Amma nyfödd – 7 tips för att komma igång

De flesta som börjar amma tycker oftast att de första 6–8 veckorna är de jobbigaste. Både du och din bebis måste lära er amningstekniken och du behöver få igång mjölkproduktionen, vilket kanske inte alltid är helt enkelt. Här är våra bästa tips för en så smidig amningsstart som möjligt.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – En mamma ammar sin nyfödda bebis.
Det kan kännas riktigt jobbigt när amningen inte fungerar, men försök att ha tålamod och inte ge upp för snabbt. Och tveka inte att söka stöd och hjälp.
Foto: Johnér

7 tips för dig som vill amma din nyfödda bebis

1. Amma så snart som möjligt efter förlossningen

Oavsett om du födde med kejsarsnitt eller vaginalt så är det bra att ha mycket hudkontakt med din bebis direkt efter födseln. Det sätter igång mjölkproduktionen, reglerar barnets temperatur och stärker bandet mellan mor och barn.

Amma gärna ditt barn redan inom den första timmen efter förlossningen eftersom detta stimulerar mjölkproduktionen. Din bebis kanske inte äter aktivt från bröstet under den första amningen utan bara nosar och snuttar på bröstvårtan, men den processen är viktig för utvecklingen av barnets sugreflexer.

2. Förbered amningsstunden

Se till att du sitter eller ligger bekvämt. En amningskudde eller en skön fåtölj att sitta i kan avlasta rygg och axlar när du ammar. Om du har gjort kejsarsnitt är det oftast enklast att ligga på sidan med kuddar under ditt huvud. Barnet ska också ligga på sidan med bröstkorgen nedanför ditt bröst.

Det kan vara praktiskt med en amnings-bh och amningsinlägg för att förhindra läckage från brösten och för att hålla dem varma och torra. Glöm inte att dricka! Ett tips är att fylla en stor tillbringare med vatten och ha bredvid dig. De flesta blir riktigt törstiga av att amma.

LÄS OCKSÅ: Amning – den osminkade versionen

Följ alltid principen barnets mage mot ditt bröst och näsan mot bröstvårtan för att barnet ska få ett så bra tag om bröstet som möjligt.

3. Hitta en bra amningsteknik

För att undvika problem med såriga bröstvårtor och liknande är det viktigt att barnet får ett bra, stort tag om bröstet. Se till att barnet ligger rakt mot bröstet, med magen mot dig. Du kan stimulera barnets medfödda sökreflex genom att röra vid kinden med bröstvårtan. Barnet vänder sig då mot bröstet och börjar söka och buffa. Bröstvårtan ska komma rakt in i barnets mun, barnets läppar ska vara utvikta och så mycket som möjligt av vårtgården ska omslutas av barnets mun.

Följ alltid principen barnets mage mot ditt bröst och näsan mot bröstvårtan för att barnet ska få ett så bra tag om bröstet som möjligt.

LÄS OCKSÅ: 9 vanliga amningsproblem & tips på lösningar

4. Amma din nyfödda ofta

När du börjar amma frigörs amningshormonerna oxytocin och prolaktin. Oxytocin kallas för må-bra-hormonet och ger dig en känsla av lugn, trygghet och ro. Det stimulerar också utdrivningen av mjölken ur brösten. Prolaktin är ett hormon som stimulerar mjölkproduktionen.

Amning bygger på tillgång och efterfrågan. Ju mer du ammar, desto mer mjölk producerar du. Det är viktigt att lära känna barnets signaler och amma när ditt barn visar tecken på hunger. Det sker antagligen ganska ofta under de första 6–8 veckorna för att sedan avta något. När din bebis börjar böka med knytnäven eller stoppa fingrarna i munnen, smacka med läpparna eller vara allmänt orolig är det oftast tecken på att hen vill ha mat.

5. Låt amningen bli er lugna stund tillsammans

Försök hålla amningsstunden så lugn och stressfri som möjligt, särskilt i början innan amningen har kommit igång ordentligt. Stress kan minska mjölkproduktionen. Det är lättare sagt än gjort men ett tips är att stänga av telefoner och försöka sysselsätta eventuella syskon.

LÄS OCKSÅ: Spädbarn och sömn – fakta och goda råd

6. Att amma en nyfödd tar tid

Alla barn är olika. Amningen kan ta allt från några minuter till en halvtimme eller ännu längre. Låt din bebis bestämma hur ofta och hur länge hen vill äta. Vissa äter snabbt, andra tar längre tid på sig och kanske sover en stund emellan. Och den ena dagen behöver inte vara den andra lik.

7. Utrusta dig med tålamod och ta hjälp när det behövs

Det kan kännas riktigt jobbigt när amningen inte fungerar, men försök att ha tålamod och inte ge upp för snabbt. Första tiden kan du behöva mycket stöd så var inte rädd för att be om hjälp. Kontakta BVC eller en amningsmottagning. Ibland kan det räcka med en liten justering av tekniken eller peppande ord på vägen för att det ska kännas lättare.

LÄS OCKSÅ: 5 tips som gör det enklare att amma bland folk


Källor: 1177 Vårdguiden, babycenter.com, womenshealth.gov, amning.se

Artikeln är granskad av Katie Hilton, leg. barnmorska och distriktssköterska, England.

Tveka inte att söka stöd och hjälp

Kontakta alltid vården om du misstänker att du eller ditt barn är sjukt. Likaså om du misstänker att ditt barn inte får i sig tillräckligt med mat eller om problemen med amningen är ihållande och påverkar din hälsa.

Om du har frågor eller behöver stöd och hjälp, vänd dig till din barnmorska, BVC eller en amningsmottagning.