10 orsaker att sakna gravidmagen

När du har burit ditt barn i nio månader och sett magen växa blir det nästan en chock att inte längre vara gravid. En mamma berättar varför hon saknar gravidmagen.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Därför saknar jag gravidmagen. Art directorn och bloggaren Nicola Friend förklarar medan hon tittar ned på sin gravidmage.
En perfekt konversationsstartare. Det blir aldrig en pinsam tystnad när gravidmagen börjar synas.
Foto: Nicola Friend

Jag vill börja med att säga att jag har haft tur för min graviditet var till största delen en positiv upplevelse. Jag njöt av att vara gravid och det mesta som hände då (förutom sömnbristen, den njöt jag inte av).

Självklart älskar jag min 12 veckor gamla bebis ännu mer på utsidan än när hon låg i magen, men när de nio speciella graviditetsmånaderna är över är det väl ändå okej att sörja? Jag tycker det.

Vad behöver en nyfödd?

10 saker jag saknar

  1. Slippa planera
  2. Den förminskade garderoben
  3. Den perfekta konversationsstartaren
  4. Sparkarna
  5. En fast mage
  6. Noll kroppsform
  7. Det tjocka håret
  8. Och naglarna
  9. Gravidyogan
  10. Och slutligen: att behandlas med silkesvantar

1.   Slippa planera. När bebisen ligger i magen kan du ta dig fram precis överallt. Du kan åka rulltrappa eller gå på bio och bebisen hänger bara med därinne i magen. Så fort den har kommit ut blir transportsituationen en helt annan. Vagnar och rulltrappor är ingen bra kombo.

Läs mer om fördelarna med att bära ditt barn

2.   Den förminskade garderoben. Tro mig, det här är något bra. Jag tyckte att det var rätt befriande med en begränsad garderob. Allt från att göra sig i ordning på morgonen till att se till att tvätten blir gjord blir enkelt när du bara har ett par plagg att välja mellan.

Mer om mammakläder: Så klär du gravidmagen

3.    Den perfekta konversationsstartaren. Det blir aldrig en pinsam tystnad när magen är synlig. Okej, samtalet kanske kretsar kring den lilla individen som växer därinne, men det pratade jag gärna om. Och en bebis har ju egentligen samma effekt så länge du har hen i närheten!

4.    Sparkarna. Det var tryggt. Overkligt, men tryggt. Ibland kan jag lägga handen på magen i tron att hon sparkar när jag egentligen bara är gasig. Sedan inser jag att hon numera ligger och sparkar i vaggan. Det leder mig in på …

Numera liknar den en pensionärsmage som fått lite för mycket sol.

5.    En fast mage. Graviditeten är den enda period sedan tonåren som min mage verkligen varit stenhård. Numera liknar den en pensionärsmage som fått lite för mycket sol.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Graviditetstips från bloggaren och mamman Nicola Friend, här på stranden med sin nyfödda i barnvagn.
Ibland tycker jag att jag känner en spark och tar på magen. Sedan inser jag att det bara är gaser.
Foto: Nicola Friend

6.    Noll kroppsform.  Eller snarare en form som kan beskrivas som höggravid. Mina vanliga hangups försvann helt när magen växte. Allt handlar om perspektiv, en enorm mage fick mina ben och rumpan att se minimala ut!

Graviditetstips: En lugn och skön graviditet – tips till dig som är gravid

7.    Det tjocka håret. Åh vad jag saknar de där lockarna! Mitt vanliga tunna hår gillade verkligen graviditeten och tog till vara på minsta lilla lock och blev alldeles tjockt, luftigt och blankt. Jag fick till och med lockar! Inte blev det fett heller. Jag skulle verkligen behöva få tillbaka den hårkvaliteten igen nu när vi är två som behöver göra oss presentabla på morgonen.

8.    Och naglarna. Mina nedbitna naglar växte mycket snabbare och det betydde att de för omväxlings skull oftast såg helt okej ut. Och under de långa veckorna i väntan på bebisen blev de också målade oftare.

Mer om graviditet: 7 saker gravida INTE vill höra

9.    Gravidyogan. Det är så enkelt. Alla kvinnor var i samma båt och hade samma funderingar. Det var väldigt skönt.

10.   Och slutligen: att behandlas med silkesvantar. ”Ska jag hjälpa dig att bära? Vill du sitta ned?” Jag klarade mig fint under hela graviditeten, men det får dig ändå att känna dig lite speciell. Och alla vill väl känna sig speciella? Om alla skulle behandla varandra som vi behandlar gravida kvinnor skulle världen vara en betydligt snällare plats.

Läs alla Nicolas artiklar här!

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Porträttbild av Art directorn, bloggaren och mamman Nicola Friend.
 
Foto: Nicola Friend

Nicola Friend

Jag är 31 år och jobbar som art director, skribent och fotograf. I december 2016 blev jag dessutom mamma till en liten tjej. Efter 10 år i tidningsbranschen är jag nu mammaledig från min tjänst som art director på tidningen Gurgle där jag designar för print & webb och plåtar till artiklar.

Jag bor strax utanför London i ett renoveringsobjekt. Målet är att få allt klart innan vår bebis börjar gå!