Gravid & illamående – allt du behöver veta

Gravid och illamående – när börjar det och är det ett gott tecken? Barnmorskan Katie svarar på några av de vanligaste frågorna om illamående när du är gravid.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Barnmorskan svarar bland annat på frågor som “När börjar gravid-illamående?”.
"Hur länge håller illamåendet på?" är bara en av alla vanliga frågor om illamående under graviditeten.
Foto: Johnér

När börjar illamåendet när man är gravid?

Illamåendet börjar i regel i vecka 4–7 under graviditeten, men kan börja redan så tidigt som i vecka 3 och efter vecka 10.

Läs mer! 6 medel mot illamående som är värda att prova

Hur länge varar gravid-illamående?

Illamåendet under graviditeten ser olika ut för alla kvinnor, så det går inte att säga exakt hur länge det varar. I genomsnitt förbättras dock illamåendet någon gång under vecka 14–16 och de flesta kvinnor tycker att det har blivit mycket bättre eller försvunnit helt runt vecka 20.

Är illamående under graviditeten ett gott tecken?

Generellt anses illamåendet vara ett tecken på en sund graviditet. Att inte vara illamående alls betyder dock inte att det skulle vara en ohälsosam graviditet. Studier har visat att kvinnor som kräkts under den första trimestern har en något mindre risk för missfall.

Blir illamåendet värre om jag är gravid med tvillingar?

Kvinnor som väntar tvillingar tycker ofta att deras illamående var värre med tvillingarna jämfört med deras andra graviditeter. Forskarna tror att detta beror på att hormonnivåerna, som kan orsaka illamående, är mycket högre när en kvinna väntar fler än ett barn. Det kan göra att symtomen på illamående blir värre och att kvinnor som inte varit illamående under tidigare graviditeter då blir det.

Läs även: Äta som gravid – kostråd och tips

Kan man bli illamående på morgonen utan att vara gravid?

Ja, du kan må illa på morgonen utan att vara gravid. I de flesta fall handlar det då om matallergier, matsmältningsproblem, hög stress eller dålig kost. Oavsett vad du tror att det beror på bör du alltid kontakta din barnmorska eller läkare om du ofta känner dig illamående på morgonen och inte är gravid.

Kan graviditetsillamåendet vara hela dagen?

Illamående under graviditeten kan inträffa när som helst under dygnet, men är vanligast på morgonen. Å andra sidan är det inte ovanligt med kvinnor som är illamående i flera timmar eller t.o.m. hela dagar. Om illamåendet håller i sig nästan hela dagen under en längre tid bör du kontakta läkare.

När är illamåendet som värst under graviditeten?

Hur illa man mår skiljer sig från person till person, men för de flesta brukar illamåendet vara som värst i vecka 4–6 under graviditeten. Många kvinnor mår som sämst när det går lång tid mellan måltiderna (t.ex. mellan middag och frukost) eller om de äter något fett eller hårdsmält.

Känner du igen dessa 7 saker gravida INTE vill höra?

Ta reda på vad som orsakar ditt illamående.

Kan illamåendet komma och gå?

Illamåendet kan komma när som helst på dagen och det är väldigt olika vad som får en gravid kvinna att må illa (särskilda lukter, sysslor osv.). Därför kan det vara så att illamåendet plötsligt kan försvinna för att sedan dyka upp igen. Ta reda på vad som brukar orsaka ditt illamående och försök att undvika de situationerna så att du slipper må illa så ofta.

Kan man bli illamående på natten när man är gravid?

Ja, illamåendet kan komma när som helst under dygnet, t.o.m. på natten. Det är dock inte lika vanligt att må illa på natten, men vissa upplever ändå att de gör det.

Säger illamående under graviditeten något om barnets kön?

Flera studier visar att gravida kvinnor som lider av allvarligt illamående (så kallad hyperemesis gravidarum) har en något större chans att få en flicka än en pojke. Forskning har visat att flickor föds i 53–56 % av alla graviditeter med allvarligt illamående.

Graviditetstips för 9 sköna månader

Kan jag få missfall om jag inte mår illa under graviditeten?

Forskning visar att kvinnor som mår illa har mindre risk för missfall, men det betyder inte att du kommer att få missfall om du inte är gravid-illamående. Sannolikheten för missfall är bara något mindre bland gravida kvinnor med illamående, så du ska inte oroa dig för att få missfall om du inte mår illa.

Barnmorskan Katie Hilton ger tips mot illamående vid graviditet

Katie Hilton

Arbetar som: Barnmorska, distriktssköterska som gör hembesök, föräldraexpert, skribent. ”Mitt arbete kunde inte vara bättre. Jag älskar att jobba med familjer och stötta dem genom de mest spännande faserna i deras liv!”

Familj: Maken Richard, Benjamin som är 6 år, en mörkbrun labrador som heter Buttons och våra marsvin Fred och Oscar. Vårt hus är som ett enda stort zoo!

Intressen: Familjen såklart! Men vi gillar också att resa och att uppleva nya kulturer, laga mat och läsa.