Förlossningsberättelse: att föda hemma

Amélie från Frankrike hann aldrig ta sig till sjukhuset eftersom sonen Baptiste plötsligt bestämde sig för att komma till världen hemma i soffan. Läs hennes spännande förlossningsberättelse om att oplanerat föda hemma.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Yannick pussar Amélie på pannan efter att hon oplanerat fått föda hemma.
Amélie hade inte planerat att föda hemma, men plötsligt fanns det inte tid att ta sig till sjukhuset.
Foto: Privat

Här är min förlossningsberättelse om att föda hemma

Jag väntade mitt andra barn och var tio dagar från beräknad förlossning. Vi var på raclettefest hos några vänner när jag plötsligt fick rejäla sammandragningar. Min man Yannick, som är brandman, körde mig till sjukhuset på kvällen den 25 september 2016.

En timme senare hade värkarna lugnat sig något så vi åkte hem.

Mina värkar var regelbundna och jag var öppen 2,5 cm, så på sjukhuset tyckte de att jag skulle ta mig till förlossningsrummet för att få epidural. Men jag tackade nej eftersom jag ville försöka föda utan smärtlindring. Jag erbjöds då en plats i ett särskilt rum för “naturliga” förlossningar där jag skulle kunna koppla av och ta ett bad, så det gick jag med på. En timme senare hade värkarna lugnat sig något, så vi bestämde oss för att åka hem.

Läs Emmas förlossningsberättelse om att föda i vecka 26

Nästa dag hade jag återigen starka men oregelbundna värkar. I ett försök att skynda på det hela började jag städa och mot slutet av dagen åkte vi och handlade i närheten av sjukhuset. Yannick tyckte att vi skulle åka till förlossningen eftersom värkarna var så starka, men jag vägrade eftersom de fortfarande inte var regelbundna (15 min, 8 min …). Vi åkte istället hem och jag tog ett till bad för att se om värkarna skulle avta som kvällen innan.

Plötsligt förstod jag att vi inte skulle hinna till sjukhuset.

En kvart senare, kl. 21:20, gick vattnet när jag låg i badet. Jag sa till Yannick och vi gjorde oss redo för att åka till sjukhuset. Värkarna hade blivit intensivare och var nu regelbundna. Jag kunde inte ens gå längre. Yannick ringde min pappa så att han kunde komma och ta hand om vår dotter. Han bor 20 minuter från oss, så vi fick vänta ett tag.

Fem minuter senare fick vi ringa efter en granne eftersom vi inte hade tid att vänta på pappa. Plötsligt förstod jag att vi inte heller skulle hinna till sjukhuset som låg 20 minuter bort med bil. Yannick ringde därför efter sina brandmänskollegor och hjälpte mig sedan till soffan. När pappa dök upp och såg vad som pågick förstod han att jag skulle föda hemma och tog vår dotter till hennes rum.

Anna: ”Som förstföderska fick jag höra att jag troligen skulle gå över tiden.”

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Full aktivitet i vardagsrummet när Amélie plötsligt fick föda hemma.
Brandmän och ambulanspersonal var på plats några minuter efter att sonen hade fötts.
Foto: Privat

Jag kunde känna barnets huvud och ville verkligen krysta. Yannick hann precis hämta några handdukar och efter två-tre krystningar var vår son född. Brandmännen kom tre-fyra minuter senare, och strax efter det kom ambulansen. Det var ett fantastiskt ögonblick att få dela med min man. Vår son Baptiste, som visst hade väldigt bråttom att få träffa oss, föddes på 25 minuter kl. 21:45 tisdagen den 26 september.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Sonen Baptiste lindas in i aluminiumfolie efter förlossningen.
Amélies och Yannicks son föddes på 25 minuter hemma i soffan.
Foto: Privat

När jag ser tillbaka på det hela inser jag vilken tur jag hade att Yannick fanns vid min sida när jag plötsligt blev tvungen att föda hemma. Och att han var där när Baptiste föddes! Trots att han är brandman så har han aldrig hjälpt till att förlösa någon tidigare. Han är otroligt glad och tacksam över att han fick hjälpa vår son till världen. Och Baptiste blev dessutom den förste på över 30 år som fötts hemma här i byn …

Text: Amélie Guédon

Läs också: Förlossningsberättelse ur en pappas perspektiv


Få din förlossningsberättelse publicerad på This is Life!

Vi är nyfikna på din historia. Mejla din förlossningsberättelse (max 500 ord) samt minst en bild till magazine@babybjorn.com

Vi förbehåller oss rätten att redigera i din text om vi väljer att publicera den. Ersättning utgår inte.


Förlossningsberättelse

Amélie Guédon

Jag bor med min man Yannick och våra två barn, Alice 2,5 år och Baptiste 6 månader, i Pas de Calais, Frankrike. Det går inte en dag utan att jag tänker på hur vår son kom till världen. Om vi skulle få ett tredje barn skulle vi utan tvekan göra om samma sak, men i så fall gärna med hjälp av en barnmorska.