5 peppande tips inför förlossningen

Att föda barn är ett hårt och krävande arbete, både fysiskt och psykiskt. Och alla förbereder sig på sitt sätt. Oavsett hur mycket du har läst på, tränat och laddat inför förlossningen så kan du ta del av dessa korta men tänkvärda komihåg.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Gravida Klara Svensson ger tips inför förlossningen.
"Ta för dig, stå på dig och gör det som känns rätt för DIG."

Tvåbarnsmamman Klara Svensson förberedde sig inte nämnvärt inför sin första (vaginala) förlossning, och det var anledningen till att hon gjorde det desto mer inför sin andra. Läs hennes underhållande story om hur hon förberedde sig med hypnobirthing.

Här delar hon med sig av några peppande tips till dig som snart ska föda.

Din komihåglista inför förlossningen!

1. Teamwork rules.
Involvera din partner/medföljare så mycket som bara möjligt. Det är så mycket härligare och roligare att föda barn ihop, som ett team.

2. Inse att det (kanske) inte går (exakt) som du tänkt dig.
Det absolut viktigaste att träna på är hur man klarar ändrade förutsättningar. Det blir aldrig som en tänkt sig. Och det i sig behöver inte vara dåligt.

3. Foka på dig och dina behov.
Skit i att vara duktig eller till lags. Duktiga människor är tråkiga. Ta för dig, stå på dig och gör det som känns rätt för DIG. Ta hjälp av din partner/medföljare här. Hen är din klippa.

Tips på bästa presenterna till dig som är gravid!

4. Få mer massage och gos!
Du förtjänar råmycket massage, smek och gos. Från att du blir gravid till långt efter förlossningen faktiskt. Det är ett fantastiskt och effektivt botemedel mot allt från oro till baby blues och smärta.

5. Överväg, åtminstone överväg, en förberedande kurs.
Var ALDRIG för cool för kurs! (Inför sin första förlossning hade Klara förberett sig genom att läsa en bok. Det räckte som strategi, tyckte hon. Ända tills hon stod där på BB med växande panik i bröstet. Reds. anm.)

Här kan du läsa olika förlossningsberättelser

Klara Svensson

Klara Svensson

Jag är tv-producent och har podden Trettio Plus Trevar med Sofi Fahrman och Tove Norström. Jag har en dotter, Betty född 2012 från en tidigare relation, och min son Sam, född 2017, med min fästman Kjell.

Mitt bästa tips till nyblivna mammor: Skaffa en babysitter med bra gung. Det är på riktigt din enda räddning om du vill kunna äta/duscha/kolla Instagram/stirra rakt ut i ingenting i en timme.