8 bästa sakerna med att vara ensamstående – enligt föräldrarna själva

Oavsett om du skaffat barn utan partner eller är separerad singelförälder är det ett tufft jobb att vara ensamstående med barn, ingen skulle påstå något annat. Men det finns så klart en hel del fördelar också. Här listar vi några av de bästa sakerna med att vara singelförälder – enligt föräldrarna själva.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Ensamstående mamma busar med sin son vid vattnet.
Att vara ensamstående förälder är ett tufft jobb men kommer också med några fördelar.
Foto: Johnér

Vi har pratat både med separerade singelföräldrar och ensamstående mammor som har skaffat barn utan partner. Så här tycker de om fördelarna med att vara ensamstående. Håller du med?

De bästa sakerna med att vara ensamstående förälder

 • Barnets namn
  ”Om man skaffar barn på egen hand får man välja barnets namn själv. Inget förhandlande och kompromissande med en partner som bara måste ha med det där släktnamnet du hatar.”
 • Tid att längta
  ”Jag har delad vårdnad om mina barn vilket gör att jag får tid att vila upp mig när barnen är hos sin andra förälder. Då får jag chansen att pausa så jag hinner längta, är utvilad och förhoppningsvis en ’bättre’ förälder när barnen kommer tillbaka.”
 • 100 % kärlek
  ”Visst, jag måste hantera 100 % av barnets uppfostran och problem, men jag är också den som får ta emot 100 % av barnets kärlek.”
 • Starka band
  ”När jag är ensam med mina barn kommer vi varandra nära och blir ett riktigt tajt team.”

Pepp! 8 saker som gör dig till en bra förälder

 • Rutiner
  ”Det är mitt sätt som gäller. Jag behöver inte förhandla om kostvanor, sovmetoder, familjeresor eller något annat som jag tycker är viktigt.”
 • Egentid
  ”När jag väl har tid för mig själv är den min och bara min. Om jag vill skippa matlagning och äta yoghurt till middag och lägga den där lediga helgen på att sträckkolla tv-serier istället för att hälsa på svärföräldrar är det ingen som kan hindra mig.”
 • Nya färdigheter
  ”Som singelförälder behöver jag kunna hjälpa barnen med allt möjligt, även sådant en eventuell partner annars skött i relationen. Jag behöver ständigt lära mig nya saker vilket får mig att växa som förälder och människa.”
 • Inga jobbiga jämförelser
  ”Man slipper de trötta jämförelserna föräldrar emellan. Vem får sova mest? Vem vabbade sist? Vem ser till att barnen har nya stövlar och fixar present till det där födelsedagskalaset?”

Läs också: Överlevnadstips för småbarnsföräldrar (som är trötta på tips)