Förlossningsberättelse: för tidigt född

Haydn hade egentligen tre månader kvar i magen när han föddes med akut kejsarsnitt i vecka 26. Han fick en tuff start i livet men klarade det. Här är mamma Emmas berättelse om förlossningen och den oroliga tiden efteråt.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Förlossningsberättelse om en för tidigt född pojke.
Haydn föddes i vecka 26 och vägde då 750 gram.
Foto: Privat

Läs också! Förlossningsberättelse: va redan dags?

År 2000 fick jag reda på att jag hade en njursjukdom, så när jag blev gravid med vår dotter 2011 var läkarna tydliga med att hon skulle födas för tidigt. Jag gick ständigt på kontroller under graviditeten och vid 35 veckor blev jag igångsatt. Jessica vägde bara drygt 1900 gram när hon föddes, men var helt frisk.

Här är min förlossningsberättelse om vårt andra barn, Haydn, som också är född för tidigt.

I september 2015 fick vi den glada nyheten att vi väntade ett syskon till Jessica. Precis som tidigare hade njuravdelningen och barnläkarna på sjukhuset noggrann koll på mig.

Vår son var beräknad till 8 juni 2016, men 26 veckor in i graviditeten blev det komplikationer och jag fick i all hast köras med ambulans till John Radcliffe Hospital i Oxford. Det var riktigt otäckt eftersom vi inte visste hur barnet mådde.

Det är verkligen inte så du vill välkomna ditt barn till världen.

Vi fick en rundtur på neonatalavdelningen så att vi skulle förstå vart vår för tidigt födde son skulle hamna efter förlossningen. Det både skrämde och lugnade oss. Att få se allt som pågick runt de sjuka bebisarna var jobbigt, men samtidigt kändes det tryggt att se hur personalen tog hand om dem på bästa möjliga sätt.

Lästips! Efter förlossningen – den första tiden med din bebis

Föddes tre månader för tidigt

Under några dagar höll man noggrann koll på mig och Haydn föddes till slut via akutsnitt 8 mars 2016, exakt tre månader för tidigt. Allt gick så snabbt när han började visa tecken på stress. Det är verkligen inte så du vill välkomna ditt barn till världen, men vi visste att han var i bästa tänkbara händer. Han gnydde lite och togs sedan snabbt till intensivvårdsavdelningen. Då vägde han 750 gram.

Alldeles för tidigt född och pytteliten var han. Men helt perfekt!

När jag såg Haydn första gången blev jag både varm och kall inombords. Han kunde inte andas själv, utan fick hjälp med andningen via olika slangar och trådar. Alldeles för tidigt född och pytteliten var han. Men helt perfekt!

De första dagarna verkade det som att han mådde bra, men sedan vände det och han blev allt sämre. På sjukhuset gjorde de allt de kunde, men de berättade också hur dålig han var och att det inte var säkert att han skulle klara sig. Det var fruktansvärda dagar men vi var tvungna att vara starka och fortsätta tro på att han skulle orka kämpa.

Efter ett par dagar började han tack och lov visa tecken på förbättring och när han var exakt en vecka gammal fick jag gosa med honom för första gången. Känslan var helt obeskrivlig efter en sådan tumultartad vecka. Jag tror inte att jag rörde mig en millimeter av rädsla för att råka välta respiratorn eller dra ur slangarna!

9 tips på vad en nyfödd behöver

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Mamma Emma håller sin för tidigt födde son Haydn.
Lille Haydn var en vecka gammal innan hans mamma fick hålla honom på riktigt.
Foto: Privat

Haydn tillbringade nästan en hel månad på neonatalavdelningen i Oxford innan han kunde flyttas till vårt lokala sjukhus där de tog hand om honom i nästan två och en halv månader.

Haydn fick en verkligt tuff start i livet som för tidigt född och hade så många hinder på vägen, men han klarade dem alla. Vi kan inte vara stoltare föräldrar. Lyckan var total när Haydn efter tre och en halv månader på sjukhus äntligen fick komma hem i slutet på juni.

Idag har vi två underbara barn och nyligen firade vi vår första jul som en hel familj. Det var fantastiskt!

Text: Emma Cozens-Landsey


Få din förlossningsberättelse publicerad på This is Life!

Vi är nyfikna på din historia. Mejla din förlossningsberättelse (max 500 ord) samt minst en bild till magazine@babybjorn.com

Vi förbehåller oss rätten att redigera i din text om vi väljer att publicera den. Ersättning utgår inte.


 

Emma Cozens-Landsey

Jag bor med min man Rob, våra barn Jessica och Haydn och min mamma Joan. Vi bor i Berkshire, England. Tidigare jobbade jag inom administration, men vi har nyligen bestämt att jag nu ska ägna mig åt att vara mamma på heltid.