssel med pepparkakor som är roliga att göra med barn. Dekorera själv eller låt barnen gå loss med kristyr, godis och florsocker.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pyssel med pepparkakor inför jul.
Pyssel med pepparkakor är jul-roligt! Fatta kristyren och pynta till jul.
Foto: Ida Köhler

Pyssla med pepparkakor – 5 pynttips till jul

 BABYBJÖRN Föräldramagasin - julpyssel och dekorationer av pepparkakor

Pynta julbordet med pepparkakor

För gäster med långa namn kanske initialerna får duga. Känner du dig för ostadig på handen för att skriva med kristyr? Skippa namnet, pynta fritt och låt pepparkakan vara en servettdekoration istället.

”Får vi snö till jul?” 5 enkla julpyssel för barn

BABYBJÖRN Föräldramagasin - julpyssel och dekorationer av pepparkakor

Gör klapparna godare

Paketinslagningen blir roligare! Stansa ut minipepparkakor med hjälp av en liten kakform, flaskhals eller skruvkork eller freestyla och skär ut med kniv. Knyt fast dem i paketsnöret som dekoration så kommer alla att vilja öppna just din julklapp.

Roligt pyssel för barn och vuxna: 4 sätt att dekorera julgranskulor

BABYBJÖRN Föräldramagasin - julpyssel och dekorationer av pepparkakor

Pepparkakor som ljusstake

Gör pepparkakor med hål i mitten, grädda och se till att hålet inte blivit för litet efter gräddningen. Justera i sådana fall hålet till rätt storlek igen medan kakan är mjuk. Stapla så många pepparkakor du vill till en ljusstake och limma ihop med kristyr eller lim.

Allt går att rädda med kristyr.

När ljusstaken är monterad, gå loss med dekorationer om du vill. Sätt sedan i ljuset, tälj till med en kniv om det behövs. En knäckform i papper runt botten på ljuset hjälper till att hålla det mer stabilt. Obs! Låt inte ljuset brinna längre ner än till pepparkakan och ha alltid uppsikt över ljusen.

Pyssel ur skafferiet: Ätbart julpynt att göra själv

christmas-ornaments-gingerbread

Pynta granen med pepparkakor

Vill du imponera så gör pepparkakor med färgglada fönster: krossa halstabletter i olika färger i en mortel och fyll hålen i pepparkakorna med dem, då smälter de i ugnen och blir fina godisfönster.

Imponera med färgglada fönster.

Ett tips är att först grädda kakorna i 1–2 minuter, ta ut dem, strö i krosset i högar som täcker hela hålen och grädda sedan resterande tid. Då förhindrar du att degen flyter in i fönstren. Dekorera med kristyr och florsocker eller lämna dem au naturel, knyt ett snöre i toppen och häng i granen.

Recept på lyxigt julfika: Julkakor fyllda med glöggsylt

BABYBJÖRN Föräldramagasin - julpyssel och dekorationer av pepparkakor

Pepparkaksgirlang

Här finns verkligen utrymme för kreativitet. Stora eller små pepparkakor, tjocka sidenband eller stilrena snören, odekorerade pepparkakor eller all in på kristyren. Låt fantasin flöda och häng en girlang i varje rum!

Här hittar du alla vår julartiklar

Less på julkakor? Baka denna saftiga glutenfria citronkaka