Mammakläder: 8 tips på hur du klär gravidmagen

Har du svårt att hitta bekväma, billiga, sköna och snygga mammakläder? Ta det lugnt. Victoria ger dig 8 smarta tips på hur du klär en växande gravidmage.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Victoria delar med sig av smarta tips på mammakläder som klär en växande gravidmage.
Du vill känna att du saknar kläderna när du packar ner dem, inte att de har varit obekväma under största delen av året.
Foto: Johnér

Innan jag började skriva det här inlägget bad jag min mamma och syster om deras syn på saken. Mamma har varit gravid fem gånger, min syster kom först och jag sist (tio år senare). Det är fantastiskt kul att se hur mycket mammamodet har förändrats på drygt 40 år.

Dags att packa din förlossningsväska?

Min mamma sydde flera av sina mammakläder själv och gick i jympakläder på 60-talet när hon väntade min syster. När hon blev gravid med mig bytlånade hon kläder med sina vänner. Vi kunde enkelt välja ut våra favoriter och detsamma gäller för mina kompisar.

Öppna kavajer, lösa klänningar och allt med lite lycra i.

Lustigt nog var det oftast inte typiska mammakläder vi valde. Istället försökte vi alla hitta smarta lösningar och plagg som var bekväma, billiga, snygga och trendiga.

Här kommer mina smarta tips på hur du bäst klär en växande gravidmage.

Att bli förälder – allt jag hade velat veta

Mammakläder – mina 8 bästa tips

1. Vänta tills du ser hur kroppen förändras innan du börjar handla mammakläder. Under tiden gör du så här …

2. Gå igenom garderoben och välj ut de plagg som funkar. Du kommer att bli förvånad över hur många gravidvänliga plagg du redan har. Öppna kavajer till jobbet, löst sittande klänningar, tröjor och blusar (perfekt om magen växer innan du är redo att avslöja den glada nyheten), längre toppar och kjolar som funkar bra med det ökade midjemåttet som gravidmagen bidrar med. Och såklart allt med lite lycra i.

Blusar är perfekta om magen växer innan du är redo att avslöja den glada nyheten.

3. Fuska. Jag vet inte någon som inte har varit frustrerad under den där mellanperioden då nästan inga plagg passar och det är för tidigt för mammakläder. Ta dig igenom den här tiden genom att ha ett linne eller en sport-bh under blusen och knäpp så långt du kan. Sätt en hårsnodd i byxknappar och kjolar eller köp en byxförlängare.

Det här bör du äta under graviditeten, enligt kostexperten

4. Håll stilen. Din stil ändras inte bara för att du blir gravid, så shoppa tills du hittar det du är ute efter. Förmodligen har du inte särskilt stor lust att springa runt på stan, så leta på nätet efter företag som erbjuder gratis och enkla returer. Beställ sedan olika storlekar och prova hemma i lugn och ro. Du ska sakna mammakläderna när du packar ner dem, inte känna att de har varit obekväma under största delen av året.

Att lägga pengar på kläder som du bara bär en kort period kan vara svårt att motivera.

5. Dressat eller ledigt? Första gången låg mitt fokus på att se bra ut på jobbet, så jag byggde en basgarderob kring det och lade till några plagg som kunde funka på kvällar och helger (t.ex. bekväma kläder att slappa i hemma). Jag var fortfarande mammaledig när jag blev gravid med mitt andra barn (ja, jag vet), så då blev det mest tajta jeans med hög mudd.

6. Låna kläder av andra. För många tar det emot att köpa mammakläder eftersom det kan kännas lite slösaktigt. Pengarna går åt till att förbereda barnets ankomst, så att lägga pengar på kläder som du bara bär en kort period kan vara svårt att motivera. Min kartong med mammakläder har gått runt flera varv och du har garanterat vänner och familjemedlemmar som kan låna ut lite kläder till dig.

Mammajeansen gick bort eftersom de skavde mot ärret.

7. Fundera på vad du vill ha på dig efter förlossningen. Vårt andra barn låg i säte, så jag blev tvungen att göra kejsarsnitt. Jag fick reda på det veckan innan och hann alltså fundera på vilka kläder som skulle vara mest bekväma efter förlossningen. Jag var glad över mina mammaleggings med extra hög mudd över magen och insåg snabbt att mammajeansen gick bort eftersom de skavde mot ärret.

8. Rensa. Jag tömde min garderob på allt som inte var gravidvänligt och det blev så mycket enklare att göra sig i ordning.

Läs alla Victorias artiklar här

 
Foto: That's my baby blog

Victoria

Jag är lärare i engelska och har alltid älskat att skriva. Blogga började jag med när jag var i sjunde månaden med vårt första barn, en son som oväntat kom som julklapp en månad för tidigt. Femton månader senare fick vi en dotter så nu är vi fullfjädrade medlemmar av ”två under två”-klubben! Lägg till en sprallig hundvalp och livet är i högsta grad händelserikt. Men jag antar att det är så vi trivs bäst!

Blogg: thatsmybabyblog.co.uk

Mammakläder: 8 tips på hur du klär gravidmagen

  1. Vänta tills du ser hur kroppen förändras innan du köper mammakläder.
  2. Gå igenom garderoben och välj ut de plagg som redan funkar.
  3. Fuska med ett linne under uppknäppt blus och sätt en hårsnodd i byxknappar och kjolar.
  4. Håll stilen, din stil ändras inte bara för att du blir gravid.
  5. Bygg en basgarderob och lägg till några plagg som kan funka på kvällar och helger.
  6. Låna kläder av andra.
  7. Fundera på vad du vill ha på dig efter förlossningen.
  8. Rensa ut allt som inte är gravidvänligt.