Ett sympatiskt sätt att arbeta på

Lisen Elmberg är textildesigner och har jobbat på BabyBjörn i 19 år. Hon är en drivande kraft i produktutvecklingen och är med hela vägen från idé till färdig produkt. Här berättar hon om varför det är viktigt att ha nära relationer med dem som arbetar i våra fabriker och varför vi har så få olika produkter i vårt sortiment.

Porträttbild av vår textildesigner Lisen Elmberg med måttband runt halsen | BABYBJÖRN
Vår textildesigner Lisen har nära kontakt med våra sömnadsarbetare runtom i världen.


Överproduktion ett problem

– En av de stora utmaningarna med dagens konsumtion är överproduktionen av saker som vi inte behöver. Jag vill att vi i samhället diskuterar mer vad vi producerar och varför. För oss på BabyBjörn är det viktigt att vi inte driver på konsumtion genom att “uppfinna behov” som inte existerar.

Produkterna ska ha ett tydligt syfte, en god funktion och en lång livslängd. 

Produkterna vi tar fram ska alltid ha ett tydligt syfte, en god funktion och en lång livslängd. I praktiken innebär det att vi bara säljer ett tjugotal olika produkter, varav några är uppdaterade versioner av produkter som funnits med sedan vi startade 1961. För mig är BabyBjörns kompromisslöshet vårt viktigaste hållbarhetsbidrag och en av anledningarna till att jag har jobbat här i så många år.

Nära relationer ger bättre kvalitet

En av anledningarna till att BabyBjörns produkter kan hålla så hög standard är de långa och nära relationerna med fabrikerna där produkterna sys. Idag använder vi oss endast av fyra sömnadsfabriker belägna i Kina, Vietnam, Turkiet och Ukraina. Den äldsta har vi arbetat med sedan 2001. Lisen besöker oftast fabriken i Turkiet eftersom att de flesta testprodukterna sys där.

Vi har jobbat tillsammans i 18 år. 

– För mig är det viktigt att vi har en nära relation till dem som tillverkar våra produkter. Det är en fördel ur många perspektiv. Dels får sömmerskorna en bättre förståelse för vad vi gör, dels blir resultatet bättre. Men framförallt är det ett sympatiskt sätt att jobba på. Vi har varit där i 18 år och några av dem som sydde våra produkter från början jobbar kvar fortfarande. Vi känner varandra vid det här laget och det är alltid ett varmt återseende de veckor vi jobbar tillsammans. För mig är det ett stimulerande sätt att jobba på.

Bild på textildesigner Lisen och vår japanska VD Makoto | BABYBJÖRN
Lisen och andra medarbetare besöker våra sömnadsfabriker flera gånger per år.


Direktkontakt med sömmerskorna ett krav

Men det var inte enkelt att hitta fabriker som kändes bra och det krävdes många besök innan vi hittade rätt. Att kunna ha direktkontakt med de som syr var ett krav från vår sida och en avgörande faktor när vi valde ut de fabriker vi nu jobbar med. Nu besöker vi våra sömnadsfabriker flera gånger per år.

Krävdes många besök innan vi hittade rätt fabriker.

– Utan ett nära samarbete med fabrikerna skulle vi inte kunna hålla den kvalitet vi har idag. Tack vare närheten har vi helt andra möjligheter att engagera personalen och föra en dialog. När de får testa en bärsele förstår de också varför detaljerna och säkerheten är så viktig. På det här viset kan vi tillsammans skapa bra slutprodukter som alla inblandade kan vara stolta över.