Resa med bebis

Vad ska man tänka på vid en resa med bebis? Vi ställde frågan till bloggaren och maratonlöparen Petra Månström som reste till Seychellerna med sin 4-månaders bebis (och sambo).

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Petra Månström på resa med bebis, här med sambo som har sonen i bärsele.
Petra Månström med sambo och bebis på resa.
Foto: Privat

Hallå Petra! Hur gick det att resa med en så liten bebis?

– Det gick över förväntan. Jag var ganska nervös inför avresan, hade målat upp skräckscenarier som gick ut på att han skulle skrika sig igenom flygresorna, bli svårt magsjuk och så vidare. Men istället sov han sig igenom större delen av flygresorna, sov bra även på plats på resmålet och det var jag och min sambo som blev magsjuka medan Adrian mådde prima hela tiden.

Missa inte: Packlista för bebis i 8 steg

Vilka är utmaningarna på resa med bebis?

– Jag upplevde själva förarbetet inför resan som jobbigast. Ringa till flygbolaget femtioelva gånger och säkerställa att vi verkligen skulle få sittplatser där man kunde hänga upp en särskild babyvagga som bebisen kunde sova i (dessa kan nämligen bara hängas upp på ett fåtal platser i planet). Dessutom skulle vi fundera ut hur barnvagnen och bilbarnstolen skulle förpackas för att inte gå sönder under transporten.

Vi fick inte plats vid en babyvagga, fast vi hade ringt flygbolaget flera gånger.

– Sedan har vi ju det här med vilka mediciner och andra prylar som behövs för bebisen samt hur mycket mat, blöjor och annat som ska packas ner.

Vad funkade bra och mindre bra?

– Egentligen gick det mesta bra. Det gick utmärkt att bära Adrian i bärselen på flygplatserna när vi hade checkat in barnvagnen, han sov bra, tycktes inte lida särskilt mycket av hettan och fukten och vi fick enormt mycket support såväl ombord på flygplanet som på resmålet, där de var väldigt barnkära.

– Dessvärre hade vi inte fått plats vid en babyvagga, fast vi hade ringt flygbolaget flera gånger för att säkerställa detta, men det löste kabinpersonalen smidigt.

Läs: Resa med spädbarn – tips från experterna

Hände något som du inte alls hade väntat dig?

– Ja, fast faktiskt bara i positiv bemärkelse. Hade inte väntat mig att Adrian skulle anpassa sig så pass bra till den nya miljön och heller inte att han skulle acceptera att ligga i sitt solskyddande minitält så pass länge som han gjorde.

Artikelserie: På roadtrip i Europa med tvillingfamiljen

Dina tips till föräldrar som vill resa med bebis?

– Även om det är svårt, försök att slappna av och ta saker som de kommer. Spädbarn är ofta mer anpassningsbara än man tror och är de bara mätta och har torr blöja på sig så går det ofta bra. En bra grej kan vara att försöka synka matningen med start och landning, för det är då som tryckskillnaderna kan bli extra jobbiga för barnet.

Försök synka matningen med start och landning.

– Tro inte heller att ni kommer att kunna ligga på stranden hela dagen som ni kunde innan barnet kom, det blir oftast alldeles för jobbigt för barnet. Ta några timmar i taget och gå in i luftkonditionerat rum och pausa däremellan. Anpassar man sig till barnets mat- och sömnrytm så brukar det mesta gå hyfsat smidigt, men som förr blir det naturligtvis inte. Det behöver dock inte alltid vara negativt ;-)

Massor av tips! Reseappar till din semester

Petra-Manstrom-baby
Adrian, fyra månader, trivs bra på resan med mamma och pappa.
Foto: Petra Månström

Något särskilt som är bra att ta med sig?

– Ja, särskild vätskeersättning till spädbarn, ta med ordentligt eftersom det lär gå åt minst en påse om dagen.

– Ta också med resevattenkokare så underlättas rengöring av eventuella nappflaskor samt tillredning av mat.

– Införskaffa UV-dräkt, solhatt samt särskilda badblöjor som barnet har på sig när det badar – annars är det skugga och gärna naken eller med blöja som gäller. Vi hade med oss ett särskilt minitält i UV-skyddande väv som Adrian låg i på stranden, i skuggan.

– Vill du kunna ha med dig barnvagnen och bilbarnstolen ombord på planet gäller det att skaffa rätt modeller, så ta reda på i förväg vad som gäller för just det aktuella flygbolaget.

Läs mer: På mammaledighet i Brasilien

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Petra Månström är på resa till Seychellerna med sin lille son.
 
Foto: Jonas Hansen

Petra Månström

Ålder: 39.
Familj: sambo Jonas och sonen Adrian, 4 månader.
Gör: journalist med fokus på träning och hälsa. Driver Maratonpodden, Skandinaviens största podcast om uthållighetssporter, samt bloggar på blogg.mama.nu/petramanstrom. Utkom 2014 med boken ”Det är bara att springa” (Karavan förlag).