Medel mot illamående – 6 tips till dig som är gravid

Hjälper medel som ingefära, akupunktur och vitaminer mot illamående? Barnmorskan Katie besvarar de vanligaste frågorna om hur du minskar illamåendet under graviditeten.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Medel mot illamående och hur du kan må bättre under graviditeten.
Ingefära och B-vitamin är populära medel mot illamående.
Foto: Johnér

Vilka medel mot illamående funkar bäst?

Många kvinnor tycker att det hjälper att ha ett kexpaket vid nattduksbordet. Ät ett kex och drick något innan du går upp ur sängen. Det gör ofta att magen håller sig lugn. Ät hellre flera små portioner ofta och undvik överdrivet fet eller salt mat. Vissa tycker också att kall mat är bättre för matsmältningen än varm mat. Vila mycket! Du kan också prova att föra en matdagbok över vad du äter och hur du mår, för att hålla koll på vilken mat som eventuellt framkallar illamåendet.

Läs mer! ”När börjar man må illa?” och andra frågor om illamående under graviditeten.

Hjälper vitamin B6 mot illamående?

B-vitaminer kanske inte botar illamåendet under graviditeten helt, men forskare har sett att en ökad dos B-vitamin i gravida kvinnors kost minskar illamåendet något. Läkare brukar rekommendera ett B-vitamintillskott innan de skriver ut eller rekommenderar eventuella läkemedel.

Funkar ingefära mot illamående?

Ingefära har alltid använts som naturläkemedel mot oroliga magar och illamående. Bäst är att använda färsk ingefära. Det är inte farligt att äta ingefära, men vissa anser att intaget bör begränsas under graviditeten så rådfråga din barnmorska först.

Läs även: Äta som gravid – kostråd och tips

Hjälper åksjukeband mot illamående?

Fördelen med åksjukeband är att de kommer åt en akupressurpunkt vid handleden, vilket hjälper till att minska illamående och kräkningar. Åksjukeband trycker mot akupressurpunkten P6 under hela dagen och kan hjälpa dig att minska symtomen på illamående.

Kan akupunktur bota illamående?

Akupunktur är inget vanligt medel mot illamående, men en svensk studie har visat att 90 % av de kvinnor som behandlats med akupunktur mot illamående under graviditeten inte har mått fullt så illa.

Tips på mammakläder: Så klär du gravidmagen

Vad kan jag göra om vissa lukter gör mig illamående?

Många kvinnor tycker att vissa dofter eller lukter får dem att må illa. Om du är en av dem bör du i så fall ha med dig en näsduk med din favoritdoft. Det kan vara en parfym eller några droppar eterisk olja (många tycker att citron, apelsin eller pepparmynta fungerar bra). När du börjar må illa tar du bara fram näsduken och luktar lite på den.

Barnmorskan Katie Hilton ger tips mot illamående vid graviditet

Katie Hilton

Arbetar som: Barnmorska, distriktssköterska som gör hembesök, föräldraexpert, skribent. ”Mitt arbete kunde inte vara bättre. Jag älskar att jobba med familjer och stötta dem genom de mest spännande faserna i deras liv!”

Familj: Maken Richard, Benjamin som är 6 år, en mörkbrun labrador som heter Buttons och våra marsvin Fred och Oscar. Vårt hus är som ett enda stort zoo!

Intressen: Familjen såklart! Men vi gillar också att resa och att uppleva nya kulturer, laga mat och läsa.