"Jag har aldrig känt mig så otillräcklig"

Den första tiden som pappa var svårare än Pierre någonsin kunnat föreställa sig. Idag är han 29 och nybliven tvåbarnspappa. Här är hans egna ord.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Dadstories: här håller pappan Pierre sitt yngsta barn, dottern Olivia, i famnen.
”Det var bara mamma som gällde. Jag var otillräcklig och den känslan var svår att hantera.”
Foto: BabyBjörn

Jag trodde att det skulle bli en större förändring på det personliga planet. Att nu är jag pappa liksom. Men jag upptäckte snart att jag är ju inte någon annan person bara för att jag har fått barn. Jag är fortfarande Pierre. Jag gillar fortfarande basket, sneakers, musik. Kanske är de sakerna inte exakt lika viktiga längre, men jag har inte förändrats i min personlighet. Jag är fortfarande jag – och lite mer.”

Joshuas berättelse: ”Jag hittade inga andra killar att prata med”

”Första året var jättesvårt. Han skrek och skrek men jag kunde bara trösta till en viss del. Det var bara mamma som gällde. Jag var otillräcklig och den känslan var svår att hantera. Att vilja hjälpa och göra allt – och ändå inte räcka till för mitt barn. Jag har aldrig känt mig så liten. Det blev bättre när jag var pappaledig. Då fick han och jag en egen relation.”

Det blev bättre när jag var pappaledig. Då fick han och jag en egen relation.

Min morfar har varit en stor förebild i mitt liv. Han hämtade och lämnade mig på förskola och skola. Varje dag ända upp till högstadiet.

Morfar och mormor hade flytt hit på 50-talet. Han var en framstående läkare både i sitt hemland Ungern och här i Sverige. Jag kan fortfarande minnas hur jag kröp upp i hans famn. Hur hans tröjor kändes mot kinden. Jag var 17 år när han dog. Jag skrev en text till hans begravning.”

”Jag upptäckte snart att jag inte är någon annan person bara för att jag har fått barn. Jag är fortfarande Pierre.”
Foto: BabyBjörn

Jag har alltid velat ha barn. Alltid kunnat se mig själv som pappa. Ändå tog det ett tag att vänja sig vid tanken när det väl gällde. Det där blå strecket alltså. Jag var först av mina kompisar att få barn. Det hade varit skönt att ha någon att prata med då. Nu är jag 29 och tvåbarnsfarsa. Det är coolt.”

Det där blå strecket alltså.

Jag hoppas kunna peppa och stötta mina barn i deras val. Oavsett vilken väg de väljer att gå. Hela min familj är akademiker, överläkare, professorer, litteraturvetare. Pressen på mig att välja ’rätt’ var stor. Jag vet mer än någon annan hur det är att tvingas in på en bana jag inte valt själv.

Men å andra sidan vill jag ju att de ska ha alla verktyg. Möjligheten att kunna välja. Det vill jag ge mina barn: Tron på att de kan. Allt. Måste peppa dem att förstå det.”

Text: Katarina Gröndahl

Hur var det för dig att bli pappa? Dela din berättelse på Instagram – tagga med #dadstories

https://www.youtube.com/watch?v=rkCTEnOmJ8g

Pierre Weintraub

Pappa till Olivia, 7 veckor, och Lukas, 3 år.

Ålder: 29

Bor: Göteborg, Sverige

Gör: dj:ar, samlar på sneakers, driver klubb och jobbar som säljare

Svåraste med att vara pappa: ”Lukas är så vältalig. Svårt att komma ihåg att han ändå inte är så gammal. Han kan uttrycka sig, använder svåra ord. Det händer ofta att jag frustrerat tänker: ’Men vi har ju pratat om det här, varför beter du dig som ett barn?’ Sen kommer jag på att han bara är tre år.”