Vad behöver en nyfödd – 9 tips

Att få barn är något helt unikt och behoven ser olika ut. Men det finns några bebisprylar som vi tycker är måsten för alla nyfödda och mammor. Här är listan över 9 saker din nyfödda behöver, enligt Berlinbaserade bloggduon Little Years.

Vad behöver en nyfödd?

1. Varma sparkdräkter. Oavsett om barnet föds på våren eller sommaren behöver hen kläs varmt i början. Våra pojkar älskade varma sparkdräkter gjorda av ylle och silke.

2. Sovpåse* eller swaddler. Med en sovpåse eller swaddler får den nyfödde en varm och trygg sömn. Många bebisar gillar verkligen den sköna värmen dessa ger, så vi rekommenderar dem till alla föräldrar.

Packlista för BB-väskan: Dags att packa din förlossningsväska?

3. Dregelhaklappar. Ingen bebis är den andra lik. Vissa kräks oavbrutet, andra knappt inget alls. Det kan dock vara bra med några haklappar och kräkfiltar för att slippa få mjölk överallt. Vi behövde MASSOR.

Våra barn var inte alltid så nöjda, så nappen blev vår räddning.

4. Nappar. Vissa barnmorskor säger att du ska vänta några veckor innan du tar fram nappen. Våra barn var dock inte alltid så nöjda, så nappen blev vår räddning. Vi var väldigt glada att vi hade nappar hemma innan barnen föddes.

5. En babysitter. Babysittern har verkligen förändrat vår tillvaro. Våra barn älskade den och den har varit en garanti för en daglig dusch. Även de stunder när barnen inte har varit på sitt allra bästa humör.

6. Babysockor. Det låter kanske självklart, men bebisar ska ha varma fötter. Sockor har en tendens att försvinna, så köp flera par för säkerhets skull!

7. En sovplats. Var ska bebisen sova? En fråga med hundratals svar. Vi föredrog sidosängen som du ställer precis intill din egen säng. Vid vilan mitt på dagen var vaggan perfekt.

Fler tips: presenter till nyfödda!

8. En bra bärsele. En bra bärsele är viktigare än en barnvagn. De första veckorna tillbringar du förmodligen hemma, men så fort du ska ut är en bärsele så mycket flexiblare än en vagn. Plus att du har händerna fria!

Våra barn älskade att vara nära oss. Många föredrar bärsjal i början, men vi gillade bärselen. Marie på Little Years är ett stort fan av Bärsele One.

Det du behöver allra mest går inte att köpa.

9. En bra barnmorska och någon du kan lita på. Det här är det allra viktigaste, men tyvärr går det inte att köpa. Bra stöd är egentligen det enda som en nybliven mamma verkligen behöver.

I Tyskland besöker barnmorskan dig varje dag efter förlossningen för att ge stöd, kolla hur du mår och hjälpa till med amningstekniken. Papporna då? De kan hjälpa till med blöjbyten, laga mat och finnas till hands som ett mentalt stöd.

*En sovpåse kan vara både en tunn variant med ärmar som används istället för pyjamas eller en tjockare utan ärmar som används istället för täcke.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Isabel Robles Salgado och Marie Zeisler från det tyska bloggmagasinet Little Years.
 
Foto: Lina Grün

Little Years

Grundades och drivs av Isabel Robles Salgado och Marie Zeisler. De bor i Berlin och driver Little Years sedan 2013. Isabel har två barn, en pojke och en flicka. Marie har en son och har precis flyttat ihop med sin partner i stadsdelen Mitte i Berlin. Hon gillade livet som singelmamma, men är såklart väldigt glad över sin nya situation.

Little Years är ett bloggmagasin för föräldrar som fortfarande vill ha en viss livsstil, karriär och är intresserade av mode och design. En inspirationskälla för blivande föräldrar och alla som gillar att tänka utanför föräldraskapsboxen. Här porträtterar Isabel och Marie intressanta och inspirerande familjer och bloggar om föräldraskap i allmänhet samt sina egna vardagsdilemman.

Isabel och Marie om föräldraskap: ”Om du följer alla regler missar du allt det roliga! Och att ha barn ska framför allt handla om att ha kul, njuta av de tidiga åren och att inte försöka göra allt perfekt.”

Det här behöver en nyfödd:

  1. Varma sparkdräkter
  2. Sovpåse* eller swaddler
  3. Dregelhaklappar
  4. Nappar
  5. En babysitter
  6. Babysockor
  7. En sovplats
  8. En bra bärsele
  9. En bra barnmorska och någon du som förälder kan lita på!