Resa med spädbarn – massor av tips från experterna

Småbarnsföräldrar reser allt mer, både på kortare inrikesresor och utomlands. Och det är en spännande upplevelse att resa med spädbarn och upptäcka världen på nytt genom ett barns ögon! Men det är bra att vara ordentligt förberedd. Vi ger dig experttips som gör resan trygg för de yngsta.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Nyfiket barn som pekar ut genom ett flygplansfönster, så kan man resa med spädbarn.
 
Foto: Johnér

Vi är inte längre bara föräldrar, vi vill uppleva spännande saker och fortsätta vår aktiva livsstil även efter att vi fått barn.

– Trenden är internationell och  det är numera en självklarhet för dagens föräldrar att barnen ska vara med i allt fler sammanhang. Det säger Maria Lexhagen, turismforskare och universitetslektor på turismforskningsinstitutet Etour.

Vi vill fortsätta att leva samma liv som före barnen kom, och vi vill att barnen ska finnas med och trivas i det livet helt enkelt.

All-inclusive, barnklubbar och flygplatsernas särskilda familjeköer.

– Småbarnsföräldrarna är också en stark målgrupp som ställer hårda krav. Det försöker reseaktörerna uppfylla, säger Maria Lexhagen, och ger exempel som all inclusive-alternativen, barnklubbarna på de olika resmålen och det faktum att allt fler flygplatser erbjuder särskilda familjeköer.

Så här blir resan trygg för ditt barn

När man ska resa med ett litet barn kan reslusten blandas med en oro för hur det ska gå. För kan man verkligen resa med en helt ny liten människa? Visst kan du det, lugnar barn- och föräldrapsykologen Catarina Furmark.

Hur stresstålig föräldern är inför resan påverkar minst lika mycket som själva miljöombytet. Det är också extra viktigt att man som förälder är lyhörd för barnets och sina egna signaler när man är på resande fot.

– Om barnet får vara nära sin förälder, får kroppskontakt och känner att föräldern kan behålla lugnet blir barnet också lugnt, säger Catarina Furmark.

Kan man verkligen resa med en helt ny liten människa?

Ur ett medicinskt perspektiv är det inte alltid optimalt att resa långt, eftersom spädbarn är extra infektionskänsliga och ännu kanske inte fått fullgott vaccinationsskydd. Men det kan man kolla med sin BVC-läkare.

Tips på sovrutiner på din resa med spädbarn

När barnet ska sova på resan kan det vara bra att tänka på att ett spädbarn tycker om att det luktar som hemma. En snuttefilt hemifrån som luktar bekant brukar kännas tryggt för barnet.

Tänk på att ett litet barn känner trygghet i rutiner. Rutinerna är barnets sätt att känna att han eller hon har kontroll över sin omgivning. Därför är det bra att försöka få nattningsrutinerna när ni är bortresta att likna de ni har hemma så mycket det går. Inte helt lätt.

Men sover barnet i egen säng kan det kännas tryggt att sova i den egna resesängen som luktar hemma. Ta gärna med sängkläderna som spjälsängen var bäddad med hemma, utan att tvätta dem.

Använd därefter den nattningsritual ni brukar använda så långt det är möjligt. Precis som när vi vuxna ska sova är det bra med lagom dämpad belysning och att inte ha det för varmt i sovrummet.

Ett nytt sätt att resa!

Det viktigaste är trots allt att ge ditt lilla barn närhet och trygghet och vara lyhörd för barnets behov. Att resa med ett litet barn måste få ske på barnets villkor och i barnets takt.

Troligtvis kommer resorna med ett litet barn se annorlunda ut än de gjorde innan ni blev föräldrar. Men vi lovar – det är en spännande upplevelse att upptäcka världen på nytt genom ett barns ögon!