Att bli förälder – allt jag hade velat veta

”Det här är en lista på 4 saker som jag önskar att någon hade berättat för mig inför att jag skulle bli mamma. Jag hoppas att den stärker din självkänsla!” Så säger trebarnsmamman Karla Reed till alla som är på väg att bli föräldrar.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Trebarnsmamman Karla Reed ger tips inför att bli förälder.
Blir du stressad av all information? Lägg ifrån dig böckerna, stäng av internet och lita på att dina mammainstinkter kommer att guida dig.
Foto: Karla Reed

Att bli förälder förändrar utan tvekan hela din tillvaro. I den stund då du får reda på att ett barn är på väg in i ditt liv slås också de flesta också av känslan av att inte räcka till. Kanske känns det som att du står på en klippavsats och är redo att hoppa.

Ju mer jag läste, desto mer stressad blev jag.

När jag blev förälder för 11 år sedan lyssnade jag på minsta lilla råd. Flera av dem var jättebra, men jag blev också rädd för alla stora förändringar som var på gång.

Därför har jag gjort en lista med de saker jag önskar att någon hade berättat, så att jag hade kunnat känna mig lugnare inför att bli förälder. Jag hoppas att den stärker din självkänsla!

Överlevnadstips för småbarnsföräldrar (som är trötta på tips)

Att bli förälder – 4 peppande tips

1. Du behöver inte läsa en enda bok för att bli en bra mamma. Bland det första jag gjorde när jag fick reda på att jag var gravid var att köpa bästsäljaren ”What To Expect While Expecting”. Den innehåller fantastisk information som utan tvekan är till hjälp!

Men ju mer jag läste, desto mer stressad blev jag. Vi har alla olika höga trösklar för hur mycket information vi kan ta in. Vissa kan läsa varenda bok de får tag på, medan andra inte läser alls och tar reda på saker längs vägen. Gör det som känns bäst för dig.

Du är unik som mamma.

Om mer information gör dig lugn, läs på! Men om allt du läser bara gör dig stressad ska du lägga ifrån dig böckerna och stänga av internet. Lita på att din mammainstinkt kommer att guida dig rätt när du behöver veta något.

9 saker du säger innan du får barn

Ingen kommer någonsin att vara så kvalificerad att vara ditt barns mamma som vad du är precis just nu.
Foto: Karla Reed

2. Ta råd från omgivningen med en nypa (eller kanske ett helt kar) salt. Tänk på att de flesta som ger goda råd oftast bara delar med sig av sina egna upplevelser. Ingen av oss väljer exakt samma väg som mammor. Se råden som en gåva från någon som vill ge dig sin sida av saken. Välj ut det du vill ta med dig, men fastna inte i detaljer. Detaljer ur andra människors liv är lika individuella som personerna som berättar dem.

När min son var 16 månader förstod jag att något var fel.

Ska du bli förälder? Läs våra presenttips till gravida!

3. Jämför dig inte med andra föräldrar. Det här kan vara något av det mest destruktiva vi gör och som hindrar oss från att vara så bra föräldrar vi bara kan. Oavsett hur många barn de har eller hur mycket längre de har varit föräldrar kommer de aldrig att vara så kvalificerade att vara ditt barns mamma än vad du är precis just nu!

Du är unik som mamma. Det finns ingen som du eller ditt barn. Var öppen för att lära från andra utan att låta det styra vilken väg du väljer.

Läs också! Småbarnslivet kräver en plan

Släpp skuldkänslorna och sluta jämföra dig med andra. Du är gjord för det här!
Foto: Karla Reed

4. Nedvärdera inte dina mammainstinkter. Dessa instinkter är en gudagåva som följer med när du får barn. En riktigt effektiv sådan! När min son var ca 16 månader förstod jag att något var fel. Jag lyssnade på magkänslan, tog reda på information och pratade med familj och vänner.

Jag besökte en barnläkare med över 20 års erfarenhet. Han var inte helt övertygad om att min oro var något att gå vidare med och förklarade att enligt hans långa erfarenhet behövde jag inte oroa mig. Men jag visste att något var fel.

Det är du som måste stå upp för ditt barn, ibland helt ensam.

Det var inte på grund av saker jag hade tagit reda på eller vad andra hade sått för frön i mitt huvud. Som mamma visste jag att något var fel, så jag gjorde allt för att han skulle bli undersökt. Den instinkten var inget jag blivit utbildad i. Det handlade inte om tur. Och jag har ingen speciell förmåga som signalerar när något inte står rätt till. Jag visste eftersom jag var hans mamma.

Den instinkten fick jag den dag jag blev förälder. Du har den också. Knepet är att börja lyssna på den och agera. Det är du som måste stå upp för ditt barn, ibland helt ensam.

Att bli en bra förälder (och det vet jag att du är) handlar om att lita på att du duger som du är. Släpp skuldkänslorna och sluta jämföra dig med andra. Du är gjord för det här!

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Stylisten och modellen Karla Reed med sina tre barn.
 
Foto: Karla Reed

Karla Reed

Jag heter Karla och har varit gift med min ungdomskärlek i snart 17 år. Vi har två flickor, Lucy 11 månader och Charlotte 3 år, och sonen Jack 11 år som har autism.

Jag började visa upp dagens outfit i mitt Instagramkonto för ca 5 år sedan. När jag sedan fick flickorna övergick den mer till ett livsstilsflöde. Nu delar jag allt från mode till produkter vi gillar till att klaga på hur tufft det kan vara att vara mamma.

Det finns inget bättre än att stötta varandra och berätta att du inte är ensam. Och det gäller särskilt andra mammor!

Instagram: karlareed