Utomhusaktiviteter med barn

Svett och lätt panik, klockan tickar. Alla som har småbarn vet att det ibland kan kännas svårt att komma iväg på utflykten. Det är inte som när man bara hade sig själv att tänka på, när det bara var att slänga ner lite saker i väskan och dra i väg.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – En promenad i skogen är en bra utomhusaktivitet med barn.
En kortare utflykt med barn räcker ofta för att få det där välbehövliga avbrottet i vardagen och fylla på med lugn och energi.
Foto: Johnér

Anna Kihlström och Jacob Lönnström är aktiva friluftsmänniskor som tar med sin dotter på de flesta utomhusaktiviteter. Hur lyckas de? Här är deras tips:

  1. Ta tid att planera. Utomhusaktiviteter med barn kräver lite mer planering, så är det bara. Så ge dig tid att tänka igenom vad du behöver ta med. Det är alltid bättre att komma iväg 10 (eller 30) minuter senare och då fått med sig det man behöver. Speciellt när man ska iväg till ställen där inget finns, som på fjället!
  2. Var flexibel. Var beredd på att det inte blir exakt som du har tänkt dig. Det är bra att kunna anpassa sig och ändra planen om det behövs.
  3. Sänk ambitionsnivån. Man måste inte överprestera. En timme på fjället med lite fika kan ge så mycket mer än flera timmars seriös vandring. En kortare utflykt med barn räcker ofta för att få det där välbehövliga avbrottet i vardagen och fylla på med lugn och energi.
  4. Välj utomhusaktiviteter nära dig. Gör det så enkelt för dig själv som möjligt och välj utflyktsmål som finns inom räckhåll och det är lätt att ta sig till. Hellre komma iväg på en utflykt än att bli sittande hemma.
  5. Våga! Allt måste inte vara jättejobbigt för att man har småbarn, tvärtom. Packa det mest nödvändiga och dra iväg. Det mesta löser sig. Och glöm inte att ha kul :)

Anna och Jacob bor i Åre. Läs om deras bästa Åre-tips för dig som är i fjällen med barn.

Se filmen om Bärsele One Outdoors med Anna och Jacob och deras dotter Edith.

Om Anna och Jacob i artikeln

Anna Kihlström jobbar som Visual Merchandiser på Peak Performance. Hon gillar skidåkning, inredning och träning. Jacob Lönnström jobbar på Peak Performance, är deltidsbrandman och gymägare. Han gillar crossfit och skidåkning – både utför och längd. Både Anna och Jacob är aktuella som modeller för BabyBjörns nya bärsele One Outdoors.