Skogsutflykt med barn – inspiration till mat och aktiviteter

Skrika högt, springa fritt och samla hur många pinnar, kottar och stenar som helst. I vår andra artikel om tvillingföräldrarna Joacim och Karolina Winqvist – familjen Matkoma – ger de oss sina bästa tips på enkla skogsutflykter med barn och bra mat i skogen.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Joacim och Karolina, familjen Matkoma, går på skogsutflykt med barn och lagar lika gärna mat utomhus som hemma vid spisen.
"Våra tvillingar fick börja lära sig göra upp eld och hämta vatten i sjön när de var 5 år."
Foto: Joacim Winqvist

Nära Änggårdsbergen i Göteborg bor tvillingföräldrarna Joacim och Karolina Winqvist, paret bakom bloggen Matkoma. En typisk lördag för tvillingfamiljen innebär nästan alltid en skogsutflykt. Och alltid med fika!

Utomhusaktiviteter med barn – 5 proffstips

– Skogen är perfekt för barn, säger pappa Joacim. Det finns mycket att titta på, och nästan inget farligt att göra illa sig på. Det är också väldigt skönt att som vuxen slippa vara den gnatande, tjatande föräldern. I skogen kan de springa, klättra, hoppa och ropa hur högt de vill utan att någon störs. Hela familjen blir lugnare.

I skogen finns mycket att titta på och nästan inget farligt.

Tvillingarna Klara och Sixten har varit med i skogen sedan de föddes.

– Första sommaren, när de var ett halvår, sov de mycket i vagnen, minns mamma Karolina. Vi turades om att gå svampletarrundor. Framåt hösten la vi ut en filt och så låg de där och snurrade runt. När de kunde sitta hade de kottar och pinnar att plocka med. Framåt 2–3-årsåldern kunde de börja hjälpa till, kånka upp en spann med vatten från sjön och samla pinnar.

Mer inspiration! Friluftsliv och småbarnsvardag

Smet i flaska – enkel mat på utflykt

På sin blogg Matkoma inspirerar Joacim och Karolina andra småbarnsfamiljer till enklare och roligare vardagsmat. Men familjen Matkoma lagar lika gärna mat utomhus som hemma vid spisen.

– Att äta ute är det bästa med hela utflykten, säger Karolina entusiastiskt. Vi har alltid fika med oss, och oftast även lunch. Antingen i termos eller stormkök. Det är faktiskt inte så krångligt som många tror.

Tvillingarna ska fladdra ur sina pyjamasar och vi kommer inte iväg förrän vid elvarycket.

– Vi gillar egentligen att laga mat från grunden men i skogen blir allt gott, försäkrar Joacim. Sånt som vi aldrig skulle äta hemma – som pulvermos – smakar jättebra på en stubbe i en glänta. Nu har vi kommit på hur enkelt det är att ta med pannkakssmet i flaska. Vid många sjöar finns fasta grillplatser, och en plättlagg väger faktiskt inte så mycket i ryggsäcken.

– Det är förvånansvärt många rätter och smaker som slinker ner i kräsna barnmunnar när miljön är annan än köksbordet, fortsätter Karolina. Klara älskar kantareller nu, och har precis börjat äta avocado igen. Det gick inte alls för ett år sedan.

I fjällen med barn – Åretips!

matkoma-05
Familjens lunchtips vid fasta grillplatser i skogen: Ta med en plättlagg och smet.
Foto: Joacim Winqvist

Lördagsutflykten

En typisk lördag tar familjen bilen ut, gärna till något nytt ställe och helst vid en sjö.

– Vi är ganska sega i starten, erkänner Karolina. Tvillingarna ska fladdra ur sina pyjamasar, grejer ska packas ner och vi kommer kanske inte iväg förrän vid elvarycket. Ofta har vi med både mat och fika och sätter igång direkt när vi kommit ut. Samlar ihop kvistar och grenar till brasan, gör upp eld, börjar med maten. Barnen får hjälpa till. Att samla pinnar är en perfekt aktivitet för barn. Det är också bra för föräldrarna att kidsen har någonting att göra innan hungern sätter in.

Behöver du tips på presenter till en 2-åring?

Skogen i hjärtat

Joacim och Karolina är uppväxta i Västergötland respektive Skåne. Alltsedan de träffats har de sökt sig ut i skogen, om så bara för en promenad. Sedan tvillingarna kom har det blivit mer och mer.

– En skogsutflykt är så enkel! En filt, gummistövlar, ett paket kex (eller två) och en extra tröja är egentligen allt som behövs, säger Karolina. Och fika! Jag tror aldrig vi varit ute i skogen utan kaffekorg.

Jag tror aldrig vi varit ute i skogen utan fika.

– Det är härligt att äta i skogen, säger Joacim. Och det är minst lika härligt med egenplockad mat från skogen. Allemansrätten här i Sverige är unik. Att alla fritt får vistas i naturen, plocka bär och svamp, göra upp eld – utnyttja det! Fyll korgar och hinkar med svamp och bär, och bjud över en annan barnfamilj på lördagsmiddag. Det är fantastiskt att kunna få ge den upplevelsen till sina barn.

– Men visst får man ha små tricks för att motivera dem emellanåt, skjuter Karolina in. Se till att ha något gott att knapra på på vägen hem. De är ju trots allt barn!

Missa inte del 1 där familjen Matkoma berättar om sig själva och ger dig en fantastisk veckomatsedel.

 


Topp 3 för skogsutflykt

  • Fika! Jag tror aldrig vi varit ute i skogen utan fika. Ta också med något extra att fiska fram på väg hem, när energin ska räcka tillbaka till bilen och hela vägen hem.
  • Gummistövlar. Blöta fötter förstör allt på fem sekunder.
  • Extra tröja, och lager på lager så du är redo för både blåsten vid sjön och solen i skogsgläntan.

Topp 3 lunch på utflykt

  • Göra upp egen eld och grilla korv
  • Ha med stormkök och gör enkel carbonara, eller stek färdiga köttbullar och koka makaroner
  • Vid fasta grillplatser: Ta med en plättlagg och smet på flaska.

Text: Katarina Gröndahl

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Familjen Matkoma består av pappa Joacim, mamma Karolina och barnen Klara och Sixten.
 
Foto: Joacim Winqvist

Familjen Matkoma

Joacim, 34, art director på reklambyrå. Gillar brödbakning, cyklar och musik. Karolina 33, kommunikatör på trafikbolag. Gillar kaffe, DIY och yoga. Klara & Sixten, 5 år. Gillar popcorn, bada och att leka katt.

När tiden inte räcker till: ”Vårt bästa tips när orken tryter är mackmiddag. Presentera det som frukostmiddag – det låter härligt upp & ner. Och på varma mackor kan man smyga i lite vad som helst under osttäcket.”

Blogg matkoma.se Instagram @matkoma.se

matkoma-06
1-2 år. Plocka blåbär och samla kottar och annat är roligt, pilligt och engagerande.
Foto: Joacim Winqvist

Barn i skogen 0–6 år

0 år – Ta med vagnen och låt barnen sova ute i friska luften. När de blivit lite större är det spännande att bara ligga eller sitta på en filt.

1 år – Helt klart det svåraste året. Det ska bäras, lyftas och hela tiden ramlas. Men ett frodigt blåbärsris kan fånga intresset under flera minuter.

2 år – Nu kan de ta sig fram för egen maskin. Plocka blåbär och samla kottar är roligt, pilligt och engagerande.

3 år – En treåring gillar att hjälpa till! Att samla ihop pinnar till brasan och sortera i högar är en bra aktivitet innan maten är färdig.

4 år – Nu kan de plocka lite ”svårare” bär i sticksiga snår, som björnbär och vildhallon.

5 år – Introducera små men viktiga uppgifter. Våra tvillingar fick börja lära sig göra upp eld och hämta vatten i sjön. Under överinseende av oss förstås!

6 år – Perfekt ålder att lära sig olika svampar. Gula kantareller, trattkantareller, karljohan och taggsvamp är våra favoriter.