Lycklig och livrädd på samma gång

Att bli pappa är minst sagt omtumlande. Tusen gånger kärlek, tusen gånger känslor. Men papparollen kan också innebära osäkerhet och helt nya förhållningssätt. Möt Pierre, Josh, Kim, Mikael, Stefan och William som berättar om hur de upplevde det.

Pierre

När Olivia föddes var Pierre förberedd på en tuff start. Skillnaden mot när Lukas föddes för 3 år sedan är enorm.
Foto: BabyBjörn

”Första tiden var jättesvår. Han skrek och skrek men jag kunde bara trösta till en viss del. Det var bara mamma som gällde. Jag var otillräcklig och den känslan var svår att hantera. Att vilja hjälpa och göra allt – och ändå inte räcka till för mitt barn. Jag har aldrig känt mig så liten.”

Läs Pierres berättelse: ”Jag har aldrig känt mig så otillräcklig”

Pierre Weintraub är 29 år och pappa till Olivia, 7 veckor, och Lukas, 3 år. Hemma i Göteborg varvar han babygråt med att driva klubb, dj:a, samla på sneakers och jobba som säljare.

Joshua

Josh och hans fru gjorde nio graviditetstest innan de vågade tro på resultatet.
Foto: BabyBjörn

”De första 20 minuterna av hennes liv var det bara hon och jag. Dem kommer jag alltid bära med mig. På något sätt visste jag att jag kan det här. Jag är hennes pappa.”

Läs Joshuas berättelse: Jag hittade inga andra killar att prata med”

Joshua Harris är 31 år och pappa till Darcy, 8 månader. Han är från Birmingham och jobbar som producent, är en riktig foodie och vloggar som The DadHe.

Kim

Charlies skratt har gett pappa Kim en styrka han inte visste fanns.
Foto: BabyBjörn

”Vi hade försökt få barn i två år. Det var jobbigt. Alla frågade, tjatade. De visste ju inget. Jag ringde min mamma efter första IVF-försöket. Berättade att förmodligen är vi gravida inom en månad. Tårarna rann. Hon hade ju gått igenom samma sak innan hon fick adoptera mig.”

Nu har vi fått se ett hjärta slå. I augusti blir Charlie storebror.

”Under tonåren hade jag ingen kontakt alls med min pappa. Ändå är några av mina finaste minnen med just honom. Nu är han dement. Han har aldrig träffat Charlie. Jag tänker en hel del på det. Jag har aldrig brytt mig om att jag är adopterad tidigare. Men Charlie är mitt enda blodsband. Nu börjar jag på en ny familj.”

”Även om det är jobbigt vill vi försöka igen. Vi fryste ner flera ägg under IVF-behandlingen. Och nu har vi fått se ett hjärta slå. I augusti blir Charlie storebror.”

Kim Nordin är 33 år och pappa till Charlie, 9 månader. Han bor i Upplands Väsby och jobbar som lastare på Arlanda och hejar fram AIK Fotboll.

Mikael

”Med tre i syskonskaran blir aldrig någon ensam.”
Foto: BabyBjörn

”Att bli pappa – det går inte att förbereda sig på känslan. De där första trevande skriken gick rakt in i hjärtat.”

Jag har tre barn under fem år. Klart att det är tufft.

”Jag har tre barn under fem år. Klart att det är tufft. Men det är det bästa jag någonsin har gjort. Vi pratade aldrig om vi skulle skaffa barn, vi pratade om hur många. Nu får vi se – det kanske blir fler än tre.”

”Min mamma dog när jag var 20 år. Då hade hon tagit hand om mig och min storebror i två decennier ensam. Jag tror att jag är lik henne. Jag ser henne i mitt sätt att vara förälder.”

Mikael Niva är 35 år och pappa till Vinter, 6 månader, Vegas, 3 år, och Diesel, 5 år. Han bor i Tyresö utanför Stockholm. Han är gränssnittsdesigner och skogsfantast och längtar ibland hem till Övertorneås fiskevatten.

Stefan

Brorsorna Tim och Albert är lillebror Leos största idoler.
Foto: BabyBjörn

”Jag kände mig färdig med den här bebisgrejen. Jag hade redan tre barn, och en bonusson. Men så kom Leo. På något sätt blev han den som knyter oss samman alla sju.”

Jag kände mig färdig med den här bebisgrejen.

”Vi har gått igenom en del tuffa grejer, jag och mina barn. Med Leo kom ett lugn in i familjen. Han är inte bara min och Sussies bebis. Han är hela familjens bebis.”

”Jag har inte haft någon riktig fadersgestalt under min uppväxt. Det är fortfarande en liten sorg inom mig. Men det har gjort mig till den jag är. Jag vet hur jag vill vara som pappa. Och jag har sett hur jag inte vill vara.”

Stefan Granlund är 41 år och pappa till Leo, 7 månader. Han har tidigare Linnéa 16 år, Linus 15 år, Tim 12 år och bonussonen Albert 11 år. Han bor i Stockholm, är driftansvarig på fastighetsbolag, kör mc och är hobbystatist.

William

https://www.youtube.com/watch?v=swk-yVjqbRw

”Det var inte alls självklart för mig att bli pappa. Jag hade ett slags hatkärlek till hela föräldrarollen. Det där enorma ansvaret.”

Jag trodde aldrig att jag skulle palla ett barn till.

”Den första bebistiden är det tuffaste jag varit med om. Handen på hjärtat – jag trodde aldrig att jag skulle palla ett barn till. Men nu är lillebror här. Den kärleken går inte att beskriva.”

”Min egen pappa grät när jag berättade att han skulle bli farfar. Jag har aldrig sett så mycket känslor hos honom. Vi har kommit varandra mycket närmare. Han jobbade mycket när jag växte upp. Jag tror han ångrar det nu.”

William Lindblad är 32 år och pappa till Fred, 4 veckor, och Lou, 3,5 år. Han jobbar som HR-koordinator i Stockholm och umgås med vänner och går på fotboll när tid finns.

Text: Katarina Gröndahl


Hur var det för dig att bli pappa? Dela din berättelse på Instagram – tagga med #dadstories