Andra barnet – när tre blir fyra

Med andra barnet ställs allt på ända och familjelivet blir kaos. Varnande ord hördes från bekantskapskretsen men pappabloggaren Pierre Bel tycker att farhågorna kom på skam. 

Att bli pappa för tredje gången

För ett år sedan föddes Maëlie och vår familj blev fyra istället för tre. Nu känns därför som ett bra tillfälle att summera året som gått. Maëlies ankomst förändrade egentligen inte vår vardag på något avgörande sätt. Trots alla varningar från bekantskapskretsen om att ”andra barnet vänder upp och ner på allt” och ”ni kommer att behöva släppa på alla era principer”. Självklart blev vi tvungna att anpassa oss och hitta en ny balans, men i slutändan var det inget direkt revolutionerande med att bli fyra.

Så förbereder du dig för andra barnet

Jag gillar att minnas allt som hände med barnen för första gången: det första leendet, när barnet rullade runt från rygg till mage, de första stegen … Alla barn är olika och vi som föräldrar upplever dem på olika sätt. Men för min del har det känts lika magiskt för varje barn.

Andra barnet är lika med mindre tid

Att få andra barnet är synonymt med ännu mindre tid ”för sig själv”. Och ja, med två småbarn är det bara att glömma slappa kvällar i soffan, sovmorgnar eller att kolla tv-serier. Men det är ett val vi gör och eftersom tiden går så snabbt vet jag att de om några år inte kommer behöva oss lika mycket. Då kommer det vara jag som drar upp dem ur sängen klockan sex på morgonen: ”Vakna, det är dags att gå upp!” eller så kanske det är de som gör frukost till oss på söndagsmorgonen. Visst kan jag få drömma lite?

Trebarnspappan om hur livet förändras ju fler barn du skaffar

Med två småbarn är det bara att glömma slappa kvällar i soffan, sovmorgnar eller att kolla tv-serier.

Jag försöker också få egen tid med var och en av mina döttrar. För tre månader sedan bestämde sig Luna för att lära sig cykla utan stödhjul. Det blev vår utmaning och egna stund tillsammans, bara vi två. Jag gillar att ha kvalitetstid med Luna och göra saker som hennes syster inte klarar av än. Vi kan till exempel åka skridskor eller ha vårt eget lilla odla-grönsaker-projekt i trädgården.

Och detsamma gäller Maëlie. Jag vill vara tillsammans med henne bara vi två och läsa en bok, busa och sjunga vaggvisor. De där stunderna på tu man hand är så värdefulla.

Vi försöker tänka utifrån familjen och organisera livet därefter.

Vi försöker tänka utifrån familjen och organisera livet därefter. Vi anpassar oss till Maëlies rytm, hon sover ju fortfarande middag två gånger om dagen. Det gör faktiskt oss alla mycket lugnare. Och att vara ute med en sur och trött bebis är ju bara stressande! Därför försöker vi bara ta det lugnt och förbereder och planerar så att det inte blir för mycket.

Att få ett syskon har fått storasyster att växa

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Tecknad bild av storasyster Luna som lovar att köra lillasyster lugnt i vagnen.
Luna lovar att köra vagnen med nyfödda lillasyster superförsiktigt. Men lite kul måste man väl få ha!
Foto: monpapa.fr

Att få en lillasyster har fått Luna att växa. Hon känner mer ansvar nu när hon är äldst. Tidigare låg såklart all vår uppmärksamhet på henne, medan hon nu får dela den. Ibland märker vi av lite avundsjuka, men när vi pratar lugnt med tjejerna så verkar de (för tillfället i alla fall) komma överens.

Och allt med storasystern verkar fascinera lilla Maëlie: hennes rum, leksaker, ja allt som är utom räckhåll för henne är mycket mer lockande. Men de börjar även ha glädje av varandras sällskap och spelar spel ihop. Det är så härligt att se dem skratta!

Tiden flyger förbi och jag fortsätter att njuta av varje stund. Det händer att jag ser mig själv om några år och drömmer mig bort till utlandsresor och familjeutflykter, men jag har inte bråttom. Barnen måste få växa upp i sin egen takt. Så för tillfället är jag helt nöjd med mitt liv som pappa till två små tjejer!

Läs alla artiklar av Pierre Bel här

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappabloggaren Pierre Bel ritar tillsammans med sin dotter.
 
Foto: monpapa.fr

Pierre Bel

Bor: St Céré, på landet, i Frankrike
Gör: driver bloggen monpapa.fr som handlar om livet i vår lilla familj
Familj: är gift och har två små flickor, Luna & Maëlie