Efter förlossningen – första tiden med bebis

Barnmorska Maria Sahlin berättar om den stora omställningen nyfödda barn går igenom vid födseln och vad som händer under de första 48 timmarna efter förlossningen.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – En nyfödd bebis kan sova många timmar efter förlossningen.
Den första tiden efter förlossningen innebär en stor omställning för nyfödda barn, som behöver mycket närhet.
Foto: Johnér

Maria Sahlin har jobbat som barnmorska i 18 år och älskar sitt jobb.

– Jag får vara med och dela det största vi är med om i livet, nämligen ett barns födsel. Och sedan får jag följa nyblivna föräldrar den första tiden med deras bebis. Det är en ynnest, säger Maria.

Vad behöver en nyfödd – 9 tips

Här beskriver hon hur de första 48 timmarna efter förlossningen brukar se ut:

”Att födas är nog det jobbigaste vi är med om i våra liv. I magen är det varmt och mörkt, barnet ligger skyddat i vatten och mammas hjärtljud är det som hörs mest och tydligast.

Barnet i magen är alltid mätt och behöver inte jobba för näring. I samma stund som han eller hon föds upphör detta självklara och trygga. Och denna omställning är enorm. Från och med nu ska ert nyfödda barn inte bara andas själv, utan även hålla temperaturen och börja äta själv. Det här gör att hen kan vara orolig och ha svårt att komma till ro.

Läs om hur en förlossningsdepression kom smygande efter förlossningen

Den första kontakten efter förlossning

Direkt efter förlossningen är barnet vaket i ungefär två timmar. Det är nu den första kontakten med er föräldrar sker. Det nyfödda barnet mår allra bäst av att få ligga hud mot hud med framför allt mamman i det här skedet. Det beror på många faktorer.

Bebisen håller bäst sin kroppstemperatur då hen ligger hud mot hud. Det blir även många goda effekter på mamman då barnet börjar buffa och puffa på mors bröst.

Efter förssningen: 10 orsaker att sakna gravidmagen

Newborn-childbirth-1
Nyfödda barn mår bäst av att ligga hud mot hud med mamma eller pappa efter förlossningen.
Foto: Johnér

Det frisätter det så kallade må-bra-hormonet Oxytocin. Det öppnar upp den nyblivna mammans sinnen och hjälper även till att börja producera bröstmjölk och dra ihop livmodern. Efter några timmar brukar det nyfödda barnet somna och sova ganska djupt.

Nyfödda barn kan sova många timmar

Ni är nu nyblivna föräldrar och troligen har ni varit vakna i många, många timmar. Men plötsligt är ni inte så trötta! Det beror på att ni har varit med om ett av de största ögonblicken i ert liv och har fullt upp med att utforska ert lilla underverk.

Ni nyblivna föräldrar är plötsligt inte så trötta.

Om barnet är normalstort och har fått i sig en del råmjölk efter förlossningen kan han eller hon sova många timmar, det händer att vissa sover i upp till 24 timmar, vilket är helt normalt.

4 saker som jag önskar att någon hade berättat för mig inför att jag skulle bli mamma

Annan dygnsrytm i magen

När barnet är inne på sitt andra levnadsdygn blir det ofta annat ljud i skällan. I princip alla barn blir oroliga under den här första vakenperioden. Barnet vill suga på bröstet mycket, ofta bajsar hen för första gången och har allmänt svårt att komma till ro.

Detta inträffar ungefär samtidigt som föräldrarnas trötthet kickar in. Oerhört mycket av allt som händer i samband med en förlossning är sinnrikt uttänkt av naturen. Men att nyfödda barn föds in i en annan dygnsrytm än sina föräldrar är inte lika finurligt.

Försök att vila och sova när barnet sover.

Denna vakenhetsperiod med en hel del skrikande inträffar dessutom ofta vid klockan 22 på kvällen. Spädbarnet följer nämligen det vakenhetsmönster det hade i magen. Nästan alla bebisar är vakna som mest under sen kväll och natt i magen. Vad det beror på vet man inte riktigt.

Träning och knipövningar efter förlossningen

Bär ert nyfödda barn nära

Vid det här laget brukar de flesta nyblivna föräldrar känna sig helt utpumpade på krafter. Det är inte konstigt. Det är jobbigt och ibland tufft att det nyfödda barnet inte sover så mycket som man trodde att det skulle göra och på tider som man hade förväntat sig. Men det är viktigt att förstå att det här är normalt.

Varför ska man bära sitt barn? Bärkonsulten berättar

Att gå igenom en förlossning och födas till ett liv utanför livmodern är en stor omställning för det nyfödda barnet, både fysiskt och psykiskt.

Mitt råd till er som nyblivna föräldrar är att bära er nyfödda nära och när ni är vakna låta barnet ligga hud mot hud med mamma eller pappa. Försök också att vila och sova när barnet sover. Det kommer ge er kraft och styrka att gå igenom den första tiden med er bebis.”

Tips på presenter till en liten nyfödd!