Dop på italienskt vis

Dop i kyrkan eller ett eget barnvälkomnande? De flesta nyblivna föräldrar vill välkomna sitt barn med en fest. Bettina och Francesco från Älvsjö hyllade sina barn med dop i Syditalien.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Dotterns dop i kyrkan, prästen häller vatten över hennes huvud.
 
Foto: privat

För Bettina och Francesco var det självklart att deras två barn Lidia och Elisa skulle döpas i kyrkan. Dels för att de båda är troende och som Bettina förklarar ”ville skriva in döttrarna i livets bok”. Och dels för att få visa upp och hylla sina fantastiska döttrar i ett officiellt sammanhang.

Vi ville föra vidare en fin tradition.

Bettina berättar hur de valde plats och tänker kring traditioner.

­­– Hela Francescos släkt bor i Italien och eftersom vi är bosatta i Sverige tyckte vi att det kändes rätt att hålla dopet där nere. Vi ville dessutom föra vidare en fin tradition och skapa minnen för vår egen familj. Den kyrka som våra flickor döptes i är nämligen densamma som jag och Francesco gifte oss i, som han och hans bror döptes i och som hans föräldrar gifte sig i. Vem vet om även våra flickor gifter sig där en dag och sedan döper sina barn?

Recept: Baka enkla hjärtkakor till dopfesten

Bettina och Francesco bor i Älvsjö. De valde att döpa båda barnen i ”familjekyrkan” i Italien.
Bettina och Francesco bor i Älvsjö. De valde att döpa båda barnen i ”familjekyrkan” i Italien.
Foto: privat

Ett typiskt italienskt dop är andaktsfullt och glädjefyllt. Och det viktigaste för Bettina och hennes familj var att barnen blev välsignade och att familjen fick fira och hylla barnen tillsammans med släkten.

Läs mer om Italien: Gärna kaninkött men inte svamp – vad äter italienska bebisar?

Så väljer du doppresent

För den som är bjuden på dop och ska välja doppresent är ett klokt råd att tänka lite framåt i tiden. Småbarnsföräldrar har ofta allt de behöver när det gäller babykläder och leksaker.

Tips på fina doppresenter till pojke och flicka!

Så vad är roligt att ha kvar som minne när barnet är lite äldre? Här kommer Bettinas tips på en klassisk och en modern doppresent.

– Jag tycker alla smycken passar bra eftersom barnet kan bära det senare som minne av sitt dop. ”Boken om mig” där föräldrarna får skriva in alla möjliga olika detaljer om barnets uppväxt är också en bra present som barnet har glädje av som vuxen. Eller ett vackert barnfotoalbum.

Massor av inspiration: 9 tips på vad nyfödda behöver

Fyra doptips

Ordet dop är besläktat med ”doppa”. Men utöver själva dopritualen med vatten över barnets huvud, som prästen ansvarar för, så kan du som förälder planera och bestämma en hel del! Här kommer Bettinas bästa tips för att göra dopet extra minnesvärt.

  1. Välj en kyrka som ni båda tycker om eller har anknytning till
  2. Träffa prästen innan och tala igenom vad dopet betyder för er
  3. Välj ut en vacker sång eller dikt som tillägnas ert barn, det sätter en egen prägel på ceremonin
  4. Ställ till med fest efter kyrkan!
 
Foto: privat

Bettina Gamba Radano

Bor: Älvsjö

Gör: Juristassistent på advokatfirma i Stockholm

Familj: gift med Francesco och döttrarna Lidia född 2012 och Elisa född 2015

Om dop och namngivning

Namngivningen har ofta en central roll i själva dopakten. Men rent formellt får barnet sitt namn genom en annan ritual – folkbokföringen! Du som vårdnadshavare registrerar ditt barns förnamn hos Skatteverket i Sverige senast 3 månader efter födseln.

När det gäller efternamn så får barnet mammans efternamn om ingen anmälan gjorts inom 3 månader från födseln.

De flesta trossamfund och kulturer har en ceremoni i samband med barns födelse. Dop är en kristen ritual.

Humanisterna erbjuder icke-religiösa ceremonier som de kallar barnvälkomnande. Och du själv kan alltid ordna en egenkomponerad namngivningsfest för ditt barn!

Källor: Skatteverket, Förbundet Humanisterna.