Att bli pappa – tips inför papparollen

Att bli pappa börjar för många när barnet föds. Men du kan engagera dig tidigare än så. Här ger pappagruppsutbildaren Mats Berggren 5 viktiga råd till blivande pappor.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Att bli pappa kan börja tidigare än när barnet föds genom engagemang under graviditeten.
Titta på vad en pappaledighet är värd – inte bara vad den kostar, är ett av Mats Berggrens tips.
Foto: Johnér

Bilden av hur en pappa är formas ofta av den egna barndomen. Du kanske har din pappa som förebild eller ser honom som en motbild att revoltera mot.

Din uppfattning av papparollen kan också påverkas av olika ”myter” om hur en pappa ska vara. Men i slutändan är det du som väljer.

Att bli pappa – Mats 5 goda råd

Mats Berggren är en av Sveriges mest erfarna i frågor om jämställt föräldraskap och pappor. Han brukar ge de här råden till den blivande föräldern som inte själv bär barnet i magen, föder eller ammar.

1. Välj att bli förälder. Som den person som inte är gravid, inte ska föda eller amma är det lätt att hamna utanför. Det kan också vara lätt att överlåta huvudansvaret till mamman onödigt mycket. Inget kommer av sig självt, i synnerhet inte relationer. Någonstans så är valet mitt. Vill jag vara med eller vara utanför?

Viktiga tips! Så här kan alla pappor engagera sig i förlossning och amning

2. Titta på vad en pappaledighet är värd, inte bara vad den kostar. Av de parametrarna man lägger in i kalkylen så är oftast ekonomin avgörande. Vem tjänar mest och vem ska vara hemma? Det sägs att vi pappor lyssnar av hur partner/fru/sambo vill fördela och sen också lyssnar av vad chefen tycker. Om det blir något över tar vi det. Det kanske är dags att fråga sig ”Vad vill jag?”.

Vem tjänar mest och vem ska vara hemma?

3. Du behöver inte uppfinna hjulet igen. Tala med din pappa eller kompisar med barn. Visst kan man läsa böcker och surfa på nätet efter information, men vad är det emot det goda samtalet? De som har barn har också en ovärderlig erfarenhet. Goda råd och kunskap ger dig insikt.

Joshua skapade en Youtubekanal: ”Jag hittade inga andra killar att prata med”

4. Prata med din partner om förväntningar. Det är lätt att ha förväntningar utan att egentligen ha lyssnat av och frågat, till exempel ta för givet saker som man har med sig från sin egen uppväxt eller i sina tankar och drömmar. Glöm inte att tala om hur du själv vill ha det samtidigt som du lyssnar.

Tvåbarnspappan Pierre: ”Jag har aldrig känt mig så otillräcklig”

5. Anknytning kan man få på många sätt. Det finns få saker som är så frustrerande som att känna att man inte räcker till. Du kan inte amma. Gör det du kan istället. Knyt an på sätt som passar dig som pappa och som utgår från barnets behov såsom omvårdnad, sömn och kroppskontakt. Anknytning kan man få på många sätt, till exempel genom att bära en mätt bebis (så gå inte och bär på en hungrig bebis).

Läs! Pappa på riktigt – tankar och tips från en pappautbildning


Hör gärna av dig om du har fler tips till föräldrar som vill vara engagerade från första början även om de inte bär barnet i magen, föder eller ammar. Mejla oss på magazine@babybjorn.com

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Mats Berggren är en av de mest erfarna pappautbildarna och expert inom jämställt föräldraskap både i Sverige och internationellt.
 
Foto: Män för Jämställdhet

Mats Berggren

  • Bor strax utanför Stockholm och har fyra barn och tre barnbarn.
  • Arbetar inom riksorganisationen Män för Jämställdhet.
  • Verksamhetsansvarig där för enheten Jämt Föräldraskap som arbetar med blivande/nyblivna föräldrar, särskilt männen, för att främja mäns delaktighet i föräldraskapet.
  • Projektledare för ”New Men in Belarus”, ett jämställdhetsprojekt i Vitryssland med målet att män ska finnas med mer under sina barns uppväxt.
  • Författare till Att bli förälder på 1177 Vårdguiden.
  • Har sedan slutet av 90-talet jobbat med jämställt föräldraskap och hållit i pappagrupper.
  • Föreläsare och utbildare i jämställt föräldrastöd för personal på MVC, förlossning, BB, neo och BVC i Sverige.