Andra barnet på väg?

Är andra barnet på väg? Brittiska bloggaren Victoria får ofta frågan från sina vänner om hur det är att ha två barn under två. Hon svarar alltid samma sak: ”Vi älskar det, men behöver bara vara lite mer organiserade”.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Att få andra barnet när den förstfödde fortfarande är liten.
Det finns tillfällen då båda barnen vill ha din uppmärksamhet samtidigt och då måste du avgöra vem som ska få den först. Det gör dig inte till en dålig förälder.
Foto: Johnér

Vi fick vårt andra barn, en dotter, när vår son bara var 15 månader, så vi blev tvungna att hitta strategier för att underlätta graviditeten och den allra första tiden. Flera av tipsen är enkla, men ändå värdefulla. Till största del handlar det om sunt förnuft, men så är det ju ofta med goda råd.

Överlevnadstips för småbarnsföräldrar (som är trötta på tips)

Här pratar vi inte om saker som att inte ”klara av” eller att ha ”fullt upp”. Missförstå mig inte. Visst finns det tuffa dagar. Men du har de dagarna även med ett barn och de vägs lätt upp av de där stunderna när du ser det fantastiska band som skapas mellan barnen.

Våra 7 bästa tips

1. Gör en lekhörna. Att gosa med en nyfödd är något alldeles speciellt. Det ska du inte behöva gå miste om med andra barnet. Skapa en lekhörna för storasyskonet med en skön stol och det du behöver, så får du tid tillsammans med båda barnen. Gör i ordning den när du är gravid så att det inte blir en så stor förändring när andra barnet kommer. När båda barnen är hemma känner jag mig oerhört tacksam över att vi planerade vissa saker i förväg.

Låt storasyskonet vara med vid blöjbyten som ”blöjövervakare”.

2. Välj gravidvänliga miljöer. Om din förstfödde fortfarande kryper (som vår gjorde) kan det vara riktigt påfrestande för kroppen att bära på barnet. Handla på nätet, ordna lekdejter hemma, besök öppna förskolan med vänner och be din partner att lägga in vagnen i bilen kvällen innan du ska ut och åka. Tänk på att välja platser som fungerar även när du är gravid när du planerar aktiviteter i väntan på den nya familjemedlemmen.

3. Involvera storasyskonet. Skapa en bra relation mellan den nyfödde och storasyskonet redan från start. Jag har läst så mycket om det här och trots att vår son var alldeles för liten för att förstå det hela, så är det bland det bästa vi gjort att involvera honom från dag ett. Vi gav honom tid att utforska den nya familjemedlemmen, visade honom hur han kunde göra det på ett säkert sätt, lät honom vara med vid blöjbyten som ”blöjövervakare”, gav dem kvällsmat tillsammans och skapade en mysig familjestund. Vi såg också till att han vande sig vid att ha henne i närheten i lekhörnan.

Jag är yngst av fem barn och fick somna till ljudet av dammsugaren.

4. Vänj bebisen vid ljud. Vänj din nyfödde vid alla ljud i hemmet. Jag är yngst av fem barn och mamma lät oss somna till ljudet av dammsugaren och tvättmaskinen, så vi kör med samma filosofi när det gäller vår högljudde son. Bebisen har sovit i lekrummet, köket, ja i stort sett var vi än har varit sedan hon föddes. Hon somnar gott var som helst! Det kommer förmodligen en tid när det ändras, men det har hjälpt oss under de första sex månaderna.

5. De viktiga babyprylarna. Att borsta tänderna eller fixa vardagssysslor kan vara svårt, men är inte omöjligt. Vi monterade säkerhetsgrindar vid dörrarna till barnrummet, köket och badrummet, har två babyvakter och använder en babysitter för att ha uppsikt över barnet, till exempel när vi duschar. Det ger oss en ro och trygghet som är ovärderlig.

6. Packa och planera i förväg. Gå igenom den planerade utflykten i huvudet kvällen innan så att du inte glömmer vad du ska ha med dig. Det är såklart sunt förnuft, men det är svårt att hinna med när en irrar runt på morgonen. Barnen har varsin mattermos, men delar skötväska så att vi snabbt kan hitta det vi behöver och inte tar med dubbla uppsättningar.

7. Behåll lugnet och läs av situationen. En vän påpekade en gång hur lugn jag var som bara lät barnen gråta, men det stämmer egentligen inte. Med två barn kommer det alltid att finnas tillfällen när båda kräver din uppmärksamhet. Försök läsa av varje enskild situation och bestäm dig för vem du behöver hjälpa först. Det gör dig inte till en dålig förälder.

 

 

 
Foto: That's my baby blog

Victoria

Jag är lärare i engelska och har alltid älskat att skriva. Blogga började jag med när jag var i sjunde månaden med vårt första barn, en son som oväntat kom som julklapp en månad för tidigt. Femton månader senare fick vi en dotter så nu är vi fullfjädrade medlemmar av ”två under två”-klubben! Lägg till en sprallig hundvalp och livet är i högsta grad händelserikt. Men jag antar att det är så vi trivs bäst! Victoria bloggar på That’s my baby blog

Läs alla Victorias artiklar på This is Life