7 saker gravida INTE vill höra

När du är gravid är det plötsligt fritt fram för vem som helst att kommentera ditt utseende, allt från okända människor i hissen till personer i din närhet. Säkert bara ohejdad entusiasm, men folk kan verkligen häva ur sig märkliga saker. Nicola tacklade det på bästa sätt: genom att bara le och sucka inombords.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Bloggaren och mamman Nicola Friend, gravid med sitt första barn.
En sak jag har lärt mig är att storleken på gravidmagen inte har någon starkare koppling till storleken på bebisen.
Foto: Nicola Friend

 ”Det där är definitivt en kill-/tjejmage”

Det spelar ingen roll om det är en gammal tant i mataffären eller nära och kära, alla verkar tycka att det är jättekul att gissa könet på barnet i den växande magen. Men basera inte gissningen på min kroppsform, tack.

Okända personer kunde stoppa mig på gatan och tala om för mig att min mage (det blev en flicka) definitivt var en pojkmage eftersom allt syntes framtill. Jag har inte sett särskilt många kvinnor med magar på ryggen och att säga till en gravid att hon bär barnet på sidorna är ungefär som att påstå att hon har ätit lite för många bakverk.

Gissa på, det är 50 % chans att du har rätt. Men basera inte gissningen på en bedömning av min kroppsform. Och när vi ändå håller på…

Lugnande läsning: Graviditetstips för 9 sköna månader

”… vad liten (eller stor) du är!”

Jag fick höra båda dessa påståenden, ibland på samma dag. Inget av dem fick mig att må bra. Liten antyder att bebisen inte växer som den ska och stor innebär än en gång att jag ätit för mycket kakor (och det kanske jag har gjort, men det behöver ingen tala om för mig).

En sak som jag lärt mig är att storleken på gravidmagen inte har någon starkare koppling till storleken på bebisen. Den kommer ju med lite tillbehör så att säga. Stora magar kan leverera små bebisar och tvärtom. Om inte barnmorskan bryr sig behöver inte du heller göra det.

Du har blivit en gigantisk, vandrande äggklocka.

”Hjälp, vad den har vuxit!”

Det som har hänt här är något av följande. Antingen har det gått ett par dagar eller veckor sedan personen som säger detta såg dig. I så fall är det bara den helt normala tillväxten. Eller så har du på dig något som sitter tajtare och som framhäver gravidmagen mer.

Men de argumenten biter inte på någon. De har rätt, du har fel. Du bär ju faktiskt bara på barnet. Bara le och nicka.

Håller du med? 10 orsaker att sakna gravidmagen

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Art directorn och bloggaren Nicola Friend med sin partner och deras nyfödda bebis.
”Ska du amma? Det är ungefär som att fråga någon om de ska köpa ett hus i Alperna innan de provat att åka skidor.”
Foto: Nicola Friend

”Är du fortfarande gravid?”

Åh herregud *tittar ner* det hade jag inte märkt! Att tiden går (eller inte) blir plötsligt så uppenbart för människor i din närhet. Du har blivit en gigantisk, vandrande äggklocka som får dem att ifrågasätta hur fort nio månader egentligen går.

Tiden kanske verkar gå väldigt snabbt ända tills de där sista veckorna då ingen fattar att du fortfarande inte har fött.

Tips på mammakläder: Så klär du gravidmagen

”Hur mycket har du gått upp?”

Allvarligt? Jodå. Inte bara en person eller så heller. Skulle du verkligen ställa den här frågan till någon som inte är gravid? Jag må ha överlåtit till livmodern att skapa ett barn, men mina lår är fortfarande mitt ansvar så sluta fråga hur mycket jag har lagt på mig.

Det är visst viktigt att mamman ska känna dåligt samvete redan innan hon har krystat ut barnet.

”Ska du amma?”

Mitt svar på den här frågan var alltid ett bestämt ”jag vet inte” eftersom jag aldrig gjort det här tidigare. Helt ärligt är det ungefär som att fråga någon om de tänkt köpa hus i Alperna innan de har provat att åka skidor.

Vad de egentligen menar är ”du borde amma” eftersom det visst är viktigt att mamman ska känna dåligt samvete redan innan hon har krystat ut barnet.

En mamma berättar: Amma är lätt, eller?

”Passa på att sova nu, det blir inte mycket sömn när bebisen har kommit”

Att ha någon som hela tiden trycker på blåsan och sparkar där inne och att inte kunna vända sig i sängen är ett bra recept på en god natts sömn. Det är sedan gammalt.

Den goda nyheten är att alla bebisar är olika och *schhh* vissa sover faktiskt bra. Även om jag väcks mitt i natten och måste amma kommer jag att sova bättre än när jag var gravid. Så det finns hopp!

Läs alla Nicolas artiklar här

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Porträttbild av Art directorn, bloggaren och mamman Nicola Friend.
 
Foto: Nicola Friend

Nicola Friend

Jag är 31 år och jobbar som art director, skribent och fotograf. I december 2016 blev jag dessutom mamma till en liten tjej. Efter 10 år i tidningsbranschen är jag nu mammaledig från min tjänst som art director på tidningen Gurgle där jag designar för print & webb och plåtar till artiklar.

Jag bor strax utanför London i ett renoveringsobjekt. Målet är att få allt klart innan vår bebis börjar gå!