Bra mat efter förlossning - tips!

Visste du att tryptofan kan ge dig bättre sömn? Med näringsrik mat efter förlossningen återhämtar du dig snabbare och fyller på energiförråden. Missa inte brittiska bloggaren Alicias tips om maten som får dig att må bättre och orka mer.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Mat efter förlossning. Kål, blomkål, broccoli. De innehåller många antioxidantsammansättningar och hjälper levern att bryta ned överflödiga hormoner..
Kål, blomkål, broccoli hjälper levern att bryta ned överflödiga hormoner.

Du har precis blivit mamma och har fullt upp med allt som livet med nyfödd innebär. Det sista du vill tänka på är kanske vad eller hur du ska äta.

Lär dig mer: Första tiden med bebis

Bloggaren Alicia från Editor’s Beauty i Storbritannien var ändå nyfiken på vilken mat som kan hjälpa en med återhämtningen och ge mera energi och ork. Hon vände sig därför till dietisten Gabriela Peacock som gav följande tips på näringsrik mat efter förlossningen.

1. Mättande mellanmål

 • Naturell yoghurt. Innehåller massor av protein och kalcium och är ett perfekt, mättande mellanmål.
 • Färsk frukt och grönsaker. Perfekt att ha i handväskan. Skär grönsakerna i stavar så att du enkelt kan ta dem med dig. Kanske kan du även ta med en liten burk med t.ex. hummus att doppa grönsakerna i för att få i dig extra protein.
 • Avokado. Ät den mosad på en riskaka, knäckebröd eller ett fullkornskex.
 • Flapjack gjord på havregryn och frukt. Om du har tid kan du mosa banan, äpple och havregryn och baka en egen sockerfri flapjack.
 • Nötter. Mättar bra, ger ny energi och innehåller dessutom fibrer och nyttiga fetter.

Recept: Roliga mellanmål för barn & vuxna

healthy-food-after-pregnancy-beans
Om du äter mer fibrer hjälper du kroppen att göra sig av med toxiner och att sätta fart på magen.

2. Förslag på näringsrika måltider

 • Frukost. Ägg med några skivor rågbröd och en avokado, yoghurt och müsli med hackad frukt eller rostat bröd med nötsmör.
 • Lunch. En stor portion grönsaker eller en fräsch sallad med protein som laxfilé, blandade bönor, ägg eller kött (kyckling, skinka, kalkon) samt någon fullkornsprodukt i form av matvete, ris, fullkornspasta eller fullkornsbröd.
 • Middag. Samma som till lunch. Se bara till att du får i dig mycket grönsaker vid båda måltider så att du får i dig de antioxidanter, vitaminer och mineraler som du behöver.

Läs också: Börja göra egen barnmat

3. Gyllene tips för bättre sömn

 • Glöm inte järnet. Om det är något du bör tänka på att äta efter förlossningen så är det järn. Det är viktigt för att hålla energinivåerna uppe, i synnerhet när du ammar.
 • Du behöver också tryptofan. En aminosyra som hjälper till att utsöndra serotonin – hjärnans ”lyckohormon” som också förbättrar sömnen. Och säg en mamma som inte behöver sömn! Vitamin B6 hjälper kroppen att omvandla tryptofan till niacin och serotonin som hjälper dig att slappna av. Mat som innehåller höga halter tryptofan är till exempel kalkon, skaldjur, bananer, keso.
 • Magnesiumrik mat kan också hjälpa dig att gå ner i varv. Håll utkik efter mörka bladgrönsaker som kål, spenat och mangold.
 • Naturliga örter som kamomill och passionsfrukt används ofta i örtteer för deras naturliga, lugnande egenskaper.
 • Undvik koffein (tänk på att det även finns i choklad) efter kl. 16 om du vill sova gott. Koffein påverkar blodsockernivåerna genom att stimulera binjurarna, vilket kan störa sömnen även om du drack det flera timmar före läggdags.
 • Undvik stora måltider och överdrivna mängder alkohol före läggdags eftersom det kräver mycket av matsmältningssystemet när det behöver vila och återhämta sig.

Läs också: Sova är ändå överskattat, säger Michelle efter 4 år av störd sömn

/Alicia

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Alicia Irvine-MacDougall driver bloggen Editor’s Beauty.
 
Foto: Alicia Irvine-MacDougall

Alicia Irvine-MacDougall

Alicia, träningsfreak och före detta tidningsredaktör, fick idén till Editor’s Beauty när hon själv blev gravid och förälder. Alicia var den första i kompisgänget som fick barn och eftersom hon har över 10 års erfarenhet på mode- och skönhetstidningar blev hon snart den som hennes vänner gick till för råd om träning, kost och skönhet under och efter graviditeten.

Editor’s Beauty är en mötesplats för gravida och blivande mammor där du får insidertips om allt från träning och kost till eleganta men barnvänliga resmål, och skönhetsprodukter och behandlingar som faktiskt fungerar!

Läs alla Alicias artiklar på This is Life