På mammaledighet i Brasilien

Under sin mammaledighet åkte Carina med sin familj till Brasilien. Enkelheten i livet hos släktingarna i Brasilien fick dem att dra ner på tempot. Men en äventyrlig roadtrip mellan São Paulo och Rio de Janeiro hann de med och en massa härligt strandliv!

BABYBJÖRN Föräldramagasin – På sin mammaledighet åkte Carina till Brasilien, femårige sonen på stranden.
"Strandpromenader, fotboll och bad i skymningen. En hit när man har små barn och vill undvika värsta värmen."
Foto: Privat

Först Nigeria, sedan Brasilien

Två saker var avgörande för att Carina och hennes man Ike skulle kunna göra resan till Brasilien med barnen. Som för de flesta är ekonomin en viktig bit.

– Vi hade redan gjort en långresa årsskiftet 2015/16. Då åkte vi till Nigeria där vi hälsade på Ikes familj under sex veckor. Nu behövde vi planera så att ekonomin skulle hålla för en lika lång resa till Brasilien.

Två saker var avgörande för att familjen skulle kunna resa.

Brasilienresan kom lite oplanerat på grund av ett stambyte i familjens lägenhet i Sollentuna utanför Stockholm. Eftersom dottern Zoe var nyfödd ville de vara borta hela tiden som arbetet pågick. Det blev sju veckor i Brasilien! Carina berättar om stambytet som förvandlades till en äventyrlig resa.

– Månaden innan avresan bodde vi i ett lånat radhus i Sollentuna. Trots att det var tungt ekonomiskt lyckades vi hålla oss borta från stambytet och åka på ännu en långresa. Denna gång för att hälsa på mina släktingar i Brasilien.

Brasiliansk roadtrip

Det andra som var viktig att kolla upp i förväg var hur det skulle funka med boendet i Brasilien.

– Jag har en massa mostrar och morbröder i Brasilien som jag har hälsat på tidigare. Men jag hade inte varit där med Ike och mina barn.

Boende var dock inga problem. Carinas mostrar och morbröder öppnade upp sina hem och familjen delade tiden mellan São Paulo och Bertioga, en stad längs kusten utanför São Paulo.

– Vi hyrde bil och körde runt en del. Från São Paulo till morbröderna norröver i Minas Gerais, sedan till Rio de Janeiro och längs kusten via Paraty och tillbaka till São Paulo. En fantastisk men intensiv rundtur på två veckor.

Carina på mammaledighet med familjen i Brasilien.
Socionomen Carina Svensson Ohajekwe med Zoe, 9 månader, och maken Ike. Femårige sonen Caleb var också med på resan till Brasilien.
Foto: privat

Testa på generationsboende

Enkelheten i livet hos släktingarna bidrog till ett helt annat tempo. Familjen har annars välfyllda dagar i Sollentuna. Carina lyfter fram andra nya upplevelser som hon och barnen fick under resan.

– Det gemensamma familjelivet var den största skillnaden. I min familj i Brasilien bor alla tillsammans i tre generationer. Det är mina mostrar och morbröder, mina kusiner med respektive och deras barn. Och sedan vi kommit hem pratar min son ofta om stranden – dit längtar han tillbaka.

Min son pratar ofta om stranden – dit längtar han tillbaka.

Och ingen de mötte kunde riktigt förstå att Carina och Ike hade möjlighet att vara hemma så länge med barnen, med ersättning dessutom.

Föräldralediga i andra länder: Simon i Berlin

– En kusin i Brasilien frågade mig senast i veckan om jag hade börjat arbeta igen. Jag är oerhört tacksam över våra möjligheter att stanna hemma med barnen så länge. Det blir tydligt när jag jämför med kusinerna i Brasilien eller med Ikes syskon i Nigeria. I både Brasilien och Nigeria kan det variera beroende på om du jobbar offentligt eller privat, men cirka 4-6 månaders föräldraledighet gäller enligt lagen. I Nigeria har man dock inte alltid kunnat räkna med det, ersättningen uteblir ibland.

När Carina berättar hur det gick att behålla hemmarutinerna på resa så skrattar hon.

– Det funkade inte alls, vi försökte inte ens. Andra kan säkert ordna det bättre med rutiner. Utmaningen för oss var att komma tillbaka till rutinerna när vi väl var hemma igen. Det tog två veckor innan vi kände att vi landat igen.

 

6 saker jag kan göra under min mammaledighet i Brasilien

  1. Njuta av brasilianskt kaffe, nybakat bröd och färsk frukt till frukost
  2. Strandpromenader, fotboll och bad i skymningen. En hit när man har små barn och vill undvika värsta värmen.
  3. Dricka hur många fruktdrinkar och smoothies som helst – gärna på stranden med friterad maniok till.
  4. Grillad fisk på restaurang med utsikt över havet. Brasilianskt grillat överhuvudtaget! Finns en fantastisk restaurang i Jabaquara, Paraty.
  5. Njuta av den otroliga naturen med Rios och Minas alla kullar och berg! Gudomligt helt enkelt. Även på enklare vandringar kan man få se vattenfall och bada lite.
  6. Bada i tropiskt regn, eller varför inte i vattenpölarna som bildas? Den perfekta leken när solen sedan tittar fram.

Om svensk föräldraförsäkring utomlands

Du behåller barnbidraget för utlandsvistelser upp till 6 månader. Är vistelsen planerad att sträcka sig längre än 6 månader upphör rätten till barnbidrag från Sverige redan vid utresan. Vissa undantag till denna regel finns bland annat för studerande. Källa: Försäkringskassan.