Du ska bli pappa!

Graviditetstestet visade på bebis och du ska bli pappa. Går det egentligen att förbereda sig? Här kommer tips på hur du kan hjälpa din partner under förlossningen och amningen.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Du ska bli pappa och få vara med om ditt barns födelse, så här förbereder du dig inför förlossningen.
Ju mer tid du är med ditt barn desto tryggare blir du i papparollen.
Foto: Johnér

Förlossning

Att uppleva sitt barns födelse är ett stort – oerhört stort – ögonblick i livet. Så här kan du som ska bli pappa, eller inte föda själv, hjälpa din partner.

 1. Skaffa kunskap. Gå en förberedande kurs inför förlossningen eller fråga personer som varit med. Och ta reda på vad din partner förväntar sig av dig under värkarbetet. Den som har kunskap har lättare för att engagera sig.
  Läs denna häftiga förlossningberättelse!
 2. Vissa anlitar en doula som hjälper även dig som inte föder att vara delaktig i förlossningen.
 3. Kör ett genrep! Se till att du hittar till sjukhuset (och inte bara till huvudingången – även till förlossningsavdelningen). Fråga på sjukhuset vad som gäller runt din medverkan och närvaro vid ett eventuellt kejsarsnitt.

Missa inte! Expertens 5 viktigaste råd till alla pappor

Du kan inte amma. Gör det du kan istället.

Amning

Ni kan båda vara engagerade i amningen. Det är ett fint tecken på att ni satsar på relationen till varandra och till ert barn – och det ökar chansen att amningen fungerar bra! Här kommer 3 gyllene tips till föräldern som inte ammar.

 1. Var ett stöd. Att amma kan vara utmattande. Varför inte hämta ett glas vatten till din partner som ammar och ta mer ansvar än du annars brukar hemma? Det gynnar både amningen och er relation.
 2. Fånga alla tillfällen till närkontakt med ditt barn. Gosa hud mot hud, bada, sjung och låt ditt barn somna på ditt bröst – det stärker anknytningen mellan er på ett liknande sätt som amningen gör. Och du lär dig tolka ditt barns beteende och gråt.
 3. Du kan inte amma. Gör det du kan istället. Låt det bli din uppgift att rapa ert barn efteråt. Och håll gärna barnet i famnen lika lång tid som amningen varade.

Felaktigt tro att den som ammar automatiskt har kunskaper som gör henne till en bättre förälder.

Du ska bli pappa – fyra vanliga känslor

Det handlar inte om att redan vara expert på allt. När du känner dig osäker, Hur byter jag blöjor? Prova dig fram. Hur tröstar jag ett gråtande barn? Prova dig fram!

Känner du igen dig? Sex pappor berättar hur det var för dem

Ju mer tid du tillbringar med ditt barn, desto tryggare blir du i din papparoll. Och då är det enklare att tampas med dessa vanliga men jobbiga känslor:

 • Oro för att inte lyckas skapa en lika nära relation till barnet som den som ammar.
 • Känna sig överflödig och mindre viktig som förälder.
 • Bitterhet över att barnet har ”kommit emellan” er.
 • Felaktigt tro att den som ammar automatiskt har kunskaper eller förmågor som gör henne till en bättre förälder.

Källor: Pappagruppsutbildaren Mats Berggren och BabyCenter


Hör gärna av dig om du har fler tips till blivande pappor som vill vara engagerade från första början. Mejla oss på magazine@babybjorn.com