Gravidträning – kan jag träna som gravid?

Vill du fortsätta träna under graviditeten? Läs löparprofilen Petra Månströms berättelse om hur hon la upp sin gravidträning.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Gravida Petra Månström tränar styrketräning i gymmet.
Styrketräning med lättare vikter fungerade bra som gravidträning för Petra Månström.
Foto: Privat

Gravid? Grattis! Funderar du över hur det ska gå med din träning framöver? Du är inte ensam! Förra året gick jag igenom precis detta.

Jag fick reda på att jag väntade barn, vilket förstås var jätteroligt, men träningsnörden i mig oroade sig också över träningen. Hur och vad kan jag träna som gravid? Och hur skulle det gå med min träning efter förlossningen?

Jag sökte intensivt efter artiklar och litteratur om gravidträning, men hittade inte särskilt mycket nyanserad information. Ganska snart insåg jag att jag måste våga lita på mig själv i detta, träna på så gott det går men vara extremt lyhörd för kroppens signaler.

Löpning som gravidträning?

Innan jag blev gravid var ju löpning grejen nummer ett för mig, men redan mycket tidigt i graviditeten började jag få problem. Jag blev snabbt väldigt andfådd och upplevde det som omöjligt att djupandas, inte så konstigt eftersom blodvolymen ökar kraftigt i kroppen när man är gravid.

Dessutom drog jag på mig mjölksyra snabbare än någonsin och även om jag sprang i ett för mig mycket lugnt tempo kändes benen som betongpelare. Längre in i graviditeten, när magen började växa, ökade också trycket nedåt vilket resulterade i att jag blev kissnödig stup i kvarten.

Springa var stört omöjligt, även om jag hade varit på toaletten flera gånger innan jag gav mig ut så blev jag störtkissnödig efter bara någon kilometer. Så någonstans runt vecka 20 bestämde jag mig för att lägga min löpning på is.

Vad kunde jag träna som gravid?

Vilken träning fungerade då? Jo, spinning och styrketräning! Självklart kunde jag inte dra på fullt så hårt som jag var van vid, men det gick ändå förvånansvärt bra.

Sista spinningpasset körde jag dagen före förlossningen (!), det var fantastiskt att kunna få dessa underbara endorfinkickar ”ända in i kaklet”. Styrketräningen körde jag antingen på gruppass (cirkelfys, skivstång etc) eller på egen hand i gymmet.

Egentligen samma övningar som jag brukade göra som icke-gravid, men jag drog ner vikterna och ökade antalet repetitioner istället. Dessutom skippade jag magövningar samt utfall och marklyft. Bäckenlyft och knipövningar gjorde jag däremot i mängd!

Träning hjälpte mot foglossning

Har man oturen att drabbas av foglossning så kan det bli lite knepigare med träningen, i värsta fall måste man kanske vila helt. Jag fick foglossning under senare delen av graviditeten, men kunde hålla smärtan i schack med hjälp av träning.

Råkar du ut för detta gissel rekommenderar jag dig att söka upp en fysioterapeut med särskild inriktning mot gravida, där kommer du få mycket kvalificerad hjälp – långt mycket bättre än om du går till en vanlig allmänläkare eller barnmorska. Gravidmassage gör också underverk för ömma muskler.

Kram!

Text: Petra Månström

Om Petra Månström

Ålder: 39.
Familj: sambo Jonas och sonen Adrian.
Gör: journalist med fokus på träning och hälsa. Driver Maratonpodden, Skandinaviens största podcast om uthållighetssporter, samt bloggar på blogg.amelia.se/petramanstrom/. Utkom 2014 med boken ”Det är bara att springa” (Karavan förlag).